Hyppää pääsisältöön

Millainen sää vaikuttaa oloosi? Kerro kokemuksistasi

Millainen sää vaikuttaa oloosi?
Millainen sää vaikuttaa oloosi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle sää

Millainen sää on sinulle mieluisa? Millaisen lämpötilan koet mukavaksi? Onko sinulla kokemusta kaamosoireista? Saatko auringonvalosta energiaa vai koetko valon lisääntymisen ahdistavana? Oletko herkkä sään vaihteluille? Miten se ilmenee? Onko sinulla jokin krooninen sairaus, jonka myötä olet tullut sääherkäksi?

Sää vaikuttaa meihin kaikkiin jollakin tavalla. Maailmalla tehtyjen kyselyiden mukaan noin 50 prosenttia ihmisistä on jollakin tavalla sääherkkiä sään vaihtelulle, kuumuudelle, kylmyydelle, valon määrälle, kosteudelle ja tuulelle.

- Voi olla esimerkiksi päänsärkyä, väsymystä tai kipuja nivelissä. Voi kokea säätilan epämukavana, kertoo tutkija ja meteorologi Reija Ruuhela.

Ilmastonmuutoksen myötä helleaallot lisääntyvät ja niistä tulee entistä kuumempia ja pidempiä. Hellejakso voi vaikeuttaa kroonisesti sairaiden oireita ja lisätä riskiä menehtymiseen. Suomen ilmastossakin kesäisen helleaallon seurauksena voi kuolla satoja ihmisiä. Esim. helleaalto 2010 aiheutti noin 300 kuolemantapausta. Alustavien arvioiden mukaan kesän 2018 helleaalto aiheutti noin 400 kuolemantapausta.

Ruuhelan mukaan terve nuori ihminen kestää sekä kuuma- että kylmärasitusta paremmin kuin lapset, ikääntyneet tai pitkäaikaissairaat.

- Helle rasittaa myös perusterveitä jatkuessaan pidempään ja aiheuttaa uupumusta ja toimintakyvyn heikkenemistä, kertoo tutkija ja meteorologi Reija Ruuhela.

Helleaallon aikana ihminen kokee kuumarasitusta, jolloin hikoilu lisääntyy ja
pintaverenkierto lisääntyy. Kylmällä taas verisuonet supistuvat ja lihakset alkavat väristä kylmyyden vuoksi. Sekä kuuma että kylmä rasittavat sydäntä.

- Ihmiset, joilla on kroonisia sairauksia kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia, hengitystiesairauksia, diabetes, reuma, ovat herkkiä lämpötilan vaihtelulle, koska heillä on vaikeuksia lämmönsäätelyjärjestelmän kanssa. Silloin kuuma- ja kylmärasitus voivat vaikeuttaa sairauteen liittyviä oireita, sanoo tutkija ja meteorologi Reija Ruuhela.

Suomessa tehtyjen tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia ihmisistä kokee kaamosoireita.

Osa ihmisen sopeutumisesta on fysiologista osa käyttäytymiseen perustuvaa sopeutumista. Pukeudumme ilmaston mukaisesti ja rakennamme rakennuksia, joita lämmitetään talvella. Sää ja ilmasto vaikuttavat ihmiseen suoraan.

- Ihminen on mielenkiintoinen laji, sillä mehän pystymme sopeutumaan erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin aika hyvin. Ihminen on kotoisin Afrikasta. Me olemme onnistuneet levittäytymään ympäri maapalloa, sanoo tutkija ja meteorologi Reija Ruuhela. Ihmiset pystyvät sopeutumaan myös vähitellen lämpenevän ilmaston uusiin keskimääräisiin olosuhteisiin – niillä alueilla, jota ovat viileitä nykyisessä ilmastossa – mutta huonommin alueilla, jotka ovat kuumia jo nyt.

Tunnistatko millainen sää vaikuttaa oloosi? Miten sinuun vaikuttaa esimerkiksi kuumuus, kylmyys, kaamos, kosteus, tuuli, ukkonen?
Oletko varautunut säiden ääri-ilmiöihin kuten helleaaltoihin tms? Mietitkö miten etenevä ilmastonmuutos vaikuttaa säähän? Oletko varautunut jollain tavalla säiden ääri-ilmiöihin?

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee ilmaston ja sään vaikutusta ihmiseen torstaina 4.4. Jakso on kuunneltavissa Yle Areenassa ja kello 12.10 Yle Radio 1:ssä.

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 20.3 mennessä. Vastauksia voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa.

Täytä lomake.