Essi ja Julius ovat vierailulla Juliuksen vanhempien luona. Tuttuun tapaan 35-vuotiaalta Essiltä kysytään ruokapöydässä, onko hänellä ns. "pulla uunissa". Kotimatkan dramaattisten vaiheiden jälkeen Essi kypsyy vauvauteluihin ja mansplainingiin raa'oin seurauksin. Jussi-ehdokkaana olevassa lyhytelokuvassa nähdään myös Vesku Loiri pitkästä aikaa valkokankaalla.
SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA
Helsinki Mansplaining Massacre -lyhytelokuvassa Essi ja Julius päätyvät appila-vierailun ja vauvakyselyjen jälkeen kauhujen taloon. Kummitushuvilassa miehet selostavat ja naiset nyökyttelevät.
Mansplainaajat Make (Kari Hietalahti) ja Jonne (Pekka Strang) sekä koko kaveriporukka alkavat ladella Essille miesten totuuksia.
Toi 35 on synnyttäjän parasta ennen -päivä
- Sininen on poikien väri, tytöt käyttää pinkkiä
- Toi 35 on synnyttäjän parasta ennen -päivä
- Vähemmän sokeria auttaa ovulointia
- Ei synnytystä tartte pelätä. Se on ihan luonnollista
Mansplaining-talon emäntä Riisa (Ella lahdenmäki) suosittelee Essia vain sopeutumaan ja luovuttamaan. Riisan mukaan parasta on vain nyökkäillä ja myötäillä. Ja pojillehan voisi keittää myös kahvit.
Kun Essi on päässyt eroon selittäjälaumasta, on edessä vielä joukon vanha alfauros, Vesa-Matti Loirin esittämä ukki.
Mies on susi, nainen on koira. Siis nainen synnyttää ja hoitaa pesueen
- Feminismi estää naista näkemästä aitoa naiseuttaan. Mut kun nartun näkee, niin simmosen tuntee, ukki tilittää ja jatkaa: "Mies on susi, nainen on koira. Siis nainen synnyttää ja hoitaa pesueen."
Viimeinen niitti miehien länkytyksessä on Essille laukaistu "Sä olet niin söpö, kun sä suutut!"
Ilja Rautsin käsikirjoitttama ja ohjaama kauhun täyteinen lyhytelokuva Helsinki Mansplaining Massacre on Jussi-ehdokkaana lyhytelokuvien sarjassa. Eikä ihme: elokuva tuo 15 minuutissa esille lähes kaikki patriarkaaliset kliseet.
Mansplaining (koostesana sanoista engl. man, ”mies” ja explaining, ”selittäminen”) on ilmiö, jossa mies kommentoi tai selittää asiaa itsevarmasti, otaksuen tietävänsä enemmän kuin henkilö, jolle hän puhuu. Sanaa käytetään lähinnä feministisissä yhteyksissä, jossa se ymmärretään vallankäytön muodoksi.