Hyppää pääsisältöön

Luuletko tietäväsi, mitä tällä viikolla tapahtui? – Politiikkaan keskittyvä podcast “Jaa, ei, tyhjiä, poissa” laittaa sinut kartalle

Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri.
Toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Olli Seuri,podcast

Uuden viikottaisen podcastin vetäjät Olli Seuri, Helmiina Suhonen ja Robert Sundman ovat tiedonjanoisen pari-kolmekymppisen parhaat kaverit.

Mitä saadaan, kun palkittu radiotoimittaja, Pressiklubin taustavoima ja Ylioppilaslehden entinen päätoimittaja pannaan yhteen? Ylen ensimmäinen, viikottainen politiikka-podcast Jaa, ei, tyhjiä, poissa – siis tuttavallisemmin #jetp.

– Me olemme just niitä tyyppejä, jotka lukevat jopa ihan mielellään sote-raportit, tutkimukset ja talousarviot läpi. Joidenkin mielestä sairasta, mutta parastahan tässä on se, että sinun ei tarvitse. Me kerromme sitten viihdyttävämmin, mikä on tärkeää ja mikä ei, Helmiina Suhonen, sanoo.

Podcastin lupaus on yksinkertainen: toimittajat syventyvät joka perjantai valitun vieraan kanssa yhteen viikon puheenaiheeseen 30–40 minuutin ajan. Ohjelmassa ei pelkästään kerrata viikon käänteitä, vaan analyysi viedään pintakuohuista ajattelun syvään päätyyn.

– Emme halua tempaista mutulla nopeita analyyseja ja kerrata itsestäänselviä näkökulmia, vaan pyrkiä pidemmälle, Robert Sundman sanoo.

Lopputuloksena on viihdyttävä sekasikiö amerikkalaisten menestyspodcastien ja jo kuopatun Pressiklubin hengessä. Tekijät itse kuuntelevat esimerkiksi The Daily, Political Gabfest, NPR Politics, FiveThirtyEight ja Talking Politics -podcasteja samasta genrestä.

Pressiklubin perintöä on esimerkiksi se, että politiikan lisäksi ohjelma sisältää mediakritiikkiä – ja välillä saatetaan lipsahtaa pistävän huumorin puolelle.

Podcastissa on puheen tulevaisuus

Jo noin miljoona suomalaista kuuntelee podcasteja, selviää RadioMedian podcast-kyselystä. Yle Areenassakin audion kulutus on kasvanut voimakkaasti erityisesti parin viime vuoden aikana.

JETP on suunnattu erityisesti niille pari-kolmekymppisille, jotka haluavat kuunnella älykästä ja viihdyttävää asiaohjelmaa vaikkapa työmatkan tai lenkin ajan. Käytännössä ohjelma on siis sellainen, mitä tekijät itsekin haluaisivat kuunnella.

– Yle on broadcastissa Suomen uutis- ja ajankohtaisjournalismin ykkönen. Sama pätee varmasti parin vuoden sisällä myös podcastien puolella. Haluamme olla osa muutosta, sanoo Olli Seuri.

Suomalaisissa podcasteissa painopiste on vielä toistaiseksi ollut lifestyle- ja huumorisisällöissä, mutta kansainvälisesti ajankohtaissisällöt ovat suosittuja. Yhdysvalloissa politiikkaa käsittelevät podcastit tavoittavat jo miljoonayleisöjä.

Esimerkiksi The New York Times -lehden The Daily -podcastilla on yli 5 miljoonaa kuukausittaista kuuntelijaa. Jokaisella itseään kunnioittavalla medialla on nykyisin oma podcast-lippulaiva, jollainen Jaa, ei, tyhjiä, poissa aikoo myös olla.

Podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan perjantaina 8. maaliskuuta, ja siitä eteenpäin jaksoja tulee joka perjantai. JETP on kuunneltavissa Yle Areenasta ja yleisimmiltä podcast-alustoilta.

Politiikkaa käsitellään myös Ylen päivittäisissä radio-ohjelmissa, esim. Politiikkaradiossa ja Ykkösaamussa. Myös ne ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.

Onko sinulle mahdollisesti meille hyvä aihe tai haluat antaa palautetta? Ota meihin yhteyttä Instagramissa tai Twitterissä! Tekijöihin saa yhteyttä myös sähköpostilla jetp@yle.fi.

***

Olli Seuri
Olli Seuri Olli Seuri Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Olli Seuri
Olli Seuri, 35, on podcast-maailmaan hurahtanut toimittaja, joka tunnetaan Yle Radio 1:n Ykkösaamun entisenä juontajana ja TV1:n A-talkin nykyisenä vetäjänä. Vuonna 2016 journalistiikasta väitellyt Seuri on aiemmin tuottanut Ylelle suosittua Päivystävät dosentit -podcastia. Seuri on palkittu Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla.
Helmiina Suhonen
Helmiina Suhonen Helmiina Suhonen Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu podcast
Helmiina Suhonen, 32, on viidettä vuotta töissä A-studiossa ja tuottaa tällä hetkellä keskusteluohjelma A-talkia. Suhonen oppi katsomaan politiikkaa huumorilasien läpi, kun teki Pressiklubi-ohjelmaa yhdessä ystävänsä Ruben Stillerin kanssa. Kirjoittanut kirjan työryhmän kanssa Björn Wahlroosista.
Robert Sundman
Robert Sundman Robert Sundman Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu podcast,Robert Sundman
Robert Sundman, 24, on Ylen politiikan toimittaja, joka puhuu mielellään politiikasta, journalismista ja politiikan journalismista. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Ylen radiouutisissa ja lastenohjelmissa. Sundman istuu kolmatta vuotta Julkisen sanan neuvostossa.
 • Monet ovat minulta kyselleet miten selvitä poikkeusoloissa - Veikko Halmetojan vinkkejä kulttuurin nälkään

  Haaveilu ja suunnittelu ovat tärkeitä selviytymiskeinoja

  Monelle suomalaiselle ihmiskontaktit käyvät työstä. Jokainen kohtaaminen vie voimia ja tavallisen työpäivän jälkeen ollaan kotona valtavan väsyneitä, eikä haluta nähdä ketään. Puolisonkin katsetta vältellään, ja sohvalla katsotaan Putous-sketsejä kännykästä. Siinä mielessä pieni karanteeni saattaa jopa lisätä suomalaisten hyvinvointia

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.