Hyppää pääsisältöön

Esiintymistä harjoitteleva, älä ole oma itsesi – ole joku ihan muu!

Johanna Pirttilahti ja Pelle Hermannin pahvikuva
Pellehermannimainen kepeys voi olla tarpeen, jos esiintyminen ahdistaa ja vetää totiseksi. Johanna Pirttilahti ja Pelle Hermannin pahvikuva Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen esiintyminen,viestintä,Rooli

”Olet vaan oma itsesi, niin kyllä se hyvin menee!” työkaveri lausahtaa kannustavasti ennen tärkeää palaveria. Jos et kuitenkaan ole tyytyväinen esiintymiseesi, kun yrität olla oma itsesi, pitäisikö koettaakin olla ihan joku muu?

"Ole oma itsesi" on tyhjä ohje ihmiselle, joka haluaa oppia paremmaksi esiintyjäksi. Mietitäänpä tovi, mitä ihminen silloin on, kun hän on oma itsensä?

Tämänhetkinen oma itsesi on perintötekijöiden ja ympäristön summa: Äänesi muistuttaa todennäköisesti äidin tai isän ääntä, olemuksesi ja piirteesi ovat nekin yhdistelmä suvun ja läheistesi piirteistä. Seisot kuin enosi, naurat kuin äitisi, kohotat kulmaa kuin bestiksesi.

Olet tullut omaksi itseksesi oppimalla ja matkimalla.

Usein opit niiltä, joita ihailet, mutta sinuun tarttuu lisäksi piirteitä ja tapoja, joita yrität vältää. Myös esiintymis- ja viestintätaitosi koostuvat niistä piirteistä, joita imuroit itseesi elämän eri ihmissuhteista ja tilanteista.

Vikojen listaaminen ei kehitä

Jos sinua siis neuvotaan olemaan "oma itsesi", tiedätkö, miten sinun pitäisi silloin olla ja esiintyä?

Olen itse pitänyt esiintymiskoulutuksia erilaisille ryhmille lähes 30 vuoden ajan. Omissa koulutuksissani olen huomannut, että kun osallistujat saavat ohjeeksi olla omia itsejään, he usein pienentävät ja kaventavat esiintymistään. Ilmeikkyys haalenee, jäljelle jää vain asia ja sen asiallinen esittely.

"Ota kynä käteen, paina hartiat alas, katso yleisöösi, muista liikkua, älä nypi sormiasi, puhu kuuluvammin!" Esiintymiskouluttajan on helppo ladella koulutettavalleen yksittäisiä perusohjeita, joita noudattamalla voi yrittää parantaa suoritustaan.

Tällainen luettelomainen oikean ja väärän osoittaminen esiintyjän tekemisistä johtaa harvoin syvälliseen oivallukseen ja oppimiseen. Pahimmillaan esiintymistä harjoitteleva muistaa vain virheensä ja jumittuu siihen, mikä meni väärin.

Viestintä- ja esiintymiskoulutuksessa olenkin vankkumaton positiivisen palautteen puolestapuhuja: opettajan tehtävä on saada oppilas näkemään ja kokemaan, mitä tämä jo osaa.

Miten osaamisaluetta sitten laajennetaan, jos virheisiin ei tartuta?

Opi – ota siis rooli!

Lapsi voi leikissään ottaa roolin kuin roolin ja käyttäytyä siinä aivan miten haluaa : ”Nämä yksisarviset laukkaisivat nyt täällä pilvien päällä ja menisivät sitten sen mummon takapihalle syömään kakkua ja juomaan mehua!”

Roolien ja esittämisten kautta ihminen oppii ja kehittyy – aikuinenkin.

Laumaeläiminä kehomme jäljittelee ja matkii automaattisesti, joten meille luontainen tapa opetella uusia esiintymis- ja viestintätaitoja on matkiminen.

Johanna Pirttilahti taustallaan tangokuningatar Erika Vikmanin kuva
Tangolaulajan voimakädet ja asenne antavat pontta ja tunnetta, jota faktapuhe usein kaipaa. Johanna Pirttilahti taustallaan tangokuningatar Erika Vikmanin kuva Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen esiintyminen,Erika Vikman,Johanna Pirttilahti
Johanna Pirttilahti ja Matti Röngän pahvikuva
Uutisankkuri henkii pahvikuvanakin uskottavuutta. Kun olemus ei saa peittää asiaa, ole oman elämäsi mattirönkä! Johanna Pirttilahti ja Matti Röngän pahvikuva Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Johanna Pirttilahti,Matti Rönkä,esiintyminen
Johanna Pirttilahti tastallaan laulaja Robinin kuva
Suuret estradit vaativat suuria eleitä. Ole kuin Robin – uskalla olla yleisöllesi ykkönen! Johanna Pirttilahti tastallaan laulaja Robinin kuva Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen esiintyminen,Robin,Johanna Pirttilahti

Ole tangolaulaja, uutisankkuri tai poptähti. Ole palomies, poliitikko, missi tai poliisi. Ole viittomakielentulkki, puhelinmyyjä, kimiräikkönen tai jormauotinen. Ole pullaa leipova mummu tai italialainen torikauppias.
Vedä parhaat irrottelut peilille ja videolle ja ihaile taitojasi!

Apinoidessasi muita tulet käyttäneeksi monia myös esiintymisessä tarvittavia taitoja monipuolisesti ja arkisesta poikkeavalla tavalla.

Se kaikki on jo sinussa, miksi et anna itsesi loistaa!

Nainen seisoo jalat yhdessä ja kädet alhaalla
"Ole oma itsesi!" Nainen seisoo jalat yhdessä ja kädet alhaalla Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Johanna Pirttilahti,esiintyminen
Nainen seisoo toinen käsi vyötäröllä, jalat haara-asennossa
"Ole uutta autoaan esittelevä naapurin mies!" Nainen seisoo toinen käsi vyötäröllä, jalat haara-asennossa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Johanna Pirttilahti,esiintyminen
Nainen seisoo kädet rennosti ylhäällä, jalat haara-asennossa
"Ole amerikkalaisen tv-kanavan saarnaaja!" Nainen seisoo kädet rennosti ylhäällä, jalat haara-asennossa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Johanna Pirttilahti,esiintyminen

Johanna Pirttilahti on suomen kielen ja puheviestinnän kouluttaja, joka uskoo elämänikäisen leikin ja positiivisen palautteen ihmeitä tekevään voimaan.

Millainen esiintyjä sinä olet? Millaisista ajatuksista saat tukea esiintymistilanteissa? Jaa ajatuksesi alla olevassa kommenttikentässä!

Edit 7.6.2019: Kommentointi on päättynyt.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.