Hyppää pääsisältöön

Lintukalliolla – Hornøyan saarella kasvavat maailman rohkeimmat poikaset

Merilinnut saapuvat joka vuosi Norjan Hornøyan saarelle jatkamaan sukua.
Lunnit pesivät joka vuosi karulla Hornøyan saarella. Merilinnut saapuvat joka vuosi Norjan Hornøyan saarelle jatkamaan sukua. Yle TV1,Lintukalliolla

TV1 lauantaina 9.3.2019 klo 13.20 - 14.05, Areenassa

Loikata pitää ja hyvällä onnella hyppy vie pehmeään kasvipeitteeseen. Sitten on viiletettävä niin lujaa kuin lyhyin kintuin pääsee mereen isän luo tuhansien muiden isien joukkoon.

Paikka on Hornøya, pieni Norjan koillisrannikon saari, viimeinen pyrähdys ennen valtavaa Barentsinmerta. Geologiset voimat ovat synnyttäneet tämän luotisuoran kallioseinämän keskelle merellistä ruoka-aittaa.

Joka vuosi merilinnut saapuvat Hornøyan saarelle jatkamaan sukua. Saarella pesivät muun muassa pikkukajavat, karimetsot, lunnit, ruokit ja etelänkiislat

Hillitön elämän syke täyttää saaren, kuten on tapahtunut tuhansien vuosien ajan. Saarelle kokoontuu keväisin sata tuhatta lintua, jotka viihtyvät vieri vieressä isoina joukkoina. Saaren parit elävät yhden kumppanin suhteissa ja palaavat pesimäpaikoilleen samoille kallionulokkeille vuosi vuoden jälkeen.

Poikasten kasvatus ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen juttu: parhaista pesäpaikoista käydään kovaa kilpailua, ympärillä vaanivat petolinnut ja ravinnosta on puute.

Norjalainen dokumentti Lintukalliolla seuraa lintukallion tapahtumia läpi koko vilkkaan kesän. Lintukalliolle asennetaan 14 kameraa valvomaan asukkeja vuorokauden ympäri viiden viikon ajan.

Fuglefjellet. Tuotanto: NRK, Norja, 2016.

Lisää ohjelmasta

Keskustele