Hyppää pääsisältöön

Rakenna puutarhaan pergola istutetun ja villin luonnon välille

Joskus on vaikea tietää, missä istutettu puutarha päättyy ja mistä villi luonto alkaa. Tällaisille rajamaille voi hyvin rakentaa pergolan rajan merkiksi.

Jos vielä rakentaa osan pergolasta niin, että siinä on pieni portti, saa jännittävän väylän kesytetystä puutarhasta villiin luontoon.

Perustan voi tehdä monin tavoin

Tolpat voi kiinnittää maahan monin eri tavoin. Viereinen kasvihuone seisoo kierrepaaluilla. On mahdollista tehdä valu suoraan maahan tai putkeen. Valuun asetetaan rauta, johon tolpat kiinnitetään.

On mahdollista valaa pitempi palkki tai pohja, jonka raudoittaa. Siitä tulee vahva ja tukeva perusta, joka sijoitetaan vähän alle maanpinnan tason niin, ettei se näy. Palkista nousee myös ylös kiinnitysraudat.

On mahdollista myös kaivaa maahan kyllästetyt tolpat. Tolpat kestävät monia vuosia, mutta kyllästetty puu ei tunnu oikein hyvältä puutarhassa, jossa viljellään syötävää.

Pergolani seisoo jalaksilla, jotka olen käsitellyt polttamalla ja kaivanut maahan.

stolpe i marken
stolpe i marken Kuva: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö

Tolpat pitää saada suoraan ja tukevasti paikoilleen. Kiinnitin tämän pergolan toisen pään kasvihuoneeseen. Rakennus auttaa koko rakennelmaa seisomaan tukevammin.

Jim Björni rakentaa pergolan.
Jim Björni rakentaa pergolan. Kuva: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö,puutarhanhoito

Tolpat ovat pari senttimetriä kapeammat kuin katto-osa. Se luo hienon vaikutelman, mutta suojaa myös tolpanpäitä sateelta.

Kasvihuoneen ja ensimmäisen tolpan välissä on portti. Ensimmäisen ja toisen tolpan väliin tulee Owen rakentama kiviluomus. Hän kiinnittää kaksi raudoitusverkkoa tolppien ulkoreunojen väliin. Muodostuvan välitilan hän täyttää kivillä.

Pergolan päässä on pieni penkki, joka on tehty samasta materiaalista kuin tolpat.

liten bänk i ändan på staket
liten bänk i ändan på staket aidat,Strömsö

Kallista kattoa sateen ja näköharhan vuoksi

Katto-osa on kallistettu kahteen suuntaan, toisaalta kasvihuoneesta kohti ensimmäistä tolppaa (niin ettei sadevesi valu kasvihuoneeseen) ja toisaalta ensimmäisestä tolpasta ylöspäin toista kohti. Sen lisäksi, että katto-osa kallistuu alas ja taas ylös, katto kallistuu myös ulospäin.

Tarkoituksena on sen lisäksi, että vesi valuu pois, synnyttää näköharha, perspektiivivirhe, jossa viimeinen tolppa näyttää olevan syvemmällä puutarhassa kuin muut. Jos katsoo tarkasti ja haluaa, niin näyttää siltä.

Punainen pergola.
Punainen pergola. Kuva: Yle/Esa Saari Jim Björni,puuntyöstö

Tämä työ nikkaroidaan auringonpaisteessa. Käytin aurinkoa apuna, jotta sain kaikki kulmat ja kallistukset toimimaan. Valon ja varjon ansiosta oli helppoa piirtää kaikki kulmat. Jotta kaikki mitat täsmäävät, on parasta piirtää kaikki suurelle levylle.

Jim Björni
Jim Björni Kuva: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö,puuntyöstö

Portteja ja pergoloita voi rakentaa eri tavoin. Tämä on aika vaikea tapa monien kulmien ja jiirien vuoksi. Jos haluaa tehdä helpomman muunnoksen, voi vain vetää kaikki monimutkaiset kulmani suoriksi.

Maalaa pergolasi jollakin kirkkaalla värillä, jotta se sekä näkyy paremmin että näyttää hauskemmalta.

bygga staket
bygga staket aidat,Strömsö