Hyppää pääsisältöön

Minna Canthista se alkoi – 175 vuotta sitten syntynyt kirjailija ja vaikuttaja oli kuin luonnonvoima

Juha Hurme, taustalla Minna Canth
Juha Hurme työryhmineen toteuttaa Minna Canthin 175-vuotisjuhlan Kansallisteatterissa Juha Hurme, taustalla Minna Canth Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Minna Canth,Juha Hurme,minna canth 175

Suomalainen kirjallisuus alkoi Aleksis Kivestä. Varsinainen alkulähde on kuitenkin Minna Canth, joka synnytti suomenkielisen kirjallisen kulttuurin.
Minna Canthia juhlitaan Suomen Kansallisteatterissa 18.3 Canthin 175-vuotispäivän kansalaisjuhlassa, josta suora lähetys Yle Areenassa klo 19 ja uudestaan Yle Teemalla 19.3. klo 14.30.

Minna Canth 175 vuotta Ylen kanavilla

18. ja 19.3. Kansallisteatteri: Minäkin olen Minna Canth
Minna Canthin juhlavuoden pääjuhlaa vietetään itseoikeutetusti Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Minna Canthin päivän aattona maanantaina 18.3.2019. Juha Hurme työryhmineen esittää katkelmia Minna Canthin teoksista, ja Anna-Mari Kähärä on säveltänyt uuden kuoroteoksen Canthin kirjeistä. Juhlatilaisuus nähdään suorana lähetyksenä Areenassa klo 19 alkaen ja uusintana televisiossa seuraavana päivänä, varsinaisena juhlapäivänä 19.3. klo 14.30.

9.3. Flinkkilä & Tastula: Juha Hurme
Miksi Minna Canth oli eliitin mielestä vaarallinen? Ärhäkkä feministi Juha Hurme Maarit Tastulan vieraana.

14.3. Radio Suomen ilta
Olga Ketonen keskustelee Minna Canthista Juha Hurmeen kanssa tämän kotona Pispalassa. Puheenaiheina Canth, tasa-arvo sekä tuleva Kansallisteatterin juhlailta.

18.3. Kauppa-Lopo
Sylvi Salonen, Veijo Pasanen ja Eila Roine nähdään päärooleissa vuonna 1968 tehdyssä tv-draamassa ihmisten vieroksumasta, hydäsydämisestä naisesta. Ohjelma tulee pysyvästi katsottavaksi Areenaan.

19.3. Anna-Liisa
TV1:n iltapäivän kotimaisena elokuvana nähdään Minna Canthin näytelmään perustuva draama kihloissa olevasta naisesta, jota menneisyys ei jätä rauhaan. Vuonna 1945 valmistuneen elokuvan on ohjannut Orvo Saarikivi.

18.–25.3. Radio 1:n Päivän mietelause
Koko viikon mietelauseet on valinnut Nina Naakka Minna Canthin teksteistä.

20.3. Aristoteleen kantapää
Radio 1:n ohjelman aiheena ovat Minna Canthin näytelmät ja niiden esitykset, haastateltavana teatteritieteen professori Hanna Korsberg.

Areenassa: Luomiskertomus: Minna Rytisalo ja Rouva C.
Radio 1:n kirjallisuusohjelmassa Anna Tuluston haastateltavana on kirjailija Minna Rytisalo, jonka toinen romaani Minna C. on romanttinen tarina avioliitosta, naisten ystävyydestä ja siitä, miten Minna Johnsonista kasvaa Minna Canth.

Areenassa: Turun Kirjamessut: Mitä Minna tekisi?
Minkälaista tulevaisuutta kirjailija ja vaikuttaja Minna Canth nyt rakentaisi? Keskustelijoina Turun Kirjamessuilla lokakuussa 2018 ovat näyttelijä Elina Knihtilä, Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen ja kirjailija Minna Rytisalo. Keskustelua moderoi Jenni Haukio.

Nykyiset käsityksemme yhtäläisestä ääni- ja ihmisoikeudesta ovat niin itsestään selviä, että ajattomana säilynyt Minna Canth (1844–1897) on helppo nähdä jokaisen suomalaisen esikuvana. Hänen radikalisminsa on edellytys nykyisenkaltaisen yhteiskunnan toiminnalle. Ja se, missä pidämme itseämme edelläkävijöinä korkeastikoulutettuna kansalaisyhteiskuntana, on koko lailla suoraa Minna Canthin perintöä. Me olemme kaikki Minna Cantheja.

Minna Canth salongissaan
Minna Canth salongissaan Minna Canth salongissaan Kuva: Museovirasto CC BY 4.0 Minna Canth,Kanttila
Minna Canthin elämä näyttää jälkeenpäinkin katsottuna mahdottomalta

Minna Canthia voisi kuvata luonnonvoimaksi. Hänen elämänsä näyttää jälkeenpäinkin katsottuna mahdottomalta. Hän oli seitsemän lapsen yksinhuoltajana sekä kirjailija, journalisti että kauppias – aikana, jolloin mitään näistä ammateista ei pidetty naiselle mahdollisena.

150 vuotta sitten nainen kykeni elättämään itsensä Suomessa vain kätilön ammatissa. Canth pääsi ensimmäisten naisten joukossa opiskelemaan Jyväskylän seminaariin. Opinnot kuitenkin keskeytyivät hänen kihlauduttuaan opettajansa kanssa. Sitten syntyivät lapset, mies kuoli ja Minna jäi yksinhuoltajaksi.

Suomalaisen kirjallisuuden perustus oli kuitenkin vasta muotoutumassa. Canth muutti Kuopioon hoitamaan isältään jäänyttä lankakauppaa. Hän sai yskivän liikkeen nopeasti tuottavaksi ja otti hoitaakseen myös sekatavarakaupan, jota hänen veljensä oli hoitanut heikommalla menestyksellä.

Canth oli aivan liian taitava kirjailija osoitellakseen sormella tai moralisoidakseen

Canthin intohimo oli kirjallinen kulttuuri. Hän julkaisi näytelmiä, novelleja ja lehtitekstejä. Hän kirjoitti tuotantonsa suomeksi vain muutamia vuosia Aleksis Kiven jälkeen, suomenkielisen kirjallisuuden alkuhämärässä. Canthin aiheet käsittelivät ankaran realismin mukaisesti yhteiskunnallisia ongelmia, mutta hän oli aivan liian taitava kirjailija osoitellakseen sormella tai moralisoidakseen. Hän puhalsi sanoillaan yksittäiset ihmiset eloon ja alistetussa asemassa olevien ongelmat yhteiskunnallisiksi puheenaiheiksi. Esimerkiksi Työmiehen vaimon Homsantuu tunnetaan nykyään impulsiivisen naisen yleisnimenä.

Ennen kaikkea Canth piti huolen siitä, että kirjallinen kulttuuri oli elävää. Kirjailijan työ on yksinäistä ja usein epäsosiaalista. Canthin salongissa Kanttilassa vieraili aikansa merkittävät kulttuurivaikuttajat. Salonkia paheksuttiin vapaamielisyydestä, siellä keskusteltiin naisen asemasta ja luonnontieteistä. Minna Canth on paitsi Suomen parhaita kirjailijoita, myös kirjallisen sivistyksen kätilö toimiessaan yhteiskunnallisena keskustelijana ja nuoren sivistyneistön puheenjohtajana salongissaan.

Canthin kirjallinen tuotanto edustaa tyylipuhdasta realismia, ja se vaati taustatyötä. Hän vieraili useasti esimerkiksi köyhäintaloissa ja vankiloissa tutustuakseen yhteiskunnan epäkohtiin. Kirjoittaessaan näistä aiheista hän oli vain harvoin osoitteleva, mutta hän osasi tehdä ongelmista polttavia.

Canth näyttäytyy järjen valolta pimeyden aikana

Hänen lempiaiheitaan olivat naisten koulutuksen ja aseman parantaminen. Canth vastusti kirkon vanhoillisia käsityksiä sukupuolirooleista, ja hänen ajatteluaan pidettiin hyvin radikaalina. Useiden sukupolvien jälkeen Canth näyttäytyy järjen valolta pimeyden aikana, ja näin häntä kuvasi myös Juhani Aho muistelmissaan: "kaikki se innostus länsimaisiin aatteisiin, joka silloista nuorisoa elähytti, kokoontui hänessä ja hänen teoksissaan polttopisteeseensä ja heijasi sitä hänen temperamenttinsa värittämänä kauas Kuopion Kirkkokadun kulmatalosta – pimeään maailmaan."

Canth kuoli vain 53-vuotiaana sydänkohtaukseen. Hänen elämäntyönsä vaikutus tuntuu ja näkyy joka päivä ympärillämme. On vaikea käsittää, että hänen kirjailijanuransa kesti vain pari vuosikymmentä.

Minna Canthin 175-vuotispäivää juhlitaan Suomen Kansallisteatterissa 18.3.2019 ja monin tavoin Ylen kanavilla.


Minna Canth 175 vuotta Ylen kanavilla

18. ja 19.3. Kansallisteatteri: Minäkin olen Minna Canth
Minna Canthin juhlavuoden pääjuhlaa vietetään itseoikeutetusti Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Minna Canthin päivän aattona maanantaina 18.3.2019. Juha Hurme työryhmineen esittää katkelmia Minna Canthin teoksista, ja Anna-Mari Kähärä on säveltänyt uuden kuoroteoksen Canthin kirjeistä. Juhlatilaisuus nähdään suorana lähetyksenä Areenassa klo 19 alkaen ja uusintana televisiossa seuraavana päivänä, varsinaisena juhlapäivänä 19.3. klo 14.30.

9.3. Flinkkilä & Tastula: Juha Hurme
Miksi Minna Canth oli eliitin mielestä vaarallinen? Ärhäkkä feministi Juha Hurme Maarit Tastulan vieraana.

14.3. Radio Suomen ilta
Olga Ketonen keskustelee Minna Canthista Juha Hurmeen kanssa tämän kotona Pispalassa. Puheenaiheina Canth, tasa-arvo sekä tuleva Kansallisteatterin juhlailta.

18.3. Kauppa-Lopo
Sylvi Salonen, Veijo Pasanen ja Eila Roine nähdään päärooleissa vuonna 1968 tehdyssä tv-draamassa ihmisten vieroksumasta, hydäsydämisestä naisesta. Ohjelma tulee pysyvästi katsottavaksi Areenaan.

19.3. Anna-Liisa
TV1:n iltapäivän kotimaisena elokuvana nähdään Minna Canthin näytelmään perustuva draama kihloissa olevasta naisesta, jota menneisyys ei jätä rauhaan. Vuonna 1945 valmistuneen elokuvan on ohjannut Orvo Saarikivi.

18.–25.3. Radio 1:n Päivän mietelause
Koko viikon mietelauseet on valinnut Nina Naakka Minna Canthin teksteistä.

20.3. Aristoteleen kantapää
Radio 1:n ohjelman aiheena ovat Minna Canthin näytelmät ja niiden esitykset, haastateltavana teatteritieteen professori Hanna Korsberg.

Areenassa: Luomiskertomus: Minna Rytisalo ja Rouva C.
Radio 1:n kirjallisuusohjelmassa Anna Tuluston haastateltavana on kirjailija Minna Rytisalo, jonka toinen romaani Minna C. on romanttinen tarina avioliitosta, naisten ystävyydestä ja siitä, miten Minna Johnsonista kasvaa Minna Canth.

Areenassa: Turun Kirjamessut: Mitä Minna tekisi?
Minkälaista tulevaisuutta kirjailija ja vaikuttaja Minna Canth nyt rakentaisi? Keskustelijoina Turun Kirjamessuilla lokakuussa 2018 ovat näyttelijä Elina Knihtilä, Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen ja kirjailija Minna Rytisalo. Keskustelua moderoi Jenni Haukio.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa