Hyppää pääsisältöön

Kierrätysmuodin ammattilainen Outi Pyy vihaa elastaania, mutta 60 vuotta vanhaa polyesteripaitaa hän ihailee

Outi Pyy seisoo second hand -liikkeen rekkien välissä.
Outi Pyy käyttää itsestään nimikettä "trashionista". Outi Pyy seisoo second hand -liikkeen rekkien välissä. Kuva: Iiris Arjanne / Yle Outi Pyy

Mikään materiaali tai kuitu ei ole automaattisesti paha, vaan ongelma on valmistajan etiikassa. Ilman elastaania emme kuitenkaan olisi tässä tilanteessa, jossa vaatteiden kierrättäminen on erittäin hankalaa, sanoo Outi Pyy.

Outi Pyy kaivaa rekistä tekokuituisen, oranssinkirjavan kauluspaidan.

– Tämä on aivan iskemättömässä kunnossa, vaikka onkin lähes 60 vuotta vanha. Ja täysin keinokuitua, todennäköisesti polyesteriä.

Monelle tekokuitu on jo itsessään kirosana, mutta kierrätysmuodin ammattilainen ja bloggaaja Outi Pyy ei napannut tätä vaatetta lähetyskirpputori Fidan rekistä varoittavana esimerkkinä, päin vastoin.

– Vintage-vaatteiden kohdalla polyesterivaate on erittäin hyvä ostos.

Polyesteri on nykyään maailman eniten käytetty kuitu – vuonna 2017 sitä tuotettiin 54 miljoonaa tonnia ja kasvun ennustetaan jatkuvan. Käytännössä katsoen polyesteri on muovia, eli se tehdään öljystä.

Miten Outi Pyyn kaltainen ympäristötietoinen ihminen voi puhua näin lämpimään sävyyn vaatteesta, joka ei maadu koskaan?

Outi Pyy on ottanut kolme paitaa second hand -liikkeen rekistä ja tutkailee oranssia paitaa.
Outi Pyyn mukaan merkki tai korkea hinta eivät ole enää aikoihin tarkoittaneet laatua. Outi Pyy on ottanut kolme paitaa second hand -liikkeen rekistä ja tutkailee oranssia paitaa. Kuva: Iiris Arjanne / Yle vaatteet

Pikamuodin maine kestää kolhuja

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet huimasti, ja vastaavasti uusien vaatteiden ostaminen on lisääntynyt. Se, että meillä on harrastus nimeltä “shoppailu”, kertoo paljon tavastamme kuluttaa ja käyttää vaatteita.

Vaateteollisuuden ongelmista puhutaan paljon, ja viime vuonna pikamuoti valittiin Vuoden turhakkeeksi. Sanat ovat kuitenkin eri asia kuin teot. Kirpputorit, second hand, vintage ja kierrätysmateriaaleista tehdyt vaatteet ovat kyllä kasvattaneet suosiotaan, mutta samaan aikaan myös uutta ostetaan koko ajan lisää.

Muoti- ja urheilukauppa TMA:n tilaston mukaan vaatteiden, kenkien ja tekstiilien myynti kasvoi edellisvuodesta parilla prosentilla.
Rahallisesti myynti kuitenkin laski prosentin verran – tekstiilejä ostettiin siis enemmän, mutta halvemmalla.

Oranssi polyesteripaita maksoi aikanaan uutena paljon. Vuonna 1960 hinta oli moninkertainen tämänhetkiseen hintatasoon nähden. Sen jälkeen hinta on noussut ja laskenut, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana suunta on ollut tasaisesti alaspäin. Vuonna 2016 kilo polyesteriä maksoi yhden dollarin, mikä on matalin summa koko polyesterin historiassa. Kehityssuunta ei kannusta kuluttamaan vähemmän, vaikka juuri niin pitäisi tehdä.

Pikamuodin hiilijalanjälki on valtava, suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Negatiivisten ympäristövaikutusten lisäksi pikamuotiin liittyy myös ihmisoikeusongelmia, sillä työolot monissa tuotantomaissa ovat edelleen todella huonot.

Vaatteella on pitkä jälki

Vaikka pirteän väriseen tekokuitupaitaan ei voikaan liittää nykyajan muotihyveitä, kuten puhtaus, luonnollisuus tai kotimaisuus, sen pesulappu saa sydämen läikähtämään. Paita ei ole Kaukoidästä kotoisin, vaan se on tehty ihan tuossa naapurissa, Ruotsissa. Nykyisin sellaista näkee harvoin.

– Suomessa tehty vaate on harvinaisuus. Vaikka lapussa lukisi “Made in Finland”, pitää tarkistaa, mistä materiaalit on tuotu, sanoo Outi Pyy.

Made in-merkki määräytyy ompelupaikan mukaan, mutta ei ole tekstiilituotteissa pakollinen. Myös kotimainen brändi ja kotimainen tuotanto on hyvä erottaa toisistaan. Tuotanto taas jakautuu moneen eri vaiheeseen ja useimmiten myös moneen eri maahan.

– Vaatteita kootaan esimerkiksi Baltiassa, ja se on mielestäni ihan ok, Pyy toteaa.

Koonnilla tarkoitetaan sitä työvaihetta, jolloin tekstiilistä tehdään vaate. Suomen oma tekstiilituotanto on kuihtunut 80-luvulta lähtien huomattavasti. Viimeinen teollisen mittakaavan kuitutuotantoyritys, Säterin viskoositehdas lopetti vuonna 2008. Syykin on selvä: tekstiilituotanto on Suomessa kallista.

– Vaatteita ei voi tehdä ilman ihmistä. Koonti olisi tärkeää pitää Euroopan sisällä, jossa palkat ovat elämiseen riittävät, perustelee Pyy.

Tekokuiduissa Kiina vetää pisimmän korren: kaikesta maailman tekokuidusta 71% tehdään siellä. Tekokuituja käytetään kuitenkin moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin pelkästään vaatteisiin.

Polyesteripaidan lappu, jossa lukee Made in Sweden.
Kaulukset ovat 60-vuotiaassa paidassa edelleen siistit. Polyesteripaidan lappu, jossa lukee Made in Sweden. Kuva: Iiris Arjanne / Yle vaatteet

Pyyn mielestä tietoisuus vastuullisesta kuluttamisesta johtaakin ihmiset osittain harhaan. Ihmiset syyttävät nyt kuitua, joka on eri asia kuin kangas, joka sekään ei ole syypää eettisiin ongelmiin.

– Ongelma ei ole kuidussa, vaan valmistajan etiikassa. Sellaista kuitua ei olekaan, jossa ei jotain ongelmia olisi.

Aatteen puolesta mutta laput silmillä?

Puhe kääntyy villan ja nahan eettisyyteen ja Pyyn ääni kohoaa.

– Vegaaneille myydään järkyttävän paskaa muovia eettisenä. Markkinat vievät heidän rahansa, Pyy sanoo ja levittelee käsiään.

Ruoan suhteen Pyy ymmärtää veganismin hyvin, vaikka kasviperäisen ruoan vastuullisuuttakaan hän ei niele purematta. Eettinen ja ekologinen eivät ole sama asia.

– Aate pitää puntaroida jokaisen tuotteen ja toimialan kohdalla uudelleen.

Erityisesti ihmisten empatiakyvyn suuntautuminen ihmetyttää Outi Pyytä.

– Tämä on se, mitä en tajua. Kun joku sanoo, että häntä kiinnostaa eettinen muoti, mitä hän sillä tarkoittaa? Ihmisiä vai eläimiä? Moni tarkoittaa eläimiä. Mikä siinä on, että länsimainen ihminen valitsee eläimen?

Pyyn mielestä henkilökohtaiset arvot pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, jotta ei voi arvoshoppailla. Ja kuten missä tahansa aatteessa, myös vegaaniudessa on mahdotonta kumartaa kaikkiin suuntiin.

Tekstiili on ensimmäisiä asioita, joita on ihmiskunnan historiassa kierrätetty. Sitä emme pysty enää tekemään kovin helposti.

– Kun kumartaa, pyllistää samalla johonkin suuntaan. Toivoisin vain, että se suunta olisi tietoinen valinta.

Pyyn kumarrussuunta on vaatteen käyttöikä ja käyttökertojen määrä. Uutena hän ei osta juurikaan muuta kuin alusvaatteita ja sukkia, ja vaatteistaan hän ostaa suurimman osan käytettynä.

– Voin ostaa hyvällä omallatunnolla keinokuituisen vaatteen, jos siitä näkee, että se on jo kestänyt vuosikymmeniä ja tulee kestämään jatkossakin, Pyy selittää.

Oranssi paita on ollut olemassa 60 vuotta, kauemmin kuin Outi Pyy itse.

Vaatteiden kaksi aikakautta – rajapyykkinä yksi kuitu

Aika kultaa muistot, ja vanhoja aikoja on helppo haikailla. Outi Pyy on kuitenkin tosissaan, kun hän sanoo asioiden olleen ennen paremmin.

– Tekstiili on ensimmäisiä asioita, joita on ihmiskunnan historiassa kierrätetty. Sitä emme pysty enää tekemään kovin helposti.

Pyy katsoo vedenjakajaksi vuosituhannen vaihteen. Silloin kuvaan astui elastaani.

– Suhtaudun siihen kuituun hieman vihamielisesti. Se on pilannut todella paljon hyviä asioita tekstiileissä.

Elastaani tehdään öljypohjaisista raaka-aineista ja kehrätään usein langan sisälle. Sen tarkoitus on tehdä kankaasta joustavaa, ja siinä kuitu onnistuu kyllä. Asialla on kuitenkin nurja puolensa. Kuumuus, hiki, huuhteluaine ja jopa auringonvalo haurastuttavat kuitua, ja se menettää muotonsa nopeasti.

Kierrätykseen elastaanivaatteesta ei ole, sillä uusiokäyttöä varten tekstiilin kuidut pitäisi saada erotettua toisistaan.

– Koska elastaani on langan sisällä, sitä on käytännössä mahdotonta erottaa siitä muusta kuidusta, kun se on pelkkää kumisotkua.

Elastaania sisältävä vaate päätyykin tällä hetkellä todennäköisesti polttojätteeksi. Parhaillaan kehitetään kuitenkin kemiallisia kierrätysmenetelmiä eri kuitujen erottamiseksi.

Pyy hahmottelee asian mittasuhteita elastaania sisältävien farkkujen kautta. Sellaisten tekemiseen tarvitaan hirveä määrä makeaa vettä: 11 000 litraa yhteen puuvillakiloon.

– Siihen päälle vielä muut työvaiheet, kuljettaminen ja niin edelleen – se kaikki menetetään yhden käyttökierroksen jälkeen sen takia, että siellä on 3% elastaania joukossa, Pyy sanoo turhautuneena.

Elastaani on tekstiilien piilosokeri, vertaa Pyy. Sitä on vaikea huomata ilman pesulapusta lunttaamista.

– Me emme olisi tässä tilanteessa, jos elastaani olisi pidetty siellä, mihin se on kehitetty, eli urheiluvaatteisiin ja alusvaatteisiin.

Vaatteen arkinen hauta

Eloisan näköinen polyesteripaita on vieläkin voimiensa tunnossa, mutta joskus senkin elämä tulee tiensä päähän. Luvassa ei ole erityiskohtelua – ainakaan vielä.

Tekstiilien aurinko laskee Suomessa niinkin tavalliseen paikkaan kuin sekajätteeseen. Ja niin pitääkin.

Polttoon ja kaatopaikoille päätyy koko maailman vaatteista jopa 70 prosenttia. Se tuntuu monesta pahalta. Kuluttajan omaatuntoa helpottaakseen vaatekaupat ovat alkaneet ottaa vastaan vanhoja vaatteita, jotkut myös suoranaista tekstiilijätettä.

Outi Pyy pitää käsissään farkkujen lahjetta, jonka on kääntänyt nurin.
Oikeaa farkku-hifistelijää kiinnostaa enemmän farkkujen sisäpuoli, Pyy vinkkaa. Outi Pyy pitää käsissään farkkujen lahjetta, jonka on kääntänyt nurin. Kuva: Iiris Arjanne / Yle farkut

– Silloin kannattaa kysyä, minne vaate päätyy. Jos se päätyy kotimaahan ja jälkikäsitellään polttojätteenä, se on ihan hyvä.

Vaatteen viimeinen matka voi olla myös huomattavasti pidempi: esimerkiksi H&M:n ja KappAhlin yhteistyökumppanin I:CO:n lajittelukeskus on Saksassa. Euroopassa uudelleenkäyttöön kelpaamattomat tekstiilit voidaan myös myydä käytetyn vaatteen tukkupaaleina kehitysmaihin Euroopan ulkopuolelle.

– Jos vaatefirmat haluaisivat oikeasti tukea kierrätystä ja tekstiilien kestävyyttä, elastaani pudotettaisiin pois. Meidänkin olisi mahdollista alkaa tehdä tekstiilejä täällä, kun uutta materiaalia ei tarvitsisi tuoda kaukaa, Outi Pyy sanoo.

Uusia kuituja puusta

Tekstiilikierrätys on toistaiseksi lapsenkengissä. EU-tasolla on tehty muutoksia jätealan direktiiveihin. Tekstiilijätteiden erilliskeräys tulee järjestää EU-alueella vuoteen 2025 mennessä.

– Kuluttajan vastuulla ei ole jätehuolto. Kuluttajan tehtävä on laittaa vaate oikeaan lootaan.

Lisäksi Suomessa tutkitaan ja kehitetään uusia tekstiilikuituja muun muassa selluloosasta. Niistä povataan “supermateriaalia”, jolla voitaisiin korvata puuvilla ja fossiiliset raaka-aineet, kuten polyesteri. Kuiduissa voisi olla miljardien markkina.

– Se on kuitenkin vielä tulevaisuutta, ja siihen asti on asennoiduttava vähentämään kulutusta, Outi Pyy muistuttaa.

Oranssi paita saa siis jäädä Fidan rekkiin odottamaan jotain toista ostajaa.

Juttuun on haastateltu myös Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n vastuullisuuden ja kiertotalouden asiantuntijaa Satumaija Mäkeä.

Outi Pyyn vinkit kestävämpään vaatteidenkulutukseen:

Osta laadukasta. Laadukas materiaali on yleensä paksumpaa ja painaa enemmän.
Opettele pesemään oikein. Opettele erottelemaan vaatteet, jotka laitetaan pesukoneeseen ja ne, joita ei missään nimessä laiteta.
Opettele käyttämään pesukoneestasi viittä eri ohjelmaa.
Käytä sellaisia pesuaineita, joissa ei ole valkaisuaineita tai muita käyttöikää lyhentäviä aineita.
Korjaa vaatteet.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi