Hyppää pääsisältöön

Sami Sykkö ei halunnut kasvaa yli 152-senttiseksi, Marja Kihlströmiä on vaadittu riisumaan korkokengät baaritiskillä

Sami Sykkö ja Marja Kihlström seisovat selät vastakkain Helsingin keskuskirjasto Oodin suuren ikkunan edessä.
Sami Sykkö ja Marja Kihlström seisovat selät vastakkain Helsingin keskuskirjasto Oodin suuren ikkunan edessä. Kuva: Seera Rytkölä / Yle pituus,ruumiinkuva,kehopositiivisuus

Marja Kihlström on 13 senttimetriä yli suomalaisten naisten keskipituuden ja Sami Sykkö kahdeksan senttimetriä alle suomalaisten miesten keskipituuden. Vaikka koolla ei pitäisi olla väliä, ovat molemmat joutuneet huomaamaan, että suhtautuminen pituuteen on jopa tasa-arvo ongelma.

Suomessa aikuisen naisen keskipituus on tällä hetkellä 167 senttiä ja miehen 180 senttiä. Suhtautuminen pituuskasvuun on edelleen voimakkaasti sukupuoleen sidottua.

Tämän ovat huomanneet myös Puhu muru -bloggari, erityistason seksuaaliterapeutti ja kirjailija Marja Kihlström ja toimittaja, kirjailija ja tyyliguru Sami Sykkö.

Tosin Samille itselleen pituus ei ole koskaan ollut mikään miehuuden mitta. Myös Marja oppi arvostamaan itseään koko 180 senttimetrin edestä.

Nyt he toivovat, että jokainen meistä voisi kokea olevansa just sopiva!

Kysyimme tässä artikkelissa teiltä kokemuksia pituudesta ja saimme noin 1000 vastausta. Kysely on nyt suljettu, kiitos kaikille vastanneille!


Pääset lukemaan vastauksista kootun artikkelin tästä:
"En todennäköisesti aio lisääntyä, etten saa poikalasta, joka joutuisi kokemaan helvetin, jota lyhytkasvuisuudeksi kutsutaan" – näin pituus vaikuttaa elämään

Amatsoni, hujoppi ja mies naisen vaatteissa

Puhu Muru -bloggari Marja Kihlström Helsingin keskuskirjasto Oodissa.
Puhu Muru -bloggari Marja Kihlström Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Kuva: Seera Rytkölä / Yle pituus,ruumiinkuva,kehopositiivisuus

Tuleeko susta nyt missi, kun sä oot niin pitkä? kysyttiin alakouluikäiseltä Marjalta. Hän oli luokan pisin ja siihen kiinnitettiin huomiota.

Marjan lapsuudessa missejä ihailtiin, joten tuo kysymys ei jäänyt vaivaamaan. Häpeä omasta pituudesta nosti kuitenkin päätään vain muutamaa vuotta myöhemmin.

Murrosiässä Marjan jalka kasvoi yhtä isoksi kuin hänen äitinsä jalka, vaikka Marja ei ollut vielä äitinsä pituinen.

– Jo silloin alakouluikäisenä tiedostin, ettei naisella saisi olla iso jalka. Siinä ei ollut mitään hienoa.

Sitten koulukiusaajat ottivat Marjan silmätikukseen. Hän sai kuulla olevansa amatsoni ja hujoppi.

Mies sanoi, että naisella pitäisi olla 38 koon jalka. Mun jalka oli aivan liian iso hänen mielestään. Sen ukon heitin kyllä pihalle.― Marja Kihlström

Edes aikuisuus ei ole suojannut Marjaa tuttujen tai tuntemattomien ilkeiltä kommenteilta.

– Korkkarikeskustelun jouduin käymään useaan kertaan nuorempana, kun kävin enemmän baareissa. Se, että pitkä nainen käyttää korkkareita ärsyttää joitakin miehiä ihan suunnattomasti.

– Baaritiskillä saattoi joku tulla urputtamaan, että miksi sä olet laittanut korkkarit ja halusi, että otan kengät pois, jotta hän voisi mitata kuinka pitkä oikeasti olen.

Kaikista loukkaavimmiksi Marja on kuitenkin kokenut kommentit, jotka ovat saaneet hänet kyseenalaistamaan omaa naiseuttaan vain siksi, että hän on pitkä.

Kännissä ja läpällä tehty heitto onnistui loukkaamaan samalla kertaa sekä Marjaa että sukupuolivähemmistöjä.

– Yksissä bileissä mun kaveri sanoi, että sähän näytät transulta. Se oli olevinaan vitsi ja sille naurettiin. Onneksi siinä porukassa oli yksi joka sanoi, että toi ei ole kiva vitsi. Se kommentti tuntui erityisen ikävältä, koska kyseessä oli kaveri, jonka olisi pitänyt tietää, että tuollainen loukkaa.

Ei kukaan meistä halua kuulla ulkonäöstään sitä, että on jotenkin vääränlainen.― Marja Kihlström

Myös eräät treffit päättyivät miehen tökeröön kommenttiin koskien Marjan kokoa.

– Mies sanoi, että naisella pitäisi olla 38 koon jalka. Mun jalka oli aivan liian iso hänen mielestään. Sen ukon heitin kyllä pihalle.

Ikävät kommentit eivät kuitenkaan ole saaneet Marjaa heittämään korkkareita kaapin perälle.

– Koripallo oli mulle pelastus. Siellä pituus oli hyvä asia. Oma koko sai uudet mittasuhteet, kun mukana oli paljon pidempiäkin tyttöjä.

– Korisjoukkueen saunaillat olivat parasta vastalääkettä häpeälle, jota koin pituudestani. Se oli parasta buustia itsetunnolle, kun kymmenen pitkää naista lähti ulos korkkareissa.

Puhu Muru -bloggari Marja Kihlström koskettaa Helsingin keskuskirjasto Oodin sisäkattoa.
Puhu Muru -bloggari Marja Kihlström koskettaa Helsingin keskuskirjasto Oodin sisäkattoa. Kuva: Seera Rytkölä / Yle pituus,ruumiinkuva,kehopositiivisuus

Nyt Marja kantaa itsensä ylpeydellä ja toivoo, että pituus huomioitaisiin myös kehopositiivisuuskeskustelussa.

– Pituuskin liittyy tähän kehonkuvakeskusteluun ja se on mun mielestä jopa unohdettu siitä.

– Ei kukaan meistä halua kuulla ulkonäöstään sitä, että on jotenkin vääränlainen.

Marjan itsetuntoa ovat korisjoukkueen lisäksi kasvattaneet myös omat vanhemmat. Heidän ihailunsa ja kehunsa ovat olleet paljon arvokkaampia kuin yksikään loukkaava kommentti.

– Todennäköisesti sun elämässä on joku, joka on ihaillut sua ja kehunut sun ulkonäköä. Yritä tallentaa sen ihmisen sanat mieleen ja anna niiden muiden valua pois vähän niin kuin vesi hanhen selästä, Marja neuvoo.

Sami Sykkö edustaa lyhyitä miehiä mielellään

Toimittaja ja muotiguru Sami Sykkö hymyilee.
Toimittaja ja muotiguru Sami Sykkö hymyilee. Kuva: Seera Rytkölä / Yle Sami Sykkö,pituus,kehopositiivisuus,ruumiinkuva

Sami Sykkö muistelee lämmöllä ala-asteen retkipäiviä, jolloin oppilaat laitettiin kulkemaan pituusjonossa.

– Mua oikein harmitti etten ollut luokkani lyhyin. Sitten se lyhyin siirtyi toiselle luokalle ja sen jälkeen olin pituusjärjestyksessä aina jonon ensimmäinen. Se oli kivaa.

– Olin varmaan luokkani ainoa poika, joka nautti siitä, että on lyhyin, Sami Sykkö naurahtaa.

Sami Sykkö ei enää muuttaisi kropastaan mitään. Ei vaikka hän tiedostaa mielikuvan ihannemiehestä, joka on pitkä, harteikas ja voimakas.

– Jos meille on tärkeää tai arvokasta, että olemme toisenlaisia kuin olemme silloin jotain on pielessä. Edessä on pitkä elämä oman itsensä kanssa.

On siis olemassa mikrokosmos, jossa ihmiset ovat mun kokoisia ja nimenomaan sen ansiosta maailman huippuja.― Sami Sykkö

On kuitenkin ollut myös aikoja, jolloin Sami toivoi ulkonäöltään jotain muuta, mitä oli odotettavissa.

– Työskentelin lapsimallina vielä 19-vuotiaana ja siihen aikaan Suomen vaateteollisuudessa suurin kuvauksissa käytettyjen mallikappaleiden koko oli 152 cm. Siksi toivoin tosi pitkään, että pysyisin tarpeeksi pienenä mahtuakseni kuvausvaatteisiin. Se oli jopa niin päin, etten halunnut kasvaa, koska rakastin mallintöitä.

– Sitten mä kuitenkin venyin reilut kymmenen senttiä ja olisin tietenkin halunnut kasvaa enemmän, että olisin voinut tehdä aikuismallin töitä, mutta eihän se ollut realistista.

Sami kasvoi 172 senttimetrin pituiseksi.

Hän uskoo, että mallivuosien aikana saatu positiivinen huomio ja palaute on osasyynä vahvalle itsetunnolle.

– Tein yhdellä studiolla töitä melkein joka viikko. Muistan, että studion kuvausjärjestelijä sanoi, että he kuvaa siksi mun päällä niin paljon, koska mulla on niin kiva kroppa. Varmaan kaikki tällaiset pienetkin asiat ovat vaikuttaneet siihen, että kuva itsestä on muodostunut kivaksi.

Olen miettinyt monta kertaa, miksi mun kokoisille ei tehdä automaattisesti sopivia vaatteita.― Sami Sykkö

Ennen lapsimallin töitä Sami harrasti vuosien ajan taitoluistelua ja jo sielläkin hän sai kokea olevansa juuri oikean kokoinen, just sopiva.

– Pituudella oli hurjan suuri merkitys taitoluistelussa. Ei saa olla liian pitkä, koska pitkillä ihmisillä liikeradat ovat isompia.

– On siis olemassa mikrokosmos, jossa ihmiset ovat mun kokoisia ja nimenomaan sen ansiosta maailman huippuja, Sami iloitsee.

Muotia rakastava Sykkö saa kuitenkin kerta toisensa jälkeen muistutuksia siitä, ettei hän sovi “suomalaisen miesmuottiin”.

– Olen miettinyt tosi monta kertaa, että miksi mun kokoisille ei tehdä automaattisesti sopivia vaatteita. Nykyään niitä tehdään enemmän, mutta edelleenkin suurin osa kaupoista tarjoaa mallistoja vain koosta 46 tai 48 eteenpäin.

– Siinä näkyy, ettei tilanne ole tasa-arvoinen.

Sami Sykkö ja Marja Kihlström poikkeavat pituuksiltaan keskiverto suomalaisista.
Sami Sykkö ja Marja Kihlström poikkeavat pituuksiltaan keskiverto suomalaisista. Kuva: Seera Rytkölä / Yle pituus,ruumiinkuva,kehopositiivisuus

Samin mielestä keskustelu naisten ja miesten ulkonäöstä on muutenkin tasa-arvokysymys.

– Mä näen, että se on sukupuolten epätasa-arvoa, jos odotukset ulkonäölle on niin eri, että miesten tulisi olla pitkiä ja jykeviä ja naisten pieniä ja siroja.

– Loppujen lopuksi kyse ei ole siitä, montako senttiä ihminen on pitkä tai lyhyt, vaan siitä, millaisena hän näkee itsensä ja kuinka häntä kohdellaan.

Pituus on vain käännettävä voitoksi.

– Jos olet lyhyt, lentomatkustaminen on paljon helpompaa. Jos taas olet pitkä, voit ehkäpä tehdä mallin töitä.

– Itse en ole ajatellut, että olen huomattavan lyhyt, mutta jos voin edustaa lyhyitä miehiä, teen sen tosi mielelläni, koska se on ollut mulle aina niin myönteinen asia.

Kysely pituuteen liittyvistä kokemuksista on nyt suljettu. Kiitos kaikille vastaajille.

Lue myös:

"Pitkä nainen on aina silmätikku" – pituus ja kokemukset periytyvät äidiltä tyttärelle, sanovat Pirjo ja Saija Viherlaakso

"Nainen ei saa olla pitkä, eikä mies lyhyt" – Miksi meitä yhä mitataan ikiaikaisilla asenteilla?

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso Akuutin jakso Muita Lyhyempi:

Pärjääkö maailmassa pienenä ja lyhyenä ja millä keinoilla? Räppäri Uniikki kertoo, miten hän suhtautuu pieneen kokoonsa.

Muokattu 11.3.2019: Pituuteen liittyvä kyselylomake on suljettu, tekstiä muokattu kyselyn osalta.

Keskustele