Hyppää pääsisältöön

Rakenna ristikosta ja kivistä suoja pohjoistuulelta

Jotta kasvit voisivat hyvin ja kasvuolosuhteet olisivat ihanteelliset, on puutarhaan usein rakennettava joko aita tai tuulensuoja.

Keväät ovat rannikkoseuduilla usein hyvin tuulisia ja kylmiä, mikä ei ole erityisen hyvä kasvillisuudelle. Harvat kasvit viihtyvät kylmässä ja tuulessa.

Toinen näkökulma on viihtyisyys. Viihdymme paremmin rajatuissa huonemaisissa ympäristöissä. Kuka haluaisi istua tuulisessa paikassa kokonaan ilman näkö- tai tuulensuojaa?

Kiviaidallamme on kaksi tehtävää; suojata tuulelta ja luoda puutarhaan huonemainen tunnelma.

Jim valmisti rungon ja jatkoin siitä ristikoilla, kivillä ja kasveilla.

Materiaalit:

  • raudoitusverkkoa, 8 mm, silmäkoko 15 cm
  • raudoitusrautaa, 8 mm
  • rautasinkilöitä ristikoiden yhdistämiseen
  • pyöreitä luonnonkiviä
  • sinkkisiä parvekelaatikoita, 2 kpl
  • multaa

Tee näin:

  1. Kiinnitä ristikot runkoon hakkaamalla kannattomat naulat koukkuun. Ristikon alareunan piikit painetaan maahan lisäämään tukevuutta.
  2. Raudoitusraudat kiinnitetään ristikon sisäpuolelle niin, että verkon silmät puolittuvat. Kiinnitä raudat rautalangalla raudoituskoukun avulla.
  3. Kiinnitä sinkilät (raudoitusraudat, joissa on koukku molemmissa päissä) tasaisin välein verkkoon, jotta se pysyy paikoillaan eikä ala pullistua ulospäin, kun se täytetään kivillä.
  4. Täytä yläkautta kivillä muualta paitsi parvekelaatikoiden paikalta.
Klematis
Klematis Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö,puutarhanhoito,Owe Salmela

Istuta kasveja, jotka kasvavat ylös- ja alaspäin

Amppelimansikat ja maahumala kasvavat alaspäin. Siksi ne sopivat erinomaisesti istutettavaksi parvekelaatikoihin kiviaidan päälle.

Kaiva kärhöille kunnon istutuskuoppa. Täytä se mullalla, istuta ja kastele.

Istuttamani lumikärhö (Paul Farges) voi käyttää kiviaitaa kiipeilyseinänä, kasvaa ylöspäin ja sekoittua maahumalaan ja muodostaa viheriöivän seinän.