Hyppää pääsisältöön

Luuletko tietäväsi, mitä tällä viikolla tapahtui? – Politiikkaan keskittyvä podcast “Jaa, ei, tyhjiä, poissa” laittaa sinut kartalle

Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri.
Toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittajat Robert Sundman, Helmiina Suhonen ja Olli Seuri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Olli Seuri,podcast

Uuden viikottaisen podcastin vetäjät Olli Seuri, Helmiina Suhonen ja Robert Sundman ovat tiedonjanoisen pari-kolmekymppisen parhaat kaverit.

Mitä saadaan, kun palkittu radiotoimittaja, Pressiklubin taustavoima ja Ylioppilaslehden entinen päätoimittaja pannaan yhteen? Ylen ensimmäinen, viikottainen politiikka-podcast Jaa, ei, tyhjiä, poissa – siis tuttavallisemmin #jetp.

– Me olemme just niitä tyyppejä, jotka lukevat jopa ihan mielellään sote-raportit, tutkimukset ja talousarviot läpi. Joidenkin mielestä sairasta, mutta parastahan tässä on se, että sinun ei tarvitse. Me kerromme sitten viihdyttävämmin, mikä on tärkeää ja mikä ei, Helmiina Suhonen, sanoo.

Podcastin lupaus on yksinkertainen: toimittajat syventyvät joka perjantai valitun vieraan kanssa yhteen viikon puheenaiheeseen 30–40 minuutin ajan. Ohjelmassa ei pelkästään kerrata viikon käänteitä, vaan analyysi viedään pintakuohuista ajattelun syvään päätyyn.

– Emme halua tempaista mutulla nopeita analyyseja ja kerrata itsestäänselviä näkökulmia, vaan pyrkiä pidemmälle, Robert Sundman sanoo.

Lopputuloksena on viihdyttävä sekasikiö amerikkalaisten menestyspodcastien ja jo kuopatun Pressiklubin hengessä. Tekijät itse kuuntelevat esimerkiksi The Daily, Political Gabfest, NPR Politics, FiveThirtyEight ja Talking Politics -podcasteja samasta genrestä.

Pressiklubin perintöä on esimerkiksi se, että politiikan lisäksi ohjelma sisältää mediakritiikkiä – ja välillä saatetaan lipsahtaa pistävän huumorin puolelle.

Podcastissa on puheen tulevaisuus

Jo noin miljoona suomalaista kuuntelee podcasteja, selviää RadioMedian podcast-kyselystä. Yle Areenassakin audion kulutus on kasvanut voimakkaasti erityisesti parin viime vuoden aikana.

JETP on suunnattu erityisesti niille pari-kolmekymppisille, jotka haluavat kuunnella älykästä ja viihdyttävää asiaohjelmaa vaikkapa työmatkan tai lenkin ajan. Käytännössä ohjelma on siis sellainen, mitä tekijät itsekin haluaisivat kuunnella.

– Yle on broadcastissa Suomen uutis- ja ajankohtaisjournalismin ykkönen. Sama pätee varmasti parin vuoden sisällä myös podcastien puolella. Haluamme olla osa muutosta, sanoo Olli Seuri.

Suomalaisissa podcasteissa painopiste on vielä toistaiseksi ollut lifestyle- ja huumorisisällöissä, mutta kansainvälisesti ajankohtaissisällöt ovat suosittuja. Yhdysvalloissa politiikkaa käsittelevät podcastit tavoittavat jo miljoonayleisöjä.

Esimerkiksi The New York Times -lehden The Daily -podcastilla on yli 5 miljoonaa kuukausittaista kuuntelijaa. Jokaisella itseään kunnioittavalla medialla on nykyisin oma podcast-lippulaiva, jollainen Jaa, ei, tyhjiä, poissa aikoo myös olla.

Podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan perjantaina 8. maaliskuuta, ja siitä eteenpäin jaksoja tulee joka perjantai. JETP on kuunneltavissa Yle Areenasta ja yleisimmiltä podcast-alustoilta.

Politiikkaa käsitellään myös Ylen päivittäisissä radio-ohjelmissa, esim. Politiikkaradiossa ja Ykkösaamussa. Myös ne ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.

Onko sinulle mahdollisesti meille hyvä aihe tai haluat antaa palautetta? Ota meihin yhteyttä Instagramissa tai Twitterissä! Tekijöihin saa yhteyttä myös sähköpostilla jetp@yle.fi.

***

Olli Seuri
Olli Seuri Olli Seuri Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Olli Seuri
Olli Seuri, 35, on podcast-maailmaan hurahtanut toimittaja, joka tunnetaan Yle Radio 1:n Ykkösaamun entisenä juontajana ja TV1:n A-talkin nykyisenä vetäjänä. Vuonna 2016 journalistiikasta väitellyt Seuri on aiemmin tuottanut Ylelle suosittua Päivystävät dosentit -podcastia. Seuri on palkittu Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla.
Helmiina Suhonen
Helmiina Suhonen Helmiina Suhonen Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu podcast
Helmiina Suhonen, 32, on viidettä vuotta töissä A-studiossa ja tuottaa tällä hetkellä keskusteluohjelma A-talkia. Suhonen oppi katsomaan politiikkaa huumorilasien läpi, kun teki Pressiklubi-ohjelmaa yhdessä ystävänsä Ruben Stillerin kanssa. Kirjoittanut kirjan työryhmän kanssa Björn Wahlroosista.
Robert Sundman
Robert Sundman Robert Sundman Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu podcast,Robert Sundman
Robert Sundman, 24, on Ylen politiikan toimittaja, joka puhuu mielellään politiikasta, journalismista ja politiikan journalismista. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Ylen radiouutisissa ja lastenohjelmissa. Sundman istuu kolmatta vuotta Julkisen sanan neuvostossa.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua