Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Ei koskaan enää – rap-artisti Mercedes Bentson rehellinen tarina

Kaksi naista seisoo mustan, kultaisella tähdellä koristellun seinän edessä. Toinen nainen irvistää toiselle.
Linda ja äiti. Kaksi naista seisoo mustan, kultaisella tähdellä koristellun seinän edessä. Toinen nainen irvistää toiselle. Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Ei koskaan enää

TV1 torstaina 14.3.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 17.3. klo 23.05, Areenassa

Miten selviytyä väkivallasta ja kääntää rankat kokemukset voimaksi? Miten huumenuoresta kasvaa provosoiva räppäri?

Kuusitoistavuotias Linda-Maria Roine joutuu poikaystävänsä raa'asti pahoinpitelemäksi. Linda päättää henkensä säilyttääkseen päästää irti subutex-koukusta ja väkivaltaisesta miehestä.

Kaksi vuotta myöhemmin kuivilla oleva Linda on gangstarap artisti Mercedes Bentso, joka puhuu alistettujen naisten puolesta. Paettuaan yhdestä machokulttuurista Linda on päätynyt toiseen: hiphop on mieheyden viimeisiä linnakkeita, joissa naisen osa on yhä vikistä kertoesäettä mikkiin tai olla lyriikoiden huora.

Lapsuuden ja nuoruuden lähtemättömät jäljet

Mercedes Bentso haluaa muuttaa rapin naiskuvaa. Hän alkaa työstää esikoisalbumiaan idolinsa räppäri Steen1:sen kanssa, kunnes tuottajan henkilökohtaiset ongelmat alkavat kasaantua ja albumin julkaisu siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Samalla Linda rakastuu Janneen, joka istuu vankilassa murhasta.

Dokumentti kertoo musiikkibisneksessä paikkaansa hakevan rap-artisti Mercedes Bentson eli Linda-Maria Roineen selviytymistarinan.
Dokumentti kertoo musiikkibisneksessä paikkaansa hakevan rap-artisti Mercedes Bentson eli Linda-Maria Roineen selviytymistarinan. Kuva: Tuffi Films Oy Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Ei koskaan enää

Aikuistuva Linda huomaa, miten lähtemättömät jäljet nuoruuden ja lapsuuden kokemukset ovat häneen jättäneet – ja miten paljon voimaa on itsensä hyväksymisessä haavoineen kaikkineen.

Olit viimeinen mies, jonka annoin mua lyödä

Aino Sunin käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Ei koskaan enää (12) seuraa Roineen elämää useamman vuoden ajan. Se tuo esiin väkivaltaa kokeneen naisen näkökulman, ei vain uhrina vaan moniulotteisena ja ristiriitaisenakin ihmisenä.

Lindan selviytymiskeinoista tärkein on musiikki. Nuori nainen kirjoittaa räpiksi oman elämänsä vaiheet, antaa niille merkityksen ja paikan omassa tarinassaan. Ei koskaan enää on myös Mercedes Bentson vuonna 2017 julkaistun ensimmäisen albumin nimi. Sen nimikkobiisi kuullaan elokuvassakin.

Se mitä mulle kerroit mun muistiin syöpy /
olin ensimmäinen nainen ketä sä oot koskaan lyöny /
Nyt mä kerron sulle mitä päätin sinä yönä /
olit viimeinen mies, jonka annoin mua lyödä /
Mä annan sulle anteeks, annoit mulle uuden elämän /
jossa mun ei tarvi mitään enää koskaan pelätä.

Puhutteleva dokumenttielokuva kertoo uskalluksesta puhua ääneen, puolustautua ja olla oma itsensä. Rohkeaa ei ole se että ei pelkää mitään vaan rohkeaa on kaikesta huolimatta mennä eteenpäin, kohti pelkoa.

Tuotanto: Tuffi Films, 2018.

Keskustele