”Olet vaan oma itsesi, niin kyllä se hyvin menee!” työkaveri lausahtaa kannustavasti ennen tärkeää palaveria. Jos et kuitenkaan ole tyytyväinen esiintymiseesi, kun yrität olla oma itsesi, pitäisikö koettaakin olla ihan joku muu?
"Ole oma itsesi" on tyhjä ohje ihmiselle, joka haluaa oppia paremmaksi esiintyjäksi. Mietitäänpä tovi, mitä ihminen silloin on, kun hän on oma itsensä?
Tämänhetkinen oma itsesi on perintötekijöiden ja ympäristön summa: Äänesi muistuttaa todennäköisesti äidin tai isän ääntä, olemuksesi ja piirteesi ovat nekin yhdistelmä suvun ja läheistesi piirteistä. Seisot kuin enosi, naurat kuin äitisi, kohotat kulmaa kuin bestiksesi.
Olet tullut omaksi itseksesi oppimalla ja matkimalla.
Usein opit niiltä, joita ihailet, mutta sinuun tarttuu lisäksi piirteitä ja tapoja, joita yrität vältää. Myös esiintymis- ja viestintätaitosi koostuvat niistä piirteistä, joita imuroit itseesi elämän eri ihmissuhteista ja tilanteista.
Vikojen listaaminen ei kehitä
Jos sinua siis neuvotaan olemaan "oma itsesi", tiedätkö, miten sinun pitäisi silloin olla ja esiintyä?
Olen itse pitänyt esiintymiskoulutuksia erilaisille ryhmille lähes 30 vuoden ajan. Omissa koulutuksissani olen huomannut, että kun osallistujat saavat ohjeeksi olla omia itsejään, he usein pienentävät ja kaventavat esiintymistään. Ilmeikkyys haalenee, jäljelle jää vain asia ja sen asiallinen esittely.
"Ota kynä käteen, paina hartiat alas, katso yleisöösi, muista liikkua, älä nypi sormiasi, puhu kuuluvammin!" Esiintymiskouluttajan on helppo ladella koulutettavalleen yksittäisiä perusohjeita, joita noudattamalla voi yrittää parantaa suoritustaan.
Tällainen luettelomainen oikean ja väärän osoittaminen esiintyjän tekemisistä johtaa harvoin syvälliseen oivallukseen ja oppimiseen. Pahimmillaan esiintymistä harjoitteleva muistaa vain virheensä ja jumittuu siihen, mikä meni väärin.
Viestintä- ja esiintymiskoulutuksessa olenkin vankkumaton positiivisen palautteen puolestapuhuja: opettajan tehtävä on saada oppilas näkemään ja kokemaan, mitä tämä jo osaa.
Miten osaamisaluetta sitten laajennetaan, jos virheisiin ei tartuta?
Opi – ota siis rooli!
Lapsi voi leikissään ottaa roolin kuin roolin ja käyttäytyä siinä aivan miten haluaa : ”Nämä yksisarviset laukkaisivat nyt täällä pilvien päällä ja menisivät sitten sen mummon takapihalle syömään kakkua ja juomaan mehua!”
Roolien ja esittämisten kautta ihminen oppii ja kehittyy – aikuinenkin.
Laumaeläiminä kehomme jäljittelee ja matkii automaattisesti, joten meille luontainen tapa opetella uusia esiintymis- ja viestintätaitoja on matkiminen.

Ole tangolaulaja, uutisankkuri tai poptähti. Ole palomies, poliitikko, missi tai poliisi. Ole viittomakielentulkki, puhelinmyyjä, kimiräikkönen tai jormauotinen. Ole pullaa leipova mummu tai italialainen torikauppias.
Vedä parhaat irrottelut peilille ja videolle ja ihaile taitojasi!
Apinoidessasi muita tulet käyttäneeksi monia myös esiintymisessä tarvittavia taitoja monipuolisesti ja arkisesta poikkeavalla tavalla.
Se kaikki on jo sinussa, miksi et anna itsesi loistaa!
Johanna Pirttilahti on suomen kielen ja puheviestinnän kouluttaja, joka uskoo elämänikäisen leikin ja positiivisen palautteen ihmeitä tekevään voimaan.
Millainen esiintyjä sinä olet? Millaisista ajatuksista saat tukea esiintymistilanteissa? Jaa ajatuksesi alla olevassa kommenttikentässä!
Edit 7.6.2019: Kommentointi on päättynyt.