Hyppää pääsisältöön

Ihailijakirje pääministeri Birgitte Nyborgille - Vallan linnake ei ole menettänyt lumovoimaansa

Tanskalaissarja Vallan linnake (Borgen, 2010-13) on edelleen paitsi loistava, myös yllättävän ajankohtainen. Areenan toimittaja tunnustaa avoimessa kirjeessä ihailunsa sarjan päähenkilölle.

Rakas Birgitte Nyborg,

ei tunnu yhtään tungettelevalta tai muutenkaan erikoiselta puhutella Sinua lämpimän epämuodollisesti, vaikka olet vieraan valtion pääministeri, etkä oikeasti edes olemassa.

Asiassa auttaa toki se, että Vallan linnakkeen ansiosta tiedän elämästäsi paljon enemmän kuin pelkkä julkinen profiili voisi ikinä paljastaa.

Olen jännittänyt rinnallasi sekä poliittiset että henkilökohtaiset nousut ja laskut; tsempannut perhettäsi ja liittolaisiasi Kasperia, Katrinea ja Bentiä tai manannut arkkivihollisiasi, luihua Laugesenia ja herrasmieshiillostaja Hesselboeta.

Arvokkuutesi, vastuullisuutesi, tyylikkyytesi ja poikkeuksellinen säteilysi ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen.

Hemmetti, olet saanut minut kannattamaan intohimoisesti jopa kuvitteellista Maltillisten puoluetta, vaikka se on paitsi konseptina, myös useiden omienkin mielestä etäisen kädenlämpöinen nimeään myöten.

Vallan linnake -sarjan päähenkilö, pääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen).
Vallan linnake -sarjan päähenkilö, pääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen). Kuva: Yle/DR/Mike Kollöffel Vallan linnake
Lopullisesti olin myyty viimeistään siinä vaiheessa, kun lausuit miltei kohtalokkaan hairahduksen hetkellä yhden kaikkien aikojen hassuimmista, sympaattisimmista ja kömpelöimmistä iskurepliikeistä: "Sinä olet tosi hyvä autonkuljettaja..."

Jos olisin Frederik, saattaisin sanoa, että siinäpä vasta rotunainen.

Koska en ole, totean, että persoonassasi ruumiillistuvat pohjoismaisten yhteiskuntien kuuluisimmat ja kadehdituimmat puolet: tasa-arvo, heikommista huolehtiminen, peruskoulutus, julkinen terveydenhuolto, yhtäläiset mahdollisuudet kaikille.

Suuri ansio hehkustasi kuuluu tietysti esittäjällesi Sidse Babett Knudsenille, jonka vivahteikas tulkinta on yksi aikamme upeimmista roolitöistä - valloittavaa tavaramerkkihymyä ja sitä persoonallista nenän vinkkausta myöten!

Mutta syvimmän inhimillisyyden sinuun tuovat kuitenkin vasta virheet, joita teet. Et huomaa vallan hintaa ja pahaa oloa ympärilläsi, ennen kuin on liian myöhäistä.

Vallan linnake -sarjan päähenkilö, pääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen).
Vallan linnake -sarjan päähenkilö, pääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen). Kuva: Yle/DR/Mike Kollöffel Vallan linnake
Määrätietoisuuttasi ja periaatteellisuuttasi et silti menetä koskaan. Vaikka joudutkin tekemään kompromisseja, sinulla on moraalinen kompassi paikallaan, ja se tuo fiktionkin kautta suurta lohtua tässä paikoin sekavassa, erilaisten kuplien ja kiivailun halkomassa todellisuudessamme.

Vallan linnakkeen ensimmäinen kausi alkoi Tanskassa syksyllä 2010 eli melkein kymmenen vuotta sitten.

Siihen nähden monet sarjan teemoista ja konflikteista ovat jopa hämmästyttävän samankaltaisia kuin ne asiat, joista Suomessa vaalien alla puhutaan, oli sitten kyseessä maahanmuutto, julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välinen painotus tai ilmastopolitiikka.

Birgitte Nyborg, minä uskon Sinuun täysillä ja ehdoitta, mikä on ihmeellinen saavutus etenkin, kun huomioidaan, että olet fiktiota. Ylipäätään Vallan linnake tekee politiikasta kiinnostavaa ja jännää satunnaisemmallekin alan seuraajalle, vaikka mukana onkin tietysti kärjistyksiä, pelkistyksiä ja välillä hieman liiankin selkeitä loppuja tai uhkien ratkeamisia.

Suren joka tapauksessa aidosti sitä, etten pääse seuraamaan vaiheitasi vielä huomattavasti pidempään sitten, kun kohta siintävän viimeisen jakson myötä pitää jättää jäähyväiset. Tosin haluan pitää yllä pienen toivonkipinän siitä, josko sinä ja Vallan linnakkeen luoja Adam Price päättäisitte palata vielä sarjan ääreen...

Onneksi ovat kuitenkin nämä kolme kautta ja kolmekymmentä osaa ykkösluokan tanskalaista draamaa.

Kunnioittaen, ihailijasi Miika Tampereelta

Vallan linnake Yle Areenassa. Kolme viimeistä jaksoa esitetään Yle Teema Femillä 13. - 15. maaliskuuta.

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua