Hyppää pääsisältöön

SuomiLOVE-yllätys rakastuneille jäi Olli Lindholmin viimeiseksi tv-esiintymiseksi Yön kanssa – ”Yllätys tuntuu vieläkin arvokkaammalta nyt"

Lähikuva Olli Lindholmin kasviosta, kun hän laulaa SuomiLOVEssa.
SuomiLOVE-esiintyminen jäi Yö-yhtyeen ja Olli Lindholmin viimeiseksi yhteiseksi tv-esiintymiseksi. Lähikuva Olli Lindholmin kasviosta, kun hän laulaa SuomiLOVEssa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE,Yö,Olli Lindholm

Umpirakastuneet Sari, 34, ja Tony, 42, istuivat yhdessä Porin Amarillossa. Yhteinen kesäpäivä oli päättymässä ja pian molemmat ottaisivat junat takaisin koteihinsa Helsinkiin ja Uuteenkaupunkiin. Pariskunta oli tavannut toisensa vasta muutamia kertoja, ja nyt kummankin taskussa poltteli rakkauslukko, jolla he aikoivat yllättää uuden kumppaninsa.

”Emme olleet koskaan puhuneet halaistua sanaa rakkauslukoista. Mutta kuten monesti sen jälkeenkin, asiat vain osuivat yksiin Sarin kanssa”, Tony kertoo.

Tonyn ostama lukko oli hopeinen, sydämen muotoinen ja siro. Siihen oli kaiverrettu Sari ja Tony, 26.8.2016 – päivä, jona he tapasivat ensi kerran.

Sarin ostama lukko oli puolestaan isompi ja tummanpunainen, mutta samalla tekstillä. Lisäksi sen kylkeen oli kaiverrettu sanat Vie mut minne vaan. Ne lukiessaan Tonyn mielessä pyöri vain yksi ajatus.

”Onneksi sain sinut.”

Nuo sanat, Vie mut minne vaan, ovat -yhtyeen tunnetusta rakkauslaulusta, jota Sari ja Tony kutsuvat tänä päivänäkin heidän biisikseen.

”Minulla oli alusta asti kokonaisvaltainen tunne siitä, että tämä on oikein ja nyt mennään täysillä. Mitä ikinä tuo mies päähänsä saakaan, hän voi viedä mut minne vaan. Minä tulen perässä enkä irti päästä”, Sari sanoo hymy äänessään.

Umpirakastunut pariskunta hymyilee SuomiLOVEn yleisössä.
"Yön ja Ollin esiintyminen oli meille suuri, ikimuistoinen asia. Koko kokemus syvensi suhdettamme entisestään", Sari ja Tony kertovat. Umpirakastunut pariskunta hymyilee SuomiLOVEn yleisössä. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Musiikki auttaa välittämään tosielämän tunteita

Sari ja Tony tapasivat We Love 90’s -festareilla kesällä 2016. Tuhansien ihmisten keskellä kaksikon katseet kohtasivat ja loppu on historiaa.

”Ensimmäisen yhdessä vietetyn vuorokauden jälkeen tiesin, että tämä on loppuelämän juttu”, Tony muistelee.

Pariskunta eli eri kaupungeissa suhteen alkuajan: Sari Uudessakaupungissa ja Tony Helsingissä. Stadin poika olikin aina ollu varma, että jos hän johonki Helsingistä lähtisi, se olisi ulkomaille.

”Kun kuulin, että Sari ei halunnut Helsinkiin, sanoin heti, että muutan minne ikinä sinä haluat. Päädyimme Poriin ja ensimmäistä kertaa elämässäni tiesin, että toinen voisi mennä minne vain ja minä tulisin mukana.”

Jo silloin he käyttivät musiikkia apunaan tunteiden ilmaisussa. Siinä Yö-yhtyeellä ja Olli Lindholmilla on ollut suuri merkitys.

”Olemme sanoitusihmisiä ja Yön kappaleet ovat auttaneet olemaan auki toisen kanssa. Vie mut minne vaan -biisi kuvasi täydellisesti tunteitamme silloin ja nyt”, Tony pohtii.

”Ensimmäisen yhdessä vietetyn vuorokauden jälkeen tiesin, että tämä on loppuelämän juttu”― Tony

Rakkaus ja ehdoton luottamus jatkuivat, ja kaksikko etenikin suhteessaan vauhdilla: kahdeksan tapaamiskerran jälkeen Tony kosi Saria.

”Eihän me oltu montaa kertaa nähty, kun menimme naimisiin”, Tony nauraa.

Yön musiikin ja etenkin Vie mut minne vaan -kappaleen merkitys korostui entisestään, kun Tony yllätti rakkaansa SuomiLOVE-ohjelmassa.

Kun Yö, Olli Lindholm keulanaan, nousi lavalle, kaksikko oli onnensa kukkuloilla. Rakastavaiset imivät itseensä jokaisen hetken.

"Yön kappaleet ovat auttaneet olemaan auki toisen kanssa"― Tony

Jälkikäteen Olli nousi yleisöön tervehtimään paria. Vaikka sanoja ei ehditty juuri vaihtamaan, Olli vitsaili hieman ja halasi kaksikkoa lämpimästi. Sari ja Tony arvostavat Ollin välitöntä ja lempeää lähestymistä.

Erityisesti mieleen jäi kommentti, jonka Olli antoi kommenttina Tonyn ja Sarin rakkaudesta kertovaan videoklippiin.

”Olli sanoi, että puhuin niin kauniisti rakkaudesta, että vetää miehen hiljaiseksi. Se tuntui hienolta”, Tony muistelee.

Muutama kuukausi tuon kohtaamisen jälkeen, 12.2.2019, kaksikko kuuli suru-uutisen: Olli Lindholm on menehtynyt.

Olli Lindholm hymyilee SuomiLOVEn lavalla syksyllä 2018.
"Vaikka toisinaan Olli vaikutti kovapintaiselta mieheltä ja suomalaiselta jurolta, hänen sisällään oli herkkä ihminen, jolla oli sydän paikallaan", Yö-yhtyeen pianisti Mikko Kangasjärvi kertoo. Olli Lindholm hymyilee SuomiLOVEn lavalla syksyllä 2018. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE,Yö

Musiikki jää elämään rakastavaisten sydämiin

Uutinen järkytti koko Suomea – niin myös Saria ja Tonya.

”Suurmiesten kuolema aina järkyttää, mutta tämä tuntui henkilökohtaisemmalta. Ollin ja Yön merkitys elämässämme on ollut suuri”, kaksikko pohtii.

Myös Yö-yhtyeen pianisti Mikko Kangasjärvi suree Ollin kohtaloa.

”Olin Ollin ja yhtyeen lähellä 29 vuotta. Siinä ajassa yhtye merkitsee jo valtavasti. Muusikkous on elämäntapatyö ja bändin osana oleminen on kokonaisvaltainen identiteettiasia”, Mikko kertoo.

Yhtye ei ole lausunut päätöstä lopettamisesta tai jatkamisesta. Mikon mukaan asialle on annettava aikaa.

"Olli oli Yö-yhtyeen priimusmoottori, eteenpäin vievä voima, joka ei koskaan pysähtynyt"― Mikko, Yö-yhtyeen pianisti

”Olli oli Yö-yhtyeen priimusmoottori, eteenpäin vievä voima, joka ei koskaan pysähtynyt. Vaikka bändi oli meidän kaikkien, se oli ennen kaikkea Ollin elämäntyö”, Mikko sanoo.

Viisikymmentäneljä vuotiaana menehtynyt artisti oli kotoisin Porista, jossa järjestettiin muistotilaisuus vielä samana iltana, kun uutinen tuli julki.

Tony käveli paikan ohi pari tuntia ennen tapahtuman alkua ja näki siellä pari kynttilää.

”Alkoi heti itkettää. En halunnut olla siellä yksin”, Tony kertoo.

Illalla kaksikko kävi yhdessä laskemassa kynttilän muistopaikalle. Siinä hetkessä, surun keskeltä nousi kiitollisuuden tunne.

”On kunnia-asia, että ehdimme nähdä Ollin ja Yön esiintyvän meille”, pariskunta sanoo yhteen ääneen.

”Olemme jo aiemmin sopineet, että tämä yksi elämä mennään täysillä jossittelematta. Siksi oli hienoa, että Tony, Yö ja SuomiLOVE järjestivät tämän yllätyksen nyt”, Sari sanoo.

Yö-yhtye poseeraa SuomiLOVEn lavalla.
Yö-yhtye viimeiseksi jääneen tv-esiintymisen jälkeen SuomiLOVEn lavalla syksyllä 2018. Mukana Jari Latomaa, Jussi Turpeinen, Olli Lindholm, Timo Mynttinen, Mikko Kangasjärvi ja Ari Toikka. Yö-yhtye poseeraa SuomiLOVEn lavalla. Kuva: Atte Mäläskä SuomiLOVE,Yö

Miltä se sitten tuntuu, että rakastaman tulkitsijan viimeinen tv-esiintyminen omistettiin juuri Sarin ja Tonyn rakkaudelle?

”Huhhuh, se on niitä asioita, joita ei voi tajuta”, Tony pähkäilee.

”Nyt tapahtuma tuntuu, jos mahdollista, vieläkin arvokkaammalta”, Sari sanoo.

Mikkokin kokee kokoonpanon viimeiseksi jääneen tv-esiintymisen menneen oikein.

”Näimme Sarin ja Tonyn tarinan kuvauspäivänä ja siitä tuli todella hyvä mieli. Vie mut minne vaan on nimenomaan rakkausbiisi”, Mikko kertoo.

”Keikoillakin Olli usein pongasi yleisöstä rakastuneilta vaikuttavan parin ja omisti kappaleen heille”, hän jatkaa.

Mikolle itselleen Tampereella kuvatun SuomiLOVE-esiintymisen myötä sulkeutui eräänlainen ympyrä.

”Ensimmäinen ja viimeinen tv-esiintymiseni Ollin kanssa oli Vie mut minne vaan -kappaleella ja Tampereen Tohlopissa. Jännä ympyrä siinä sulkeutui.”

”Vaikka Yö ei kriitikoiden silmissä nauttinut suurta arvostusta, musiikki tulee varmasti jäämään historian kirjoihin"― Mikko, Yö-yhtyeen pianisti

Yön pianisti uskoo Ollin ja yhtyeen musiikin jättäneen jälkensä Sarin ja Tonyn tavoin useiden suomalaisten elämiin.

”Vaikka Yö ei kriitikoiden silmissä nauttinut suurta arvostusta, musiikki tulee varmasti jäämään historian kirjoihin. Yö kosketti yleisöä”, hän pohtii.

Mikko nostaa myös esiin sen, että usein aika vaikuttaa edesmenneiden artistien hengentuotoksiin. Tony ja Sarikin kertovat Yön muusikin koskettavan jo nyt aiempaakin syvemmälle.

”Kun uutisen jälkeen kuulin radiosta Yön musiikkia, lahosin. Musiikin merkitys ja kuuntelu ei missään nimessä lopu tähän”, Sari kertoo.

Mikko korostaa, että juuri fanit ja heidän reaktionsa Yön musiikkiin olivat aina yhtyeen keskiössä. Se, miten yleisö otti kappaleet omakseen oli kriitikoiden sanaa painavampaa.

”Niin, ja eihän kaikki ole vieläkään loppu, vaikka nyt hetken siltä tuntuu.”

Yön viimeiseksi jäänyt tv-esiintyminen yhdessä Olli Lindholmin kanssa sulattaa sydämen – Vie mut minne vaan -kappale omistetaan rakastavaisille

Olli Lindholmin muistolle - musiikkisi elää ikuisesti.

Lisää SuomiLOVE-sisältö löydät myös ohjelman Instagramista, Facebookista ja Twitteristä!

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

Lisää ohjelmasta

SuomiLOVE - 5. tuotantokausi