Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Kromea tekee aggressiivista, rokkimausteista drum'n'bassia, joka tuo mieleen skenen suurnimi Pendulumin

Kaksi miestä seisoo mustavalkoisessa kuvassa valkoisen seinän edessä, toisella aurinkolasit päässä, toinen katsoo sivusilmällä kameraan. Pukeutuneet tummiin vaatteisiin.
Kaksi miestä seisoo mustavalkoisessa kuvassa valkoisen seinän edessä, toisella aurinkolasit päässä, toinen katsoo sivusilmällä kameraan. Pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Kuva: Ville-Veikko Niemelä Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Kromea.

Helsinkiläinen Aleksi Villbergin ja Joni Kopran muodostama duo tekee rockilla maustettua drum'n'bassia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Nyt kun suurin Pendulum-aalto on ohitettu, Kromean luoma aggressiivinen drum'n'bass-soundi tuntuu taas raikkaalta. Yhtye käyttää musiikissaan hyväksi havaittuja soundeja, mutta yhdistelee niitä vastustamattomasti rokkielementteihin, jotka sulattavat rokkia ja elektronista musiikkia rakastavien suomalaisten sydämet. Vaikka Aleksin laulu jää efektien peittoon, se kuulostaa silti hyvältä ja vahvalta. Biisin dynamiikka on toimiva ja tuo paikoin mieleen Pendulumin, paikoin Basement Jaxxin Where's Your Head At -biisin aggressiivisuuden. Yhtyeen livemeininki kiinnostaa vahvasti, erityisesti jos kitarat ja koskettimet soivat livenä. Tietysti liverummut toisivat varmasti massiivisuutta keikoille, joita toivoisimme näkevän jo ensi kesän festareilla.

Miten aloitte tehdä musiikkia yhdessä?

– Tutustuimme toisiimme päädyttyämme samaan lukioon, missä ystävystyimme ja kasasimme ensimmäisen bändimme. Siitä lähtien olemme tehneet erilaisia musaprojekteja lähinnä metallimusiikin parissa. Kromea lähti halusta tehdä jotain musiikillisesti erilaista kuin aiemmin.

Mistä bändin nimi tulee?

– Nimeen ei liity sen kummempaa mystiikkaa. Halusimme lyhyen ja ytimekkään nimen, joka sopii suomalaiseen suuhun. Kansainvälisillä markkinoilla on toki eräs yhtye, johon nimi on vaarassa sekoittua, mutta pidämme suomalaista tapaa lausua yhtyeemme nimi oikeaoppisena.

Minkälaiset roolit teillä on?

– Livenä Aleksi laulaa ja soittaa kitaraa sekä koskettimia. Joni taas vastaa keikan dramaturgiasta taustanauhoilla dekkien takana. Studiossa olemme tasaväkisiä musiikintuottajia ja biisit syntyvät yleensä ottamalla jommankumman idean yhteiseen työstöön.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

– Toistaiseksi olemme yhdistelleet hevikitaroita ja drum’n’bassia, mutta pyrimme myös laajentamaan tätä ajatusta muillekin konemusiikin genreille ja tempoalueille. Drum’n’bass on toistaiseksi vienyt mennessään, sillä sen tempo ja energia ovat loistava viitekehys hevi- ja rockestetiikan kanssa leikkimiselle. Tarkoituksenamme on löytää optimaalinen tasapaino aggressiivisuuden ja maalailevan tunnelmoinnin välille.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

– Mieleenpainuvin hetki taitaa olla ensimmäinen oikea keikkamme Kellohallissa opiskelijabileissä. Ravekansa otti meidät vastaan todella lämpimästi ja ehdimme lyhyenkin setin aikana nostattaa tunnelman kattoon.

– Mieleen on painunut myös se hetki, kun saimme henkilökohtaisesti positiivista palautetta hevi-drum’n’bassin monsterilta, DJ Zardonicilta, ensimmäisen lyhytsoittomme tiimoilta.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?

– Hienointa olisi päästä lämppäämään Carpenter Brutia, Infected Mushroomia tai tietysti Pendulumia. Kaikki nämä bändit toimivat livenä samalla toimintaperiaatteella, jossa liveinstrumentteja sekoitetaan kone-elementteihin. Kaikilla bändeillä on myös todella kova meininki lavalla, ja siihen pyrimme itsekin.

Miten Uplift syntyi?

Uplift oli toinen Kromealle koskaan sävelletty kappale ja se on viime vuonna julkaistun Planetsin kanssa toiminut alustavana suunnannäyttäjänä sille, minkälaista musiikkia haluamme tehdä.

– Biisissä kuuluu vahvasti vaikutteita musiikista, jota olemme vuosien varrella diggailleet. Nokkelimmat ovatkin jo huomanneet Rob Swiren luotsaaman Pendulumin vahvan vaikutuksen. Pendulum on toki suosituin esimerkki tällaisesta genresekoilusta, mutta olemme diggailleet tällaista musaperinnettä myös laajemmin.

Jos kappale soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtaus voisi olla intensiivinen takaa-ajo Helsingin keskustassa auringon paistaessa. Voisimme tehdä myös cameoroolit ja istuskella tuomiokirkon portailla, kun kahden pahiksen jahtaama sankari pyyhältää ohitsemme salaperäinen salkku kainalossa.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?

– Työstämme parhaillaan seuraavaa sinkkua ja syksyllä on luvassa kolmen biisin EP. Pyrimme pääsemään keikoille tämän vuoden aikana, sillä livekonseptimme tuntuu olevan erittäin toimiva. Pidemmän tähtäimen haaveena on tehdä keikkoja isommalla kokoonpanolla ehkä jopa rumpalin kanssa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!