Hyppää pääsisältöön

Historia: Haarniskan salaisuudet – Miten ritarin metallinen suojapuku valmistettiin?

Nykyajan asesepät rakentavat keskiaikaisen haarniskan alusta alkaen.
Keskiajan ritareiden haarniska on aikakauden harrastajien käytössä nykypäivän turnajaisissa. Nykyajan asesepät rakentavat keskiaikaisen haarniskan alusta alkaen. Yle TV1,Historia: Haarniskan salaisuudet

TV1 maanantaina 11.3.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 16.3. klo 8.05, Areenassa

Kiiltävään haarniskaan puettu keskiajan ritari oli aikansa sankari, eliittisotilas. Haarniskan tarkoituksena oli herättää pelonsekaista kunnioitusta. Keskiaikaiset haarniskat olivat paitsi komeita, ne suojasivat vihollisen aseilta.

Haarniska kuvasi mullistusta metallinvalmistuksessa ja se oli merkittävä tekninen keksintö. Kun aseet kehittyivät, sotatantereilla tarvittiin aikaisemmin käytettyä rengaspanssaria parempi suoja.

Asesepät eivät paljastaneet salaisuuksiaan

Osassa historiallisissa haarniskoja löytyy tuliaseiden jättämiä jälkiä. Taistelukentillä oli yli 200 vuoden ajan samaan aikaan sekä haarniskaan puettuja ritareita että tuliaseita käyttäneitä sotilaita.

Asesepät kehittivät keskiajalla suojapukuja, jotka mullistivat metallinvalmistuksen. Parhaissa haarniskoissa käytettiin salaisia menetelmiä, jotka tekivät haarniskoista muita vahvempia – mahdollisesti jopa luodinkestäviä.

Haarniskojen valmistuksesta ei ole juuri yksityiskohtaista tietoa. Ritareiden ajoilta ei ole säilynyt tekstejä, joissa kerrottaisiin, miten haarniskoja tehtiin ja karkaistiin. Työ opittiin toimimalla vuosia oppipoikana, eivätkä asesepät halunneet paljastaa salaisuuksiaan.

Nykyajan asesepät rakentavat keskiaikaisen haarniskan alusta alkaen.
Nykyajan asesepät rakentavat keskiaikaisen haarniskan alusta alkaen. Yle TV1,Historia: Haarniskan salaisuudet

Mallina kuningas Henrik VIII:n eliittihaarniska

Joukko nykyajan käsityöläisiä yrittää nyt ratkaista arvoituksen ja valmistaa keskiaikaisen haarniskan alusta alkaen.

Tavoitteena on jäljentää yksi Chicagon taideinstituutin hienoimmista haarniskoista, joka on peräisin 1500-luvulta. Eliittihaarniska valmistettiin kuningas Henrik VIII:n kuninkaallisessa asepajassa. Asepajassa valmistui vain muutama sata haarniskaa, mutta ne lukeutuivat aikansa parhaimpiin.

Yhdysvaltain Long Islandilla työskentelevä aseseppä Jeff Wasson on johtavia haarniskojen tuntijoita. Hän on valmis kokeilemaan menetelmiä, joita ei ole kokeiltu satoihin vuosiin. Joukkoon liittyy seppä Ric Furrer, joka ryhtyy takomaan suuria teräslevyjä haarniskaa varten.

Nykyajan aseseppien työ joutuu kovaan testiin

Dokumentissa Historia: Haarniskan salaisuudet seurataan Wassonin ja Furrerin rakennustyötä. Kuinka alan ammattilaiset löytävät vuosisatoja vanhan metallintyöstön salaisuuden?

Miten kiiltävä haarniska valmistettiin ja miten kestävä se oli? Suojasiko haarniska varsijouselta tai aikakauden tuliaseelta? Millaista oli oikeasti taistella metallihaarniskan sisällä? Mitä tuliaseiden yleistyminen merkitsi ritariajalle?

Dokumentissa nähdään, miten nykyseppien rakentama haarniska kestää keskiajan tehokkaimpia taisteluvälineitä. Aseseppien työn tulos joutuu kovaan testiin.

Secrets of The Shining Knight. Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter Yost. Tuotanto: NOVA Production/ Pangloss Films/PBS, Yhdysvallat, 2017. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele