Hyppää pääsisältöön

"Nainen ei saa olla pitkä, eikä mies lyhyt" – Miksi meitä yhä mitataan ikiaikaisilla asenteilla?

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,pituuskasvu

Lyhyttä ja hentoa tyttöä pidetään normaalina. Jos poika taas on jäämässä keskivertoa pienemmäksi, ympäristö ja vanhemmat huolestuvat. Miksi suhtautuminen pituuskasvuun on edelleen niin voimakkaasti sukupuoleen sidottua?

Pituuteen liittyvät asenteet istuvat tiukassa. Lastenlääkärit törmäävät tähän usein, kun vastaanotolle tuodaan joukkuelajia harrastava poika.

Lastenendokrinologi Marja-Terttu Saha joutuu toistuvasti vastaamaan lätkäpojan vanhempien kysymykseen: Onko muita pienemmälle pojalle tulossa lisää senttejä ja massaa, joilla pärjäisi kaukalossa?

Saha pitää asennetta, jossa poikien lyhyyttä ja tyttöjen pituutta pidetään ongelmina, vanhanaikaisena ajatteluna. Usein lapsen pituuskasvu huolettaakin nimenomaan vanhempia, ei niinkään sitä pientä poikaa, Saha toteaa.

Hän on myös huomannut, että pienillä pojilla on usein muita ominaisuuksia, joilla he kompensoivat pienuuttaan.

– Pieni poika voi olla luokassa se verbaalivirtuoosi, joka heittää huumoria tiukoista tilanteista, tai se ketterä tyyppi, joka käyttää toisia pujottelukeppinään. Sen jälkeen oma kaveriporukka ei enää kiinnitä huomiota siihen, onko asianomainen lyhyt vai ei.

Rivissä kuusi lasta, joista näkyy vain jalat, osa lapsista seisoo kirjapinojen päällä.
Rivissä kuusi lasta, joista näkyy vain jalat, osa lapsista seisoo kirjapinojen päällä. Kuva: Yle / Seera Rytkölä pituuskasvu,jalat,lapset (ikäryhmät),Akuutti

Pitkän uran lasten endokrinologina tehnyt Saha on tottunut kohtaamaan ongelmat ja pelot, joita pituuskasvun ääripäihin liittyy. Vanhempien kanssa keskustelemalla päästään useimmiten hyvään lopputulokseen. Kasvua ei lähdetä korjaamaan hormoneilla pelkästään vanhempien huolen vuoksi, sillä sen saamiselle on tiukat lääketieteelliset kriteerit.

Ikäkausiurheilu on kasvaville lapsille hankala konsepti.― lastenendokrinologi Marja-Terttu Saha

Lasten kasvun sijaan Saha puuttuisi kasvuympäristöön. Kalenterivuoden mukaan toimiva ikäkausiurheilu on kasvaville lapsille hankala konsepti.

– Jos lapsi on syntynyt alkuvuodesta, ero loppuvuodesta syntyneeseen voi olla hirvittävän iso, kun siirrytään kymmenen ikävuoden yläpuolelle. Osa alkaa siinä vaiheessa rakentaa puberteettia ja osa jatkaa vielä pitkään lapsuuden kasvua.

Saha menisikin mielellään juniorikiekkoilijoiden pukuhuoneeseen ja järjestäisi joukkueet uudelleen, murrosiän kehitysasteen mukaisesti.

– Toistaiseksi tällaista pyyntöä ei ole tullut, hän nauraa.

Miksi parisuhteessa miehen pitää edelleen olla pidempi kuin nainen?

Myös aikuisten maailmassa senteillä on edelleen vaikutusta, erityisesti parinvalinnassa.

Yleisesti katsotaan, että 150 cm:n pituus riittää naiselle ja 160 cm miehelle, absoluuttista rajaa ei lääketiede tunne. Suomalaisnaisten keskipituus on tällä hetkellä 167 cm ja miesten 180 cm. Vaihtelua on kuitenkin entistä enemmän.

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Sahan mukaan lääketieteessä katsotaan, että 150 cm:n pituus riittää naiselle ja 160 cm miehelle. Suomalaisnaisten keskipituus on tällä hetkellä 167 cm ja miesten 180 cm. Mallimaailmassa naisten vähimmäispituus on 173 cm ja miesten 183 cm. Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä pituuskasvu,Akuutti

Useimmissa heteropareissa mies on naista pidempi. Yksinkertainen selitys asialle on, että miehet ovat keskimäärin naista pidempiä.

Netin keskustelupalstojen perusteella voisi kuitenkin kuvitella, että pariskunnan oikeanlainen pituusero on onnellisen parisuhteen tärkein tekijä. Miksi naisille on edelleen tärkeää, että mies on pidempi?

Isokokoinen mies on antanut fyysistä suojaa.― evoluutiobiologi Markus J. Rantala

Vastauksia voidaan etsiä ihmisen kehityksestä ja niistä tekijöistä, jotka ovat suosineet lisääntymistä. Erityisesti evoluutiopsykologit ovat tutkineet pariutumiskäyttäytymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantalan mukaan nainen on saanut pitkältä mieheltä kahdenlaista hyötyä:

– Isokokoinen mies on antanut naiselle ja perheelle ihan fyysistä suojaa. Toinen hyöty on se, että kun erilaiset sairaudet ja geneettiset ongelmat näkyvät henkilön kasvussa, niin suosimalla isokokoisia koiraita naaraat ovat varmemmin saaneet hyviä geenejä.

Rantalan mukaan miehelle naisen pituudella ei ole ollut samanlaista merkitystä kuin miehen pituudella on naiselle. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan miehet kiinnittävät tiedostamattaan enemmän huomiota mm. naisen alaselän mutkaan, ruumiinrakenteeseen, joka on merkinnyt parempaa kestävyyttä toistuville raskauksille.

Evoluutio on juurruttanut naisiin miestä suuremman seksuaalisen inhon.― kognitiotieteen dosentti Michael Laakasuo

Ovatko naiset siis miehiä ronkelimpia jo lähtökohtaisesti? Naisten ronkeliutta voidaan selittää sillä, että evoluutio on juurruttanut naisiin miestä suuremman seksuaalisen inhon, kertoo evoluutiopsykologiaan perehtynyt kognitiotieteen dosentti Michael Laakasuo Helsingin yliopistosta. Naisen on pitänyt olla tarkka siitä kenen kanssa lisääntyy.

Inho perustuu pelolle, että vastapuoli saattaisi kantaa sairautta, joka voisi sairastuttaa sekä naisen että tämän sikiön. Miehen sairaudet ja geneettiset ongelmat kun saattavat heijastua miehen pituuteen.

– Sperma on halpaa koska sitä erittyy jatkuvasti. Munasolut taas ovat kalliita, koska niitä on rajallinen määrä. Siksi naiselle on riski tulla hedelmöittyneeksi b-luokan uroksen spermasta, selvittää Laakasuo.

Pärjääkö pitkä paremmin kuin pätkä?

Jos ihmiskunnan historiassa pitkä mies on ollut parempi valinta kuin lyhyt, niin onko todisteita siitä että puuttuvista senteistä yhä olisi haittaa?

Tutkimusten mukaan myös poikkeuksellisen pitkien miesten on vaikeampi löytää kumppani, sanoo Laakasuo. On näyttöä siitä, että keskivertoa pidemmät miehet saavat jälkeläisiä hieman myöhemmin kuin heitä lyhyemmät miehet.

– Vaikka naiset haluavat rinnalleen itseään pidemmän uroksen, sen jälkeen kun riittävä pituus on olemassa, mukaan tulevat myös mm. hajut ja tuoksut. Siksi lihaksikas, menestynyt ja sopivan mittainen uroskaan ei aina kelpaa.

Pituus onkin monimutkainen inhimillisen käytöksen selittäjä, eikä ‘pitkä on aina parempi’ -ajattelu päde suinkaan aina.

Lihaksikas, menestynyt ja sopivan mittainen uroskaan ei aina kelpaa.

Lyhyillä miehillä on keinoja korvata puuttuvia senttejä ja tulla haluttavammiksi parisuhdemarkkinoilla, sanoo Rantala, ja viittaa amerikkalaistutkimukseen, jonka mukaan isommat vuositulot kompensoivat mieheltä puuttuvia senttejä.

Ilmiölle voi naureskella, mutta ruumiinrakenteen ja vaurauden suhdetta länsimaissa on tutkittu paljon. Yleisesti voi sanoa, että miesten kohdalla pituus ennakoi taloudellista menestystä kun taas naisilla hoikkuus takaa paremman taloudellisen aseman.

Taloudellisen menestyksen tai turvan merkitys parinvalinnassa korostuu erityisesti Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa, mutta kaikkia evoluutiopsykologian tutkimustuloksia ei voi suoraan siirtää Skandinavian maihin, joissa voimakas sosiaaliturva vaikuttaa yksilön parinvalintakriteereihin, toteaa Michael Laakasuo.

Kun kyse ei ole hengissä selviytymisestä, naaras voi painottaa muita ominaisuuksia.

– Kun kyse ei ole puhtaasta hengissä selviytymisestä, naaras voi painottaa muitakin ominaisuuksia kuten kiltteyttä, rauhallisuutta ja malttia.

Laakasuo viittaa elinkiertoteoriaan. Sen mukaan ihmisen perimässä on jos – niin -sääntöjä. Eli kun syntyy tietynlaiseen yhteiskuntaan, toiminta muokkautuu sen olosuhteiden mukaan. Puolison pituudella ja lihasvoimalla ei turvallisessa ympäristössä ole samanlaista merkitystä kuin epävakaassa ympäristössä.

Ja vaikka evoluutio on suosinut tietynlaisia yksilöitä, se on tehnyt meistä myös itsenäisesti ajattelevia nykyihmisiä, jotka kykenevät rakastamaan kaikenpituisia kumppaneitaan.

Pituuskasvun salaisuus: nuku, syö ja rakasta!

Miksipä ei kuitenkin ottaisi talteen kaikki ne sentit, jotka omaan perimään sisältyvät? Nuoruusiän pituuskasvuun voi nimittäin vaikuttaa – ainakin piirun verran. Kaikki geneettisesti itselle kuuluvat sentit saa käyttöön valinnoilla, jotka muutenkin tukevat kehitystä.

Kuusi eripituista lasta seisoo rivissä.
Kuusi eripituista lasta seisoo rivissä. Kuva: Yle / Seera Rytkölä pituuskasvu,Akuutti

Ravinto on luonnollisesti kaikkein merkittävin kasvun tae. Erilaiset allergiat ja suolistosairaudet voivat vaikuttaa siihen, ettei lapsi saa riittävästi kasvulle tärkeitä ravintoaineita. Yhä suositumpi kasvisruokavalio sen sijaan ei näyttäisi vaikuttavan lapsen normaaliin kasvuun, sanoo lasten endokrinologi Marja-Terttu Saha.

Pituuskasvu vaatii myös pitkiä yöunia.

– Jos haluaa vaikuttaa siihen, että saa kaikki hormonit talteen, kannattaa mennä ajoissa illalla nukkumaan. Unen ensimmäiset tunnit stimuloivat kasvuhormonieritystä, Saha toteaa.

Geneettisesti itselle kuuluvat sentit saa käyttöön valinnoilla, jotka muutenkin tukevat kehitystä.

Lapsuudessa koetut tunne-elämän ongelmat voivat näkyä myös pituuskasvussa. Lapsen kokema voimakas stressi ja ahdistuneisuus saattavat pahimmissa tapauksissa vaikuttaa myös lapsen fyysiseen kehitykseen, sanoo HUS:in lastenlääkäri, endokrinologi Matti Hero.

Rakkauden ja huolenpidon puute, psykososiaalinen deprivaatio, voi vaikuttaa kasvua hidastavasti, Hero kuvailee. Tarjoamalla lapselle hyvän perusturvallisuuden voi siis osaltaan varmistaa sitä, ettei pituuskasvu häiriinny.

Säännölliset elintavat, hyvät ruokailutottumukset, sosiaalinen elämä ja riittävä liikunta vaikuttavat positiivisesti ihan kaikkeen, myös pituuskasvun tasaiseen kehitykseen.

Lue myös:

Oletko aina väärän mittainen? Kerro kokemuksesi pituudesta – Marja Kihlström: Mies vaati baaritiskillä riisumaan korkkarit

"Pitkä nainen on aina silmätikku" – pituus ja kokemukset periytyvät äidiltä tyttärelle, sanovat Pirjo ja Saija Viherlaakso

"En todennäköisesti aio lisääntyä, etten saa poikalasta, joka joutuisi kokemaan helvetin, jota lyhytkasvuisuudeksi kutsutaan" – näin pituus vaikuttaa elämään

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso Akuutin jakso Muita Lyhyempi:

Pärjääkö maailmassa pienenä ja lyhyenä ja millä keinoilla? Räppäri Uniikki kertoo, miten hän suhtautuu pieneen kokoonsa.