Hyppää pääsisältöön

Maailmanmestari, joka muistaa piin likiarvon 100 000 desimaalin tarkkuudella: “Kuka tahansa voi saada itselleen uskomattoman muistin” – näillä tekniikoilla onnistut

Kaksi hymyilevää miestä.
Juontaja Jonas Sundström opetteli muistamaan 50 asiaa tietyssä järjestyksessä yhdessä tunnissa. Hänen kaimansa Jonas von Essen opetteli vähän enemmän yksityiskohtia. Kaksi hymyilevää miestä. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Jonas Sundström,muisti

Ensimmäinen työpäivä loman jälkeen. Istut tietokoneen ääreen ja kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa viikkoihin. Kokeilet, kiroat ja kolmen yrityksen jälkeen tietokone lukkiutuu. Kuulostaako tutulta?

Toisella kerralla olet unohtanut ostoslistan ruokapöydälle ja säntäilet kaupassa kuin päätön kana.

Nyt voit unohtaa sen. Kaksinkertaisen muistin maailmanmestarin Jonas von Essenin muistitekniikoilla voit nimittäin saada muistisi hallintaan.

Huonosta muistista huippumuistiin

Jonas von Essen oli ihan tavallinen nuori mies, jolla ei ollut kummoinen muisti, ennen kuin hän sai vihiä muistitekniikoista. Joskus huono muisti ärsytti häntä, mutta hänellä ei ollut toivoa sen parantamisesta.

– Luulin, että muisti oli geneettinen, että sen sai syntymälahjaksi.

Hymyilevä mies katsoo kameraan.
Maailmanmestaruuskisoissa Jonas von Essen onnistui muun muassa muistamaan 1 400 sekoitettua pelikorttia tunnissa. Hymyilevä mies katsoo kameraan. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm muisti,Strömsö,muistitekniikat,Paikkamenetelmä

Sitten von Essen löysi sattumalta kirjan muistitekniikoista. Se muutti hänen elämänsä. Von Essenin suureksi hämmästykseksi tekniikat toimivat.

– Muistin enemmän, nopeammin ja helpommin.

Kyse on visualisoinnista ja yhdistelemisestä aivoissa – lue lisää siitä, miten voit saada huippumuistin.

Party trick Trivial Pursuitissa

Joka kuukausi ja vuosi hän kokeili rajojaan yhä enemmän. Hän kehittyi ja kaatoi kaikki esteet.

Von Essen oppi muun muassa kaikki vuoden nimipäivät ja löi Ruotsin ennätyksen muistamalla yli 13 000 numeroa piin arvosta.

Jos näet tuolin, jota peittävät sillit, muistaminen on paljon helpompaa.

Voit ehkä kysyä, mitä hyötyä sellaisesta olisi sinulle. Ethän tarvitse edes viittä desimaalia piin arvosta.

Muistimestarilla on toki muitakin ässiä hihassaan. Enää ei tarvitse kieltäytyä seuraavalla kerralla, kun joku ehdottaa erää Trivial Pursuitia. Jonas von Essen on myös opetellut ulkoa kaikki Trivial Pursuitin 3 000 vastausta, ja niin voit sinäkin tehdä.

– Voit käyttää tekniikkoja kaikenlaiseen faktoihin perustuvaan esimerkiksi nimiin ja kieliin.

Muuta numerot eläimiksi

Perustekniikka on visualisoida ja liittää faktoja kuviin. Luku ei sano mitään, mutta jos sen liittää kuvaan, siitä tulee visuaalisempi.

Jonas von Essenillä on eri kuvia eri numeroille. Kun hän opetteli piin arvon 100 000 ensimmäistä desimaalia, hän käytti 1 000:tta kuvaa. Jokainen kolmen numeron sarja on yksi kuva. Esimerkiksi numerosarja 111 on lentomuurahainen.

Sijoittele muistipalatsiisi

Kun jokaiselle faktalle on kuva, voi kuvat sijoittaa reitille, jota kutsutaan muistipalatsiksi. Kannattaa käyttää tuttuja paikkoja, kuten esimerkiksi oman asunnon huoneita.

Kuvien sijoittaminen lapsuudenkotiin on toimiva konsepti. Sinulla on vahvat muistot siitä ja tunnet sen joka huoneen ja nurkan.

Jonas von Essen opettelee muistamaan niin paljon, ettei hänen kotinsa riitä siihen. Hän käy sen sijaan muistikävelyillä.

– Ajattelen kulkevani kotikaupungissani ja näen eri kuvia reitin varrella.

Purjosipuli korvissa

Alla on yksinkertaisia muistisääntöjä, joista on apua arjessa. Aloitetaan ostoslistasta.

Mitä mieltä muistimestari on koulun pedagogiikasta?

Jonas von Essen kokee, että pääongelma koulun opetuksessa on, että oppilaat jätetään liian usein tuuliajolle opiskelutekniikkojen suhteen.

– Koulu asettaa kovia vaatimuksia sille, mitä pitää oppia, mutta on jokaisen oma asia, miten tavoitteet saavuttaa.

Se ei välttämättä ole ongelma lahjakkaille lapsille tai lapsille, joiden vanhemmilla on hyvät opiskelutottumukset, von Essen sanoo. Kaikille olisi kuitenkin apua muistitekniikoista. Siksi hän toivoo, että pieni osa opetuksesta käytettäisiin opiskelutekniikoiden opettamiseen.

– Olen varma, että sillä olisi merkittävät vaikutukset.

Hän itse on elävä esimerkki muistitekniikoiden tehokkuudesta. Hän ei kuullut mitään muistitekniikoista 12 peruskouluvuoden aikana eikä sen jälkeen lukiossa.

– Silti opiskeltuani muistitekniikoita muutaman viikon, opin faktatietoa monta kertaa nopeammin kuin ennen.

Von Essen on pomminvarma, että lasten ja nuorten koulunkäynti sujuisi paremmin, mikäli he oppisivat käyttämään muistitekniikoita.

– Jos olisin saanut oppia tekniikat jo ihan alussa, olisi säästänyt paljon aikaa, hikeä ja kyyneleitä.

Se konkreettinen kohde, johon liität faktat, voi siis olla fyysinen paikka kuten esimerkiksi kotisi. Voit myös valita intiimimmän paikan.

Voi tuntua aika omituiselta ja jopa epähygieeniseltä yhdistää ostoslista ruumiinosiin, mutta se toimii.

– Kuvittele, että sinulla on spagettia hiuksissa, purjosipulit korvissa ja kananmunat silminä.

Kun pitää opetella nimiä

Kutsutko vielä kahdenkin vuoden jälkeen työkaveriasi Jonasta Johaniksi? Silloin seuraavasta vinkistä voi olla sinulle apua. Lopeta lähimmäistesi vähättely ja muista sen sijaan heidän nimensä assosioimalla nimi kuvaan.

– Jos tapaat jonkun, jonka nimi on Liina, hän saa mielikuvassasi päälleen pöytäLIINAn, Oscar saa Oscarin parhaasta elokuvasta ja Sara seisoo keskellä hiekkamyrskyä SAhaRAssa.

Maantiedon saaminen hallintaan

Italia on helppo muistaa, koska se näyttää saappaalta. Jonas von Essen vetoaa mielikuvitukseen ja väittää, että kaikki maat muistuttavat jotain, jos niitä katselee tarpeeksi tarkkaan.

Jos Chile on esimerkiksi chili, Makedonia on makkaraleipä ja Angola on angorakissa, ne jäävät muistiin paljon paremmin.

Jos haluat oppia kieliä

Tee kuva sanan merkityksestä ja yhdistä se kuvaan siitä, miltä sana kuulostaa. Tuoli on esimerkiksi espanjaksi silla ja kissa on gato.

– Jos näet tuolin, jota peittävät sillit, ja kissa kävelee katolla, muistaminen on paljon helpompaa.

Kertaus on opintojen äiti

Muistitekniikoiden opettelu on kuin kävisi salilla. Kertaus on opintojen äiti. Alussa sujuu kankeasti, mutta mitä paremmaksi tulet, sitä harvemmin tarvitsee harjoitella.

– Nyrkkisääntönä on, että opittu pitää kerrata parin tunnin kuluttua, yhden päivän kuluttua, yhden viikon kuluttua ja yhden kuukauden kuluttua. Silloin saat sen iskostumaan pitkäaikaismuistiisi.

Pohjimmiltaan tekniikat ovat helppoja, mutta paremmaksi tulemiseen tarvitaan siis harjoittelua. Ennen maailmanmestaruuskisoja vuosina 2013 ja 2014, jolloin von Essen voitti kultaa, hän harjoitteli kuin huippu-urheilija.

– Edeltävinä kuukausina harjoittelin viisi, kuusi tuntia päivässä, sanoo Jonas von Essen.

Hajamielisyys ei häviä

Jonas von Essen on kirjoittanut kirjan muistitekniikoista ja lähikirjastostasi löytyy luultavasti jokin kirja eri tekniikoista. Netistä löytyy myös useampia kursseja aiheesta. Yle Areenasta löytyy myös videoita muistitekniikoista.

Vaikka kehittäisitkin huippumuistin, sinulle ei kuitenkaan kehity immuniteettia hajamielisyyteen. Sen myös Jonas von Essen on kokenut.

– Olen unohtanut tietokoneen junaan matkalla muistiluentooni. Viidesti.

Keskustele