Hyppää pääsisältöön

Kyberrikollinen paljastaa: Halusin kostaa kaiken kokemani vääryyden

Yksi kuluneen vuosikymmenen aikana mediahuomiota saaneista verkkorikostapauksista sai alkunsa, kun MTV Katsomo-palvelu kaatui elokuussa 2013. Teon takana oli kaksi teini-ikäistä poikaa, Tomi ja Joni.

Sama kaksikko teki useita verkkohyökkäyksiä nimimerkkien John ja Stacks, sekä CoreSec alla vuosina 2013-2015. Heidän palvelunestohyökkäyksensä lamauttivat esimerkiksi Osuuspankin rahaliikenteen uudenvuodenaattona 2014. Hyökkäysten kohteeksi joutuivat myös Nordea ja Danske Bank. Lopulta nuoret miehet päätyivät oikeuteen teoistaan. Oikeussalissa he kertoivat motiivikseen hauskanpidon. Tarina on kuitenkin paljon syvempi. Nyt puhuu Joni.

Liu´uin rikolliselle polulle pelimaailmasta

Joni tutustui Tomiin verkossa. He pelasivat tiiviisti samoja tietokonepelejä, mistä kaikki sai alkunsa. He ryhtyivät huijaamaan peleissä, ja pikkuhiljaa pelimaailman häirintä meni rajummaksi. Kuvaan tulivat muiden pelaajien ja järjestelmänvalvojien häirintä ja koneiden hakkeroiminen. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kertoo Joni:

— Sitten siitä tuli semmonen idea, että mitä jos voisi saada kunnon haloon aikaiseksi tällä. Vaikka Suomen sisäisesti, kun on sen verran voimaa käytössä. No siinä oli just jääkiekon MM-kisat käynnissä ja Katsomossa ne näkyy suorana ja ne on maksullisia, niin siitä kun pistää Katsomon maahan niin eiköhän sitten melkoinen haloo tuu, mies muistelee ajatusten kulkua.

Miehen kasvojen siluetti.
Joni ei halua näyttää kasvojaan, koska pelkää sen vaikeuttavan elämäänsä. Miehen kasvojen siluetti. Kuva: Pasi Rytkönen Docstop,dokumenttiohjelmat,Docstop: Kyberkosto

CoreSec-ryhmän nimissä kaksikko kaatoi Katsomo-palvelun ja kiristi MTV:ltä rahaa hyökkäyksen lopettamiseksi. Vielä tuolloin poliisi ei päässyt poikien jäljille. Katsomo-hyökkäyksen jälkeen he harkitsivat jo uusia kuvioita. Suunnitelmana oli tehdä hyökkäys johonkin vielä isompaan, kuten pankkeihin. Se kuitenkin jäi puheen tasolle tuolloin, mutta nousi esiin uudestaan vuoden päästä.

— Mä olin mutsilla viettämässä uutta vuotta ja kaveri (Tomi) oli himassa että ahaa, hei nyt mulla on paljon tehdasvoimaa, että vois kokeilla sitä pankkijuttua. Sit se olikin että hupsista, Joni kertaa yli neljän vuoden takaisia tapahtumia.

Poliisi otti kiinni ravintolan terassilta

Rahalaitoksia vastaan tehdyt palvelunestohyökkäykset päätyivät Keskusrikospoliisin ja Viestintäviraston kyberturvallisuusyksikön tutkintaan, ja lopulta tutkintalinjat johtivat Tomin ja Jonin luokse. Oikeusprosessi päättyi loppuvuodesta 2018. Joni sai mediatalohyökkäyksistä ehdollista vankeutta ja hänet määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia. Pankkihyökkäyksistä tuomittiin vain Tomi. Jonin osalta syyte hylättiin.

Oikeudessa motiiviksi nimettiin hauskanpitäminen ja halu aiheuttaa kiusaa muille. Nyt Joni kertoo henkilökohtaiseksi motiivikseen koston. Hän halusi kostaa kaiken sen vääryyden, mitä on elämänsä aikana saanut kokea.

Puristin liipaisinta ja tajusin, että pelkään itseäni

Joni aloitti ala-asteensa pienessä kyläkoulussa, jossa häntä ryhdyttiin kiusaamaan heti ensimmäisellä luokalla. Hän kertoo hakanneensa kerran kiusaajansa taksitolpalla melko huonoon kuntoon.

— Lapsena ja nuorena ajattelin että eihän minussa mitää hyvää ole, tai ei voi olla, kun koko ympäristö haukkuu ja kiusaa. Pakkohan sitä on olla paska kaikessa. Kolmannella jouduin muuttamaan faijan mukana. Ja sitten alkoi toi väkivalta. Se oli ihan päivittäistä ja monet kerrat olen joutunut juoksemaan koulusta äkkiä alaovesta sisää ja siitä ylös ja toivoa että alaovi menee kiinni. Koneella oli turva.

Mies kävelee pellon reunassa.
Luonto ja maalaismaisema tuovat rauhaa. Mies kävelee pellon reunassa. Kuva: Pasi Rytkönen Docstop,dokumenttiohjelmat,Docstop: Kyberkosto

Viime vuosien aikana Joni kertoo käyneensä syvällä ja testanneensa itseään sormi liipaisimella. Ajan kanssa mieli on kuitenkin rauhoittunut ja nyt hänellä on tulevaisuuden suunnitelmia ja -haaveita. Nuori mies aloitti tammikuussa työkokeilun ja toivoo saavansa opiskelupaikan ICT-alalta.

— Mä olen nyt puolessa välissä ylämäkeä, Joni tiivistää.

Katso Jonin: Docstop Kyberkosto Areena 4.3, TV2 6.3 noin klo 22:50