Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Savonlinnalaisen tenorin Jorma Silvastin Grand Tour – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros nuoresta tenori Jorma Silvastista Savonlinnan oopperajuhlakuorossa.
Lassi Rajamaan piirros nuoresta tenori Jorma Silvastista Savonlinnan Oopperakuorossa. Lassi Rajamaan piirros nuoresta tenori Jorma Silvastista Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Kuva: Lassi Rajamaa Jorma Silvasti,Lassi Rajamaa

Savonlinnaan lapsena muuttanut oopperalaulaja Jorma Silvasti ei vielä 14-vuotiaana tiennyt, että Olavinlinnassa vietetään kesäisin oopperajuhlat. Vuotta myöhemmin liittyessään oopperakuoroon hän jo tiesi. Tuleva kesä on 60-vuotiaan oopperajohtajan neljäskymmenesviides Savonlinnan oopperajuhlakesä.

Tenori ja oopperajohtaja Jorma Silvastia (s. 9. maaliskuuta 1959 Leppävirta) on luonnehdittu maalaispojaksi ja hyväntuuliseksi ja huumorintajuiseksi savolaiseksi. Itse hän sanoo olevansa tavallisen kansan mies, josta sattui tulemaan oopperalaulaja.

Savonlinnalaisen elämänsä hän aloitti lastentarhasta Olavinlinnan kupeesta.

Teinipojan itsetunto kasvoi Oopperakuorossa

Vahvaa puberteettia elänyt 15-vuotias Jorma Silvasti antoi houkutella itsensä Savonlinnan oopperakuoroon. Kuorokesä kohotti teinin itsetuntoa ja kasvatti nuorta miestä. Kertarysäyksellä hän sai uusia ystäviä ja pääsi aikuisten seurassa joka paikkaan.

Savonlinnan kuuluisalla Lippakioskilla Jorma Silvasti oli käynyt pikku pojasta asti. Iltapäivän jäätelöhetki vaihtui kuoroteinin aamuöihin, jolloin ravintolat jo sulkivat ovensa. Kunnari oli se, jos kulki Tottin kattoterassin ja Majakan kautta Wanhalle Kasinolle, missä oli elävää musiikkia ja iloinen meno.

Oopperajuhlien ilmapiiri oli jännittävä ja samalla lämminhenkinen. Koulunkäynti ei oikein maittanut, mutta laulaminen alkoi maittaa hiljalleen sitäkin enemmän.

Mikä minusta tulee isona?

Jorma opiskeli Savonlinnan musiikkiopistossa ja kävi koulua Savonlinnan Talvisalon lukiossa. Ensimmäisen palkinnon laulamisesta hän sai 19-vuotiaana Kotkassa voitettuaan yksinlaulusarjan Nuorison Taidetapahtumassa.

Tässä vaiheessa hän ei vielä tiennyt mikä hänestä tulisi isona. Isä toimi patistajana pidemmälle lauluharrastuksen kanssa, soitti jopa perään armeijaan kun huomasi koelaulun Suomen kansallisoopperan kuoroon olevan käsillä.

Nuoresta Silvastista oli hauska päästä ensimmäistä kertaa yksin Helsinkiin kun kiinnityskin napsahti heti. Samana vuonna 1980, kun Silvasti aloitti Kansallisoopperan kuorossa, teki oopperatalo Sallisen Punaisen viivan ja Kokkosen Viimeisten kiusausten kanssa vierailumatkan Wiesbadeniin.

Vapaapäivänä lähdettiin käymään Frankfurtiin, joka oli lähellä. Siellä tavattiin tenori Matti Piipponen, joka oli kiinnitettynä Frankfurtin oopperaan. Hetken mielijohteesta Suomen kansallisoopperan nuori kuorolaulaja kysyi, olisiko Frankfurtin oopperan kuorossa paikkaa savolaiselle tenorille? Koelaulu järjestyi heti, ja kiinnityskin syntyi.

Isona Jorma Silvastista tuli oopperalaulaja ja oopperajohtaja Savonlinnaan

Frankfurtin oopperan kuorossa nuorukainen ehti laulaa vain kolme kuukautta, kun muuan agentti ehdotti koelaulua soolotehtävään. Pian Jorma Silvasti löysi itsensä solistina Krefeldin oopperan lavalta. Hän oli ehtinyt opiskella yksityisesti Helsingissä kaksi vuotta ja Sibelius-Akatemiassa yhden vuoden.

Timo Mustakallio -kilpailun voitto tuli Savonlinnassa kesällä 1982 ja Mozartin Taikahuilun Taminona Silvasti lauloi Olavinlinnan lavalla seuraavana vuonna.

Ylen M2-musiikkistudiossa 24-vuotias Jorma Silvasti kävi äänittämässä muun muassa kansanlaulun Ieva (sov. Erkki Melartin. Piano Pentti Kotiranta. Äänitys 1983)

Silvasti on itse todennut, että hänellä kaikki näyttää kulkeneen pelkällä laulamisen ilolla ja että muut ovat potkineet eteenpäin hänenlaistaan laiskaa poikaa.

Savonlinnan oopperajuhlien johtajana Jorma Silvasti aloitti 2013 jäätyään sitä ennen eläkkeelle Suomen Kansallisoopperasta. Takana ovat monet kiinnitykset tärkeissä saksalaisissa oopperataloissa ja monet vierailut tärkeillä oopperalavoilla Wienin Valtionoopperassa, New Yorkin Metropolitanissa ja Lontoon Covent Gardenissa.

Syyskuun 1. päivänä 2019 savonlinnalaisen oopperalaulajan Grand Tour päättyy. Silloin alkaa vapaaherran elämä myös Savonlinnan oopperajuhlien johtajan paikalta ja aikaa jää metsästykseen, kalastukseen, karavaanailuun ja kotielämään Saimaan rannalla yhdessä puolison sopraano Chieko Okabe-Silvastin kanssa.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Kesällä 2016 Jorma Silvasti oli Kantapöytä-ohjelman kaksituntisen erikoislähetyksen päävieras.

Kuuntele Spotifyssa 2004 Grammy-palkittu oopperaäänite Janáčekin Jenůfa, jonka päärooleissa laulavat Jorma Silvasti ja Karita Mattila.

Lähteet ja linkit
Lampila, Hannu-Ilari: Silvasti, Jorma kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide (Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo). WSOY. Jyväskylä 2002.
Bonnor, Maria & Saintula, Teemu: Olavinlinnan vierestä johtajaksi ja Sallisen laulajasta Sallisen tilaajaksi: "En tiennyt, että Savonlinnassa on oopperajuhlia". Yle Uutiset 29.9.2017.
Lempinen-Vesa, Riitta-Leena: Pehmis ja lihalörtsy kuuluvat Jorma Silvastin kesään — Oopperajuhlien taiteellinen johtaja ei väsy kehumaan kotikaupunkiaan. Länsi-Savo 24.6.2018.
Turunen, Joonas: Jorma Silvasti, 60, on ollut luotettava suomalainen tenori, mutta jatkossa hänen elämäänsä on tarkoitus mahtua muutakin kuin oopperaa. Helsingin Sanomat 7.3.2019.
Savonlinnan Oopperajuhlat uusii toimintamalliaan - oopperanjohdon muodostavat festivaalijohtaja ja taiteellinen johtaja. STT:n tiedote 15.5.2012.

Kommentit
 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.