Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eläinsairaala pääkuva

Yliopistollinen eläinsairaala - uusi jakso joka torstai Areenassa ja TV2:lla klo 20.

Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

Koira syö luuta.
Koira syö luuta. Kuva: CC0-1,0 koira,luu

Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

Lihavuus on lemmikin yleinen terveysriski

Suuri osa eläinten terveysongelmista johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta. Erityisen ongelmallista on lemmikkien ylipaino.

— Nivelvaivat, liikkumattomuudesta johtuva lihasmassan väheneminen, tapaturma-alttius, luettelee Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki ylipainon aiheuttamia vaivoja.

Lyhytkuonoisille koirille ylipaino on erityisen suuri riski. Ylipaino ahtauttaa jo valmiiksi huonosti toimivia hengitysteitä ja vaikeuttaa läähättämistä.

Koska koirien lämmönsäätely toimii läähätyksen avulla, ylipaino voi olla se viimeinen, ratkaiseva tekijä, joka johtaa koiran lämpöhalvaukseen.

Lemmikkikin himoitsee lihottavaa ruokaa

Ihmisillä ja eläimillä on luontainen mieltymys mahdollisimman energiapitoisiin ruokiin. Luonnossa elossa pysymisen ehto on syödä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman rasvaista aina kun ruokaa on saatavilla.

Nykylemmikit eivät kuitenkaan ole vaarassa kuolla nälkään. Silti ne käyttäytyvät ruokaa saadessaan samoin kuin neljätoistatuhatta vuotta sitten: kuppi tyhjäksi ja sitten taas anova katse isäntään.

Lemmikin omistajan sydän sulaa kerta toisensa jälkeen tuon katseen edessä, ja yhtäkkiä lemmikistä onkin tullut pullukka.

Kerjäävä koira voi saada ihmiseltä myös jotain sellaista, joka on ihmiselle herkkua, mutta koiralle myrkkyä.

Lemmikkieläinten - erityisesti koirien - kohdalla ruokaongelmia voi aiheuttaa myös leimautuminen ihmiseen.

— Kun koira näkee, että omistaja syö jotain, niin sitten se haluaa samaa ruokaa mitä ihminenkin. Ylimääräisistä herkkupaloista kertyy äkkiä ylipainoa, tietää Jenni Ranki.

Kerjäävä koira voi saada ihmiseltä myös jotain sellaista, joka on ihmiselle herkkua, mutta koiralle myrkkyä.

Rasiallinen pastilleja tai pala pullaa voi tappaa

Se, mikä maistuu ihmiselle, voi olla eläimelle kuolettavan myrkyllistä. Koirilla esimerkiksi tumma suklaa ja xylitoli voivat aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Koira on kuitenkin sekasyöjä ja voi syödä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta samoja ruokia kuin ihminenkin.

Koiran ruokavalio:

  • Koira on sekasyöjä eli se voi syödä periaatteessa samaa ruokaa kuin ihminen.
  • Pärjää myös vegetaristina, jos mukana eläinproteiinia esim. kananmunaa ja maitotuotteita.
  • Tasapainoisin ravitsemuskokonaisuus ja oikea annoskoko löytyy helpoiten käyttämällä laadukasta valmisruokaa.

Koiralle myrkyllisiä ruoka-aineita ovat:

  • tumma suklaa
  • xylitoli
  • viinirypäleet
  • rusinat
  • sipulit

Toisin on esimerkiksi kaneilla. Niiden ruokinnan kanssa pitää olla hyvin tarkkana.

Kanin ruokavalio:

  • Kanin perusruokaa ovat heinä ja risut - sen pitää syödä heinää oman tilavuutensa verran vuorokaudessa. Pelkät kanin pelletit eivät riitä.
  • Kanin pitäisi juoda paljon vettä. Se tulee olla tarjolla tukevassa kupissa, ei juomapullossa.
  • Kanille voi antaa vapaasti lähes mitä tahansa vihreää, joka kasvaa maan pinnalla.
  • Vihanneksia, hedelmiä ja juureksia annetaan vain pieniä määriä, sillä ne ovat kanin ruuansulatuselimistölle sokeripitoisia ja kuituköyhiä.
  • Siemenet, pähkinät ja viljatuotteet eivät kuulu kanin ruokavalioon.

Kani on korsirehun syöjä. Sen ruuansulatuskanava hampaista paksusuoleen asti on kehittynyt huipputehokkaaksi tuottamaan ravintoköyhästä raaka-aineesta eläimen tarvitsemat rasvahapot, proteiinit ja vitamiinit.

Kanin ruuansulatussysteemin voi saada sekaisin hyvin mitätönkin määrä viattomalta tuntuvaa mutta kanille täysin sopimatonta syömistä.

— Jos kani syö vaikkapa pullan, suolistomikrobit voivat hermostua. Mikrobien villiintymisen seurauksena kanin suolistoon alkaa kertyä kaasua. Kehittyy ähky, johon kani voi kuolla muutamassa tunnissa, varoittaa Jenni Ranki.

Suuri osa terveysongelmista kehittyy ajan mittaan, vääränlaisen kokonaisruokavalion seurauksena.

Myrkytykset ja ähky ovat äkillisiä - ja nopeita toimenpiteitä vaativia - hätätilanteita. Suuri osa terveysongelmista kuitenkin kehittyy ajan mittaan, vääränlaisen kokonaisruokavalion seurauksena.

Terhakka ilme ja kiiltävä turkki — voiko lemmikkiruokamainoksiin luottaa?

Suomalaiset ruokkivat lemmikkieläimiään yli 300 miljoonalla eurolla vuosittain. Monenlaiset ja monentasoiset yrittäjät pyrkivät saamaan oman siivunsa miljoonaluokan potista.

Yleisimmät lemmikit ovat meilläkin kissa ja koira. Suurin eläinruokien ostajakunta löytyy niiden omistajista. Kissan- ja koiranruokia on kauppojen hyllyillä satoja erilaisia.

Terveyslupauksia riittää ja aika vaikea on lemmikin ruokaa sadoista vaihtoehdoista valita.

Jenni Ranki uskoo, että monen lemmikinomistajan pää on aika sekaisin erilaisten mainoslupausten viidakossa.

— Yhdessä pussissa luvataan, että tästä tulee kiiltävä turkki ja toisessa, että tästä tulee terhakka ilme. Yksi ruoka on kasvaville, ja toinen on leikatuille. Löytyy yhdet ruuat aktiivisille ja toiset pörheäkarvaisille. Terveyslupauksia riittää ja aika vaikea on lemmikin ruokaa sadoista vaihtoehdoista valita.

Erilaisten kissan- ja koiranruokien laatu vaihtelee paljon. Hinta-laatu-suhde on yleensä olemassa. Halpojen täyteaineiden lisääminen mahdollistaa alhaisemman kilohinnan.

Lemmikin ruuassa halvin ei välttämättä ole edullisin.

Jos ruuan osana on paljon sellaisia aineita, jotka eivät lemmikin ravitsemustarpeita tyydytä, se joutuu syömään enemmän. Lemmikin ruuassa halvin ei siis välttämättä olekaan edullisin.

— Hintaluokan yläpäässä olevissa ruuissa on vähemmän turhia täyteaineita ja sen takia niiden menekkikin on pienempi, tietää Jenni Ranki.

Markkinoinnissa inhimillistetään eläinten ravinnontarpeet

Kissa on tyypillinen lihansyöjä eikä sen elimistö kykene käsittelemään hiilihydraatteja kovin tehokkaasti. Ne ovat kissan ruokavaliossa turhia ja jopa haitallisia. Tästä huolimatta monien kissanruokien mainostetaan sisältävän kasviksia ja viljaa.

— No ne on niitä eläimen kannalta täysin turhia täyteaineita, sanoo Jenni Ranki.

Kissan ruokavalio:

  • Kissa on lihansyöjä, kaikessa ruuassa pitää olla suuri liha/kalapitoisuus.
  • Kissan ravintoon eivät kuulu vilja tai kasvikset.
  • Kissa ei voi olla vegaani tai vegetaristi.
  • Tasapainoisin ravitsemuskokonaisuus ja oikea annoskoko löytyy helpoiten käyttämällä laadukasta valmisruokaa.

Sille, miksi täyteaineet nostetaan esiin myös markkinointipuheessa, on kuitenkin tarkkaan harkitut perusteet.

— Ihmisessä kasvikset ja viljatuotteet herättävät mielikuvan terveellisestä ja monipuolisesta ateriasta, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä kissan terveyden kanssa.

Parhaat mainoslauseet kutkuttelevat ihmisen omia makumieltymyksiä.

Lemmikinruokien markkinointipsykologia perustuukin pitkälti lemmikin inhimillistämiseen. Parhaat mainoslauseet kutkuttelevat ihmisen omia makumieltymyksiä ja herättävät ihmisen ravitsemukseen perustuvia mielikuvia terveellisyydestä ja laadukkuudesta.

Kaneille ja erilaisille jyrsijöille ei saa syöttää samaa ruokaa

Kaneja ja erilaisia jyrsijöitä on Suomessa lemmikkeinä kissoihin ja koiriin verrattuna vähän. Niinpä jotkut valmistajat pyrkivät saamaan yhdelle tuotteelle mahdollisimman suuren asiakaskunnan kyseenalaisinkin keinoin.

Kaupoista löytyy esimerkiksi siemensekoituksia, joiden väitetään sopivan sekä kaneille että jyrsijöille. Näiden eläinlajien vaatimukset ruokavaliolle ovat kuitenkin täysin erilaiset.

Jotkut valmistajat pyrkivät saamaan yhdelle tuotteelle mahdollisimman suuren asiakaskunnan ja niputtavat yhteen eläinlajeja, joiden vaatimukset ruokavaliolle ovat täysin erilaiset.

— Siemenet ja pähkinät eivät kuulu heinänsyöjän ruokavalioon. Kani on heinän ja korsirehun syöjä. Niiden on saatava heinää tai muuten ne sairastuvat.

Jyrsijät puolestaan jakautuvat heinän- ja siemenensyöjiin. Turvallisinta onkin pitää heinänsyöjät terveinä runsaalla heinätarjonnalla ja käyttää sekä niille että siemensyöjäjyrsijöille eläinkaupasta saatavia, vain kyseiselle lajille tarkoitettuja ruokia.

Heinänsyöjäjyrsijöitä ovat:

  • marsu
  • chinchilla
  • degu

Siemensyöjäjyrsijöitä ovat:

  • hiiri
  • rotta
  • hamsteri
  • gerbiili

Vanhat ruokintakliseet on syytä unohtaa

Vanhat sadut ja sarjakuvat ovat pullollaan lemmikkien ruokintaan liittyviä kliseitä. Kukapa ei muistaisi luu suussa juoksevaa Pluto-koiraa, porkkanaa järsivää Väiski Vemmelsäärtä tai kermakupilla Maija Maitoparran kanssa flirttailevaa Pekka Töpöhäntää.

Varmasti koira tykkää syödä luita, mutta siihen liittyy isoja riskejä.

Mikään näistä kliseistä eivät Jenni Rankin mukaan ole erityisen terveellisiä eläimen kannalta.

— Varmasti koira tykkää syödä luita, mutta siihen liittyy isoja riskejä, varoittaa Ranki.

— Luut voivat aiheuttaa koiralle kivuliaita ja hengenvaarallisia tiloja, kuten ruokatorven tai suolen tukoksen tai luumurskaummetuksen. Hammasmurtumat aiheuttavat kipua ja rahanmenoa, mutta eivät sentään tapa.

Myöskään tosielämän Väiski Vemmelsäärille ei pidä järjestää rajoittamatonta porkkanatarjoilua.

— Porkkanan naatit ovat kanille aivan erinomaista ruokaa. Itse porkkana on liian kuituköyhää ja sokeripitoista pupun ruuansulatukselle. Kanin pääruoka on heinä. Porkkanaa ja muita juureksia annetaan vain silloin tällöin, herkkupaloina.

Tosielämän Väiski Vemmelsäärille ei pidä järjestää rajoittamatonta porkkanatarjoilua.

Entäpä se Maija Maitoparran ja Pekka Töpöhännän romanttinen kermanlatkimistuokio?

Jenni Rankin mukaan tällekin kaksikolle on tiedossa vähintään vatsanpuruja.

— Vaikka monet kissat pitävät maidon mausta, se ei ole niille terveellistä. Maidon laktoosi aiheuttaa kissoille vatsakipuja ja ripulia.

Monet kissat pitävät maidon mausta, mutta ne saavat maidosta vatsakipuja ja ripulia.

Klassiseen satukuvastoon kuuluva hiiri ja juustonpala saa sentään Jenni Rankilta synninpäästön.

— Hiiri on siemensyöjä ja se voi syödä myös eläinproteiineja. Täytyy kuitenkin muistaa, että liika suola ja liika rasva ei ole hiirellekään hyväksi, hymähtää Jenni Ranki.

Lemmikin hyvä perusruoka on vähän tylsää

Terveellinen lemmikinruoka ei ole värikästä tai ihmisen mielikuvissa maukasta. Mielikuvituksellisiin terveysväitteisiinkin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Laadukas, tietylle eläinlajille tarkoitettu valmisruoka on helppo annostella lemmikin energiantarvetta vastaavaksi ja kakka-asiatkin hoituvat siistimmin kuin sitä sun tätä syövällä lajikumppanilla.

Myös lemmikin herkutteluhetket kannattaa pitää hallinnassa, niin määrältään kuin laadultaankin. Rakkautta ja huolenpitoa ei sitä vastoin voi olla koskaan liikaa.

Parasta ei ole hunaja, vaan hetki ennen hunajaa.― Nalle Puh

Muokkaus 12.3.2019: Korjattu lause " Silti ne käyttäytyvät ruokaa saadessaan samoin kuin satojatuhansia vuosia sitten:" muotoon "Silti ne käyttäytyvät ruokaa saadessaan samoin kuin neljätoistatuhatta vuotta sitten:" — Nykymuotoinen, ihmisen kumppanina elävä koira kehittyi noin 14 000 vuotta sitten.

  • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

    Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

    Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

  • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

    Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

    Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

  • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

    Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

    Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

  • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

    Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

    Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.

Eläinsairaala

Sarjassa esiintyvät eläimet löytyvät somessa tunnisteella #yleeläinsairaala:

  • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

    Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

    Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

  • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

    Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

    Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

  • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

    Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

    Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

  • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

    Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

    Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.