Hyppää pääsisältöön

Äänestä! Kirja vs. Leffa: Miehet jotka vihaavat naisia

Kuvassa Miehet jotka vihaavat naisia -kirjan kannet.
Kuvassa Miehet jotka vihaavat naisia -kirjan kannet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka Yle Puhe,The Girl with the Dragon Tattoo,Miehet jotka vihaavat naisia (elokuva),Miehet jotka vihaavat naisia

Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva? Sitä selvittää Yle Puheen ohjelmasarja Kirja vs. Leffa.

Stieg Larssonin vuonna 2005 ilmestynyt rikosromaani Miehet jotka vihaavat naisia uudisti dekkarigenreä yhteiskunnallisempaan suuntaan. Kymmeniä miljoonia myyneen, rikosromaanin muotoon puetun kirjan keskeinen teema on sairaalloisia piirteitä saava seksismi.

Menestyskirjasta on tehty kaksi elokuvaa, Niels Arden Oplevin ohjaama Miehet jotka vihaavat naisia (2009) ja David Fincherin ohjaama Hollywood-versio The Girl with the Dragon Tattoo (2011).

Jarmo Laitanevan kanssa teoksista keskustelevat torstaina 14.3. klo 14:n jälkeen viestintäasiantuntija Marjo Pipinen Suomen elokuvasäätiöstä sekä WSOY:llä käännetyn kaunokirjallisuuden toimituspäällikkönä työskennellyt Satu Harlahti.

Miehet jotka vihaavat naisia - kirja vai leffat?

Mikä puhuttelee sinua enemmän, Stieg Larssonin kirja (2005), Niels Arden Oplevin ohjaama leffa (2009) vai David Fincherin elokuvaversio (2011)? Mihin perustat valintasi? Kerro mielipiteesi, parhaat kommentit otetaan mukaan ohjelmaan.

Kirja (Stieg Larsson)
82% (110 ääntä)
Leffat (Niels Arden Oplev tai David Fincher)
18% (24 ääntä)
Ääniä yhteensä: 134

Kirja vs. Leffa torstaisin klo 14-15 Yle Puhe ja Yle Areena.

Keskustele
  • Vappuaattona Yle Puheessa suuri puujalkavitsibattle

    Vappuaattona Yle Puheessa veistellään puujalkavitsejä

    Vappuaattona 30.4.2021 Yle Puheessa veistellään jokaisen lähetyksen voimin puujalkavitsejä. Kuuntelijat ratkaisevat, kenestä kruunataan puujalkavitsien mestari – onko se Puheen Aamu, Akti vai Puheen Iltapäiväkerho? Kisaa varten kannattaa virittää Puheen Instagram ja WhatsApp 040 163 8586 valmiiksi.

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.