Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Mene ulos ja etsi hevosvaunut!

Valjakkovaunut, muokattu kuva
Valjakkovaunut, muokattu kuva Valjakkovaunu

Mene ulos ja etsi hevosvaunut! Näin neuvottiin nuorta kirjailijanalkua 1800-luvun Pariisissa.

Guy De Maupassant kysyi vanhemmalta kirjailijakollegalta neuvoa kirjoittamiseen. Miten minusta tulisi kirjailija? Miten opin kirjoittamaan? Kirjoittamaan niin, että se kiinnostaa lukijoita?

Mene ulos. Mene Pariisin kaduille. Etsi hevosvaunujen ajaja, neuvoi vanhempi kirjailija. Aluksi hän näyttää sinusta aivan tavalliselta hevosvaunujen kuskilta, samanlaiselta kuin muutkin kuskit. Tarkkaile ja havainnoi häntä niin kauan, että pystyt kuvailemaan hänet yksilöllisenä hahmona, omana persoonanaan. Henkilönä, joka eroaa maailman kaikista muista hevosvaunujen kuljettajista.

Tämän tarinan kertoo amerikkalainen James Webb Young kirjassaan A Technique for Producing Ideas.

Tuossa 1940-luvulla ilmestyneessä kirjassaan hän kertoo huomanneensa kaksi ominaisuutta niissä henkilöissä, jotka näyttävät keksivän ideoita keskimääräistä enemmän. Hän ottaa esimerkiksi erään ystävänsä. Tuo ystävä on kiinnostunut lähes kaikesta, hän sanoo. Muinaisten egyptiläisten hautajaisrituaaleista ja uusimmasta nykytaiteesta. Ja kaikesta siltä väliltä. Ja toiseksi tuo ystävä etsii kaiken aikaa kaikenlaista tietoa, selailee, tutkii, lukee, katselee.

Ideoiden syntyminen on kuin kaleidoskooppi, sanoo James Webb Young. Kun kaleidoskooppia liikuttaa, palaset asettuvat aina uudenlaisiin asentoihin ja muodostavat uudenlaisia yhdistelmiä. Yhdistelmiä, joiden muotoon ei voi ennalta vaikuttaa. Muotoihin, jotka ovat aina yllätyksiä.

Jokainen kaleidoskooppiin katsellut muistaa sen yllätyksen tunteen, kun pienellä liikahduksella syntyy täysin odottamaton ja lumoava kuvio.

Uutta suomalaista musiikkia, uusia suomalaisia ideoita: Pekka Sopanen ja Touch.

Kirjassaan James Webb Young antaa neuvon meille kaikille. Tee kuten Sherlock Holmes: kirjoita asioita muistiin. Ja hän kuvailee kuinka tämä mestarietsivä ensinnäkin merkitsee asioita muistiin jatkuvasti, kirjaa kaikenlaisia asioita pieniin muistikirjoihinsa. Ja kuinka hän sitten selailee ja tutkiskelee muistiinpanojaan, yhdistelee asioita ja ajatuksia tosiinsa. Ja saa uusia ideoita.

Kun olet etsimässä uusia ideoita, kirjoita rohkeasti talteen kaikki ajatuksesi, neuvoo James Webb Young. Kirjoita ne, vaikka ne tuntuisivat kuinka tyhmiltä ja hulluilta, hän painottaa ja muistuttaa sen kuuluvan asiaan. Ne ovat osa sitä prosessia, jota hän kuvailee. Kun ajatuksia tuntuu olevan riittävästi, alkaa työläs vaihe, jota on hänen mukaansa hieman vaikea kuvata, koska se tapahtuu vain ja ainoastaan meidän päässämme.

Hän sanoo sen olevan kuin palapelin kokoamista. Erilaisten ja erimuotoisten ajatusten yhteen sovittamista. Kokeilemista. Se saattaa olla hyvin uuvuttavaa ja turhauttavaa puuhaa, hän sanoo. Ja kun sinusta viimein tuntuu, että on pakko luovuttaa, luovuta pois. Nimittäin jos todella olet yrittänyt ja vaivannut päätäsi, seuraava vaihe on omalla laillaan helpompi, hän lupaa. Nyt sinun ei nimittäin tarvitse eikä kannata tehdä mitään, hän sanoo. Olet vain ajattelematta asiaa, annat sen olla ja katsot mitä tapahtuu.

Tässä mennään ehkä hieman normaalin avaruusromu-mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta konevoimalla mennään ja hyvinkin analogisin soundein. Uutta suomalaista musiikkia. Uutta synteettis-elektronista scifimusiikkia tyhjiöstä, kuten tekijä itse kuvailee. Toracha ja The Void:

Muistatko mitä Sherlock Holmes saattoi tehdä kesken intensiivisten tutkimusten? Mitä hän teki kun piti keskittyneesti pohtia jotakin visaista tapausta? Hän otti tohtori Watsonin mukaansa ja he menivät konserttiin. Aivan kesken kaiken, vaikka olisi pitänyt tehdä jotakin ihan muuta. Mutta Holmes tiesi, ongelmat kyllä ratkeavat musiikkia kuunnellessa, kun niitä ei ajattele. Ja nimenomaan kun niitä ei ajattele.

Yhä uutta suomalaista musiikkia, uusia ideoita, vaikka ajattelun taustalle: Marja Ahti ja musiikkia albumilta Vegetal Negatives:

Helmikuussa 2019 Helsingissä kirjastotalo Oodissa kuului outoja ääniä, kun siellä oli tarjolla uutta suomalaista elektronista musiikkia Avaruusromua Live 2019 -konsertissa. Kyseessä oli ilmaiskonsertti, jossa esiintyivät Kuupuu, Hannu Karjalainen ja Lovi-Kollektiivi, eräänlainen tämän alan superkokoonpano, jossa ovat mukana monista muista yhteyksistä tunnetut Jukka Andersson, Rasmus Hedlund, Heikki Lindgren ja Tatu Metsätähti.

AVARUUSROMUA 10.3.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:
PEKKA SOPANEN: Touch (nettijulkaisu)
MAKE SHADOWS TOGETHER: Arminda (Of Trees)
MAKE SHADOWS TOGETHER: Sumu (Of Trees)
TORACHA: The Void (nettijulkaisu)
MARJA AHTI: Symbiogenesis (Vegetal Negatives)
HANNU KARJALAINEN: Live @ Avaruusromua Live 2019
LOVI-KOLLEKTIIVI: Live @ Avaruusromua Live 2019 - osa -

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.