Hyppää pääsisältöön

Eduskuntavaalit 2019 – kaikki vaalitentit ja tulosilta Ykkösellä

Eduskuntavaalit 2019 tulosillan juontavat Piia Pasanen ja Matti Rönkä.
Eduskuntavaalien tulosillan juontavat Piia Pasanen ja Matti Rönkä. Eduskuntavaalit 2019 tulosillan juontavat Piia Pasanen ja Matti Rönkä. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Piia Pasanen,Matti Rönkä,Eduskuntavaalit 2019

Ensimmäinen suuri vaalikeskustelu torstaina 14.3. avaa eduskuntavaalien vaaliohjelmiston TV1:llä.

Kevään eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalitentit alkavat TV1:llä. Luvassa on perinteiset, suuret vaalitentit sekä puoluejohtajien ja pienpuolueiden tentit. Uusia lähetyksiä ovat muun muassa ilmasto- ja työ-aiheiset teemakeskustelut. Eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät selviävät sunnuntaina 14.4. tulosillassa.

Ylen vaalikone julkaistaan torstaina 14. maaliskuuta. Vaalikonetta voi käyttää suomen ja ruotsin lisäksi venäjäksi ja englanniksi. Samana päivänä aukeaa Yle Kioskin Vaalibotti, chatbot-periaatteella tehty vaalikone.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019.

Eduskuntavaalit 2019: Suuri vaalikeskustelu

	Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut
Suuren vaalikeskustelun juontavat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut Kuva: Jyrki Valkama Eduskuntavaalit 2019

TV1 torstaina 14.3.2019 ja 11.4.2019 klo 21.00 - 23.00, uusinta viitottuna perjantaisin klo 14.45, Areenassa

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtaa suorassa, suuressa vaalikeskustelussa. Mikä puolueita erottaa? Miten ne laittaisivat terveydenhuollon kuntoon? Miten ja millä rahalla puolueet torjuvat ilmastonmuutosta?

Puolueiden puheenjohtajia tenttivät toimittajat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Luvassa on kaksi tuntia tiukkaa asiaa!

Toinen, suuri vaalikeskustelu pidetään aivan vaalien alla torstaina 11.4. klo 21.00.

Eduskuntavaalit 2019: Puheenjohtajien tentit

Eduskuntavaalit 2019 puheenjohtajien tenttiä vetävät Kirsi Heikel, Olli Seuri ja Marja Sannikka.
Puolueiden puheenjohtajia tenttivät Marja Sannikka, Kirsi Heikel ja Olli Seuri. Eduskuntavaalit 2019 puheenjohtajien tenttiä vetävät Kirsi Heikel, Olli Seuri ja Marja Sannikka. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Kirsi Heikel,Marja Sannikka,Olli Seuri

TV1 maanantaista torstaihin 18.3. - 1.4.2019 klo 21.00 - 22.00, uusinta seuraavana arkipäivänä klo 15.45, Areenassa

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentit alkavat maanantaina 18.3. klo 21.00. Puheenjohtajia suorassa lähetyksessä tenttaavat toimittajat Kirsi Heikel ja Olli Seuri. Toimittaja Marja Sannikka juontaa lähetystä, jossa puoluejohtajat pitävät myös suoran televisioidun puheen.

Puheenjohtajien vaalitenttipäivät arvottiin 12.12.2018 suorassa Aamu-tv:n lähetyksessä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Maanantai 18.3. Anna-Maja Henriksson, RKP
Tiistai 19.3. Sari Essayah, KD
Keskiviikko 20.3. Juha Sipilä, Keskusta
Torstai 21.3. Pekka Haavisto, Vihreät
Maanantai 25.3. Antti Rinne, SDP
Tiistai 26.3. Petteri Orpo, Kokoomus
Keskiviikko 27.3. Li Andersson, Vasemmistoliitto
Torstai 28.3. Jussi Halla-aho, Perussuomalaiset
Maanantai 1.4. Sampo Terho, Siniset

Eduskuntavaalit 2019: Pienpuolueet

Eduskuntavaalit 2019 pienpuolueiden tentin vetää toimittaja Jari Niemelä.
Pienpuolueiden tentin vetää Jari Niemelä. Eduskuntavaalit 2019 pienpuolueiden tentin vetää toimittaja Jari Niemelä. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Jari Niemelä,Eduskuntavaalit 2019

TV1 tiistaina 2.4.2019 klo 21.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 3.4. klo 14.45, Areenassa

Millä ohjelmilla pienpuolueet haastavat eduskuntapuolueet eduskuntavaaleissa? Pienpuolueiden vaalitentti nähdään heti suurempien puolueiden jälkeen tiistaina 2.4. klo 21.00. Pienpuolueiden puheenjohtajia tenttaa Jari Niemelä.

Pienpuoluetenttiin osallistuvat:

Suomen Kommunistinen Puolue, Juha-Pekka Väisänen (pj.)
Kommunistinen Työväenpuolue, Mikko Vartiainen (pj.)
Liberaalipuolue, Tea Törmänen (pj.)
Piraattipuolue, Petrus Pennanen (pj.)
Eläinoikeuspuolue, Santeri Pienimäki (pj.)
Kansalaispuolue, Sami Kilpeläinen (pj.)
Feministinen puolue, Katju Aro (pj.)
Itsenäisyyspuolue, Henri Aitakari (pj.)
Suomen Kansa Ensin, Marco de Wit (pj.)

Eduskuntavaalit 2019: Ilmasto ja Eduskuntavaalit 2019: Työ

Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Antti Koistinen.
Ilmasto-teemalähetyksen vetävät Sanna Savikko ja Antti Koistinen. Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Antti Koistinen. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

TV1 torstaina 4.4.2019 ja tiistaina 9.4. klo 21.00 - 22.30, uusinta viitottuna seuraavana arkipäivänä klo 15.10, Areenassa

Kuinka rajuihin toimiin puolueet ovat valmiita ilmastonmuutoksen vuoksi? Miten entistä suurempi osa suomalaisista saadaan töihin? Näihin kysymyksiin syvennytään kahdessa eduskuntavaalien teemalähetyksessä.

Huhtikuun 4. päivä keskustelun aiheena on ilmasto. Työstä ja toimeentulosta keskustellaan 9.4. Puolentoista tunnin tv-keskustelut käydään yhdeksän aihepiiriin perehtyneen eduskuntavaaliehdokkaan voimin.

Ilmastolähetyksen juontavat toimittajat Sanna Savikko ja Antti Koistinen, talouteen keskittyvässä lähetyksessä Savikon juontajaparina on toimittaja Jyrki Hara.

Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Jyrki Hara.
Työ-teemalähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Eduskuntavaalit 2019 teemakeskustelun vetävät Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019: Nuorten vaalikeskustelu

Eduskuntavaalit 2019 nuorten vaalikeskustelun vetävät Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi.
Nuorten vaalikeskustelun juontavat Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi. Eduskuntavaalit 2019 nuorten vaalikeskustelun vetävät Rosa Kettumäki ja Matti Riitakorpi. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Eduskuntavaalit 2019

TV1 perjantaina 12.4.2019 klo 21.00 - 22.30, Areenassa

Nuorten vaalikeskustelu perjantaina 12.4. on suora lähetys Helsingin Oodi-kirjastosta. Keskustelun juontavat Perjantai-ohjelmasta tuttu Rosa Kettumäki sekä Matti Riitakorpi Kioskista. Ohjelmassa on tiukkaa keskustelua puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kesken tulevaisuuden Suomen suunnasta.

Eduskuntavaalit 2019: Tulosilta

Ylen Eduskuntavaalit 2019 -ohjelmien logo
Ylen Eduskuntavaalit 2019 -ohjelmien logo Eduskuntavaalit 2019

TV1 sunnuntaina 14.4.2019 klo 19.30 - 20.30 ja 20.45 - 00.35, Areenassa

Eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät selviävät sunnuntaina 14.4. suorassa lähetyksessä, kun puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat yhteisiin valvojaisiin ja kommentoivat tulosta tuoreeltaan.

Juontajat Matti Rönkä ja Piia Pasanen analysoivat eduskuntavaalien tulosta asiantuntijoiden ja studiovieraiden kanssa. Tulosilta on paikalla vaalijännityksen ytimessä puolueiden omissa valvojaisissa ja ääneen pääsevät myös läpimenijät eri puolilta maata.

Ylen aluetoimitukset seuraavat vaalituloksen valmistumista TV1:n ja Radio Suomen tuloslähetysten osana sekä verkossa välittäen oman vaalipiirinsä tulokset ja tunnelmat.

Yle.fi seuraa ääntenlaskentaa ja vaalipäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Tulospalvelu kertoo reaaliajassa, ketkä ovat nousemassa eduskuntaan ja ketkä putoamassa, ja näyttää tulokset niin valtakunnan tasolla kuin yksittäisessä kunnassa tai kaupungissakin. Vaalien tulosta analysoidaan maanantaiaamuna 15.4. Ylen lähetyksissä ja verkossa.

Vaaliohjelmia selkeästi, viitottuna ja tekstitettynä

Kaikki TV1:n vaalilähetykset tekstitetään: suuret vaalikeskustelut, puheenjohtajatentit, pienpuoluetentti, nuorten vaalikeskustelu sekä teemakeskustelut. Nämä lähetykset tekstitetään ensilähetystä seuraavaksi päiväksi tv-uusintaan. Tekstiykset löytyvät uusinnan jälkeen myös Areenasta.

Suora tulosilta 14.4. tekstitetään suorana. Areenassa julkaistava Vaalisohva-sarja on myös ohjelmatekstitetty.

Selkokielinen vaalikeskustelu

Vaalikeskustelu selkokielellä nähdään Areenassa 4.4. alkaen. Paneelissa on mukana edustaja jokaisesta yhdeksästä eduskuntapuolueesta. Yleisönä on suomea opiskelevia maahanmuuttajia, suomalaisia afaatikkoja ja kehitysvammaisia. Yleisöllä on punaiset ja vihreät kortit, joilla he voivat näyttää, milloin panelistien puhe on liian vaikeaa ja milloin se taas on ymmärrettävää. Paneelissa käsitellään sekä kohderyhmiä kiinnostavia että yleisiä teemoja. Paneelin juontaa Margit Alasalmi apunaan Nasib Naseri. Ylen selkouutiset järjestää paneelin yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa.

Tulosilta viitotaan suorana

Myös viittomakielellä pääsee seuraamaan vaalisisältöjä. Tulosilta viitotaan suorana. Seuraavana päivänä nähdään uusintoina viittomakielellä suuret vaalikeskustelut, teemakeskustelut ja pienpuoluetentti.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.