Hyppää pääsisältöön

Tubetähti Soikku järkyttyi hakkereiden hyökkäyksestä

Mediapersoona, YouTube-vloggaaja Sonja "Soikku" Hämäläinen joutui hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi loppusyksystä 2018. Katso, kuinka kolme ammattihakkeria metsästää Soikun tietoja verkosta ja kaappaa hänen digi-identiteettinsä haltuunsa.

Se oli pelottavaa ja ahdistavaa. Oli hurja nähdä, kuinka mun YouTube-tili joutui hakkereiden hallintaan.― Sonja "Soikku" Hämäläinen kokemastaan hakkerihyökkäyksestä

Hakkerihyökkäys liittyy Ylen uuteen dokumenttisarjaan, Team Whack - kaikki on hakkeroitavissa. Siinä kolme ammattihakkeria, Iiro Uusitalo, Laura Kankaala ja Benjamin Särkkä näyttävät konkreettisesti, kuinka ihmisten arki voidaan laittaa sekaisin.

— Se oli pelottava ja ahdistava kokemus. Vaikka tiesinkin hakkereiden yrityksestä jo etukäteen, niin kun se sitten tapahtui, oli hurja nähdä, kuinka ne pääsi mun YouTube-kanavelle ja teki sinne videon. Oli kamalaa tajuta, että näin voisi oikeastikin tapahtua, YouTubea työvälineenään käyttävä Hämäläinen huokaisee.

Sinisilmäinen käyttäjä voi tulla huijatuksi verkossa monella tavalla. Rikollisissa tai muuten häiritsemistarkoituksissa netissä liikkuva hakkeri osaa naamioitua.

— Oli hurja nähdä, miten helposti voidaan luoda käyttäjäprofiili vaikka LinkedIniin ja se näyttää ihan oikean henkilön tililtä. Hakkerit teki profiilin ja oli pyytänyt sinne seuraajia ja kaikkea mitä siellä tehdään. Vaikka näin kaiken tämän, niin en minä ainakaan jatkossakaan pysty tunnistamaan mikä on oikea tili ja mikä feikkitili, Soikku tunnustaa.

Soikun hakkeroimisen lisäksi dokumenttisarjassa Team Whackin hakkerikolmikko iskee myös taloyhtiöön, hyökkää henkilöautoon, murtautuu älykotiin, virittää WiFi-ansan sekä sabotoi mainosnäytön. Tämä kaikki tehdään kohteiden luvalla. Jos joku tekisi kaiken ilman lupaa, saattaisi kyseessä olla rangaistava rikos. Hakkereiden ja ohjelman tarkoituksena on herättää katsojat pohtimaan ja parantamaan omaa tietoturvatilannettaan. Sonja ryhtyi heti kuvausten jälkeen toimenpiteisiin:

— Opin, ettei kannata klikkailla mitään linkkejä auki, jos laitteeseen ei ole asennettu turvaohjelmia. Hommasin puhelimeen ja tietokoneeseen suojaohjelmat, ja asensin suojatarran näköesteeksi tietokoneen kameran päälle, hän kertoo.

Soikun somekokemukset ja -osaaminen ovat hyödyksi myös muille

Soikku on osallistunut myös some-elämästä kertovan Ylen uuden draamasarjan kehittelyyn. Kokonaan älypuhelimella kuvattu draamasarja NOFILTER kertoo sosiaalisessa mediassa muodostuneen julkisuuskuvan ja yksityisyyden välisestä kuilusta. NOFILTER @areena.stories 9.3.2019 alkaen.