Säästämisen yksi suurimmista ongelmista on se, että se on tylsää – ainakin tylsempää kuin törsääminen. Innostaisiko joku näistä keinoista sinua laittamaan rahaa sivuun?
Hyvin pienistä tuloista säästäminen on vaikeaa, eikä jokaisessa elämäntilanteessa voi tai tarvitsekaan säästää rahaa. Säästäminen voi kuitenkin olla hankalaa myös ihan hyvin tienaaville – raha vain katoaa jonnekin, vaikka kaiken järjen mukaan sitä pitäisi jäädä pankkitilille. Kuitenkin Finanssialan kyselyn mukaan tällä hetkellä 48 prosenttia suomalaisista aikoo säästää tai sijoittaa varoja seuraavan vuoden aikana.
Säästäminen on hyvin pitkälti psykologiaa, ja siksi pienet hauskat kikat saattavat tehdä säästämisestä hauskaa peliä. Keräsimme Melkein kaikki rahasta -podcastin kuuntelijoiden hauskoja säästämistapoja. Yhdelle toimii tietty tapa ja toiselle toinen, voisiko joku näistä toimia sinun kohdallasi?
1. Maksa kaikki tuplana
Siirrän säästötilille aina saman suuruisen summan kuin laitan vaatteisin, kenkiin tai kauneuden hoitoon. Tämä on myös vähentänyt turhaa shoppailua, sillä maksan kaikesta tavallaan tuplana.
– Fanny –
2. Tee säästöprojektista yhteinen
Sovimme puolison kanssa aina puolen vuoden päähän tietyn summan, joka molemmilla pitää olla säästettynä yhteistä juttua varten – vaikkapa niinkin arkiseen asiaan kuin ylimääräiseen asuntolainanmaksuerään.
Vaikka meillä on omat palkat ja rahat, tämä tapa saa molemmat pohtimaan omaa rahankäyttöä. Yhdessä säästäminen on paljon helpompaa kuin se, että toinen eläisi säästeliäästi ja toinen törsäisi.
– Katariina –
Kun rahaa siirtyy käyttötililtä pitkin kuukautta pois, se ei oikeastaan näy arkibudjetissa.
3. Hyödynnä mikrosiirrot
Mikrosiirrot on säästämisen tapa, joka toimii ihmisille, joille säästäminen tuntuu vaikealta tai luonteenvastaiselta. Monilla pankeilla on palveluita, jotka toimivat niin, että aina kun käyttää pankkikorttia, pieni summa siirtyy käyttötililtä säästötilille: se voi olla vaikka pyöristetty summa ylöspäin tai isompi määrä rahaa. Tällä tavalla kertyy kiva summa säästötilille, kun kuussa tulee käytettyä pankkikorttia kuitenkin melko usein.
– Viivi –
4. Säästä yli ostoksen hinta
Luin taannoin prosenttiperiaatteesta, jonka otin käyttöön heti: Jos haluan jotain ihanaa mutta hiukan turhaa, minun pitää säästää 80 prosenttia enemmän kuin tavaran tai palvelun hinta. Jos vaikka haluan 200 euron käsilaukun, minun pitää saada säästötilille 1000 euroa, josta sitten 200 voin käyttää laukkuun.
– Anna –
5. Budjetoi ja tee tavoite
Minulla on aina puolen vuoden säästötavoite. Asetan sen niin, että teen kuukausibudjetin ja katson, mitä siitä voisi jäädä säästöön. Sitten kerron tämän kuudella.
Olen onnistunut säästämään tällä keinolla puolessatoista vuodessa jo 9000 euroa – vaikka olen samaan aikaan matkustellut ja käynyt juhlimassa.
– Inkeri –
Aina kun rahaa tulee tilille, siirrän nettosummasta kymmenen prosenttia säästöön.
6. Tähtää tasasummiin
Jos näen, että tililläni on 946,50 euroa, niin saatan siirtää 6,50 euroa tai 46,50 euroa säästöön, jolloin tilille jää tasasumma. Teen tätä tavallisen säästämisen lisäksi, ja tapa on kerryttänyt ihan mukavasti rahaa.
– Jossu –
7. Eri tileille siirtyy rahaa eri aikoina
Minulla on monia eri tilejä, joihin lähtee käyttötililtä eri rahasummia automaattisesti tilistä riippuen viikoittain, joka toinen viikko tai kerran kuussa. Esimerkiksi tulevaisuuden opintoja varten varatulle tilille lähtee tietty summa maanantaisin, ja matkatilille taas siirtyy joka toinen viikko rahaa.
Summan ei tarvitse olla iso, ja silti rahaa kertyy pikkuhiljaa. Kun rahaa siirtyy käyttötililtä pitkin kuukautta pois, se ei oikeastaan näy arkibudjetissa. Tällainen säästötapa antaa väljyyttä elämään, kun kaikkea ei tarvitse maksaa aina samoista rahaa.
– Riitta –
8. Kymmenen prosenttia sivuun
Olen freelancer-yrittäjä, ja minulla on hyvin epäsäännölliset ja eri lähteistä tulevat tulot, joista säästäminen tuntui aiemmin suorastaan mahdottomalta. Nyt olen ottanut sellaisen taktiikan, että aina kun rahaa tulee tilille, siirrän nettosummasta kymmenen prosenttia säästöön. Vielä ei ole tarvinnut kajota säästötilille.
– Annika –
9. Siirrä ylimääräinen pois
Jos saan jostain ”ylimääräistä” rahaa, kuten veronpalautuksia, lomarahoja, lahjan isovanhemmilta tai jopa ihan vain vietyä kauppaan ison määrän panttipulloja, laitan kaiken sellaisen rahan säästöön. Tämä on siksi helppoa, että tuntuu kuin raha ei alun perin olisi edes ollut minun, vaan säästäisin jonkun toisen rahoja.
– Emma –
+ 1 Kuuntele podcast-jakso säästämisestä ja innostu itsekin!
Kun pääsee säästämisessä alkuun, siitä voi tulla yllättävän koukuttavaa ja se voi muodostua mukavaksi elämäntavaksi. Kaksi säästäjäintoilijaa, toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén sekä ohjelmistorobotiikan asiantuntija Anni Vuorinen kertovat, miten he ovat tehneet itselleen budjetin – ja miten siinä pysyy.
Molemmat ovat säästäneet muutaman tonnin palkasta kymppitonnin käsirahan asuntoon. Jakson lopussa selviää myös, kuinka paljon rahaa Roope Ankalla on tämän säiliössä.
Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Podcastia voit kuunnella Areenasta tai tilata sen Spotifysta.
Oletko sinä keksinyt hyvän tavan säästää? Jaa se alla olevassa kommenttiosiossa!