Hyppää pääsisältöön

”Katkeruuden tunteelle ei oikeastaan anna valtaa”

Työntekijä vei mukanaan yrityssalaisuudet ja pienen perheyrityksen menestystarina muuttui vuosien oikeustaisteluksi

Tarinan piti olla menestystarina. Pienestä Kiikasta ponnistetaan maailmalle ja perheyritys saa tehtyä kauppoja ympäri maailmaa. Mutta tarinasta tulikin jotain muuta. Yrityksen entinen työntekijä vei mukanaan yhtiön yrityssalaisuudet – piirustusarkistot ja sopimusasiakirjat.

Työntekijä tuomittiin yrityssalaisuuden rikkomisesta, mutta uusi työnantaja ei saanut tuomiota yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Pienen, Kiikassa toimivan perheyrityksen perustaja Raimo Erkkilä on joutunut katsomaan elämäntyönsä alasajoa tapahtumaketjussa, joka sai alkunsa erään yrityksen työntekijän irtisanomisesta vuonna 2005.

Yhtiötä pyörittävien Erkkilän tyttären ja tämän miehen nuorin lapsi on nyt 12. Perheyritys on käynyt oikeustaistelua koko hänen elämänsä ajan.

Pneuplan Oy:n toimitusjohtaja Raimo Erkkilä
Pneuplan Oy:n toimitusjohtaja Raimo Erkkilä Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,magnus berglund

73-vuotias Raimo Erkkilä perusti oman yrityksen vuonna 1980. Nimeksi tuli Pneuplan. Insinööri Erkkilä oli ollut palkkatöissä 35-vuotiaaksi asti. Oma yritys oli ollut pitkään suunnitelmissa.

Firmalle etsittiin sopivat toimitilat. Kiikasta, Vammalan läheltä, löytyikin vanha meijerirakennus. Alakertaan tuli verstas, yläkertaan konttori.

Pneuplan suunnittelee ja valmistaa pneumaattisia eli paineilmalla toimivia kuljettimia. Niitä käytetään esimerkiksi voimalaitoksissa.


Kiikka sijaitsee Sastamalassa
Kiikka sijaitsee Sastamalassa
MOT,magnus berglund

Keskikokoiselle kaupungille sähköä ja kaukolämpöä tuottavassa voimalaitoksessa syntyy tuhkaa 55 tonnia vuorokaudessa. Pneuplanin kuljettimet vievät tuhkan ulos laitoksesta. Jos tuhkatonnit eivät kulje, voimalaitos pysähtyy, ja kokonainen kaupunki viilenee.

Pneuplanilla meni hyvin aina vuoteen 2005 asti. Se myi kuljettimia voimalaitoksiin ympäri maailmaa ja oli kotimaan markkinajohtaja.

Vuonna 2005 tapahtui dramaattinen käänne

Erkkilä antoi potkut yrityksen alkuajoilta asti mukana olleelle suunnittelupäällikölle. Irtisanominen riitautettiin ja käräjäoikeus totesi sen aikanaan perusteettomaksi.

Suunnittelupäällikkö pääsi kuitenkin uusiin töihin pian Pneuplanista saatujen potkujen jälkeen. Uusi työnantaja oli Raumaster-niminen yritys. Se oli Pneuplania huomattavasti suurempi yritys, joka kuitenkaan ei ollut päässyt juuri pneumaattisten kuljettimien markkinoille.

Tästä alkoi Maarit ja Tommi Malmin näihin päiviin asti jatkunut piina.

Maarit on yhtiön perustajan, Raimo Erkkilän tytär, ja Tommi hänen miehensä. He pitävät yhdessä firmaa pystyssä.

Meidän nuorin lapsi täytti 12 ja niin kauan tätä taistelua on käyty. Se on ihan kohtuuton aika kaikella tavalla ajateltuna.― Maarit Malmi

Pneuplanilla oli syksyllä 2005 kolme sovittua kauppaa, yhteisarvoltaan yli miljoona euroa.

Sitten ostaja halusikin purkaa kaupat. Syyksi selvisi se, että Pneuplanin entisen suunnittelupäällikön uusi työnantaja Raumaster oli myös tehnyt nistä tarjoukset.

Pneuplan onnistui kuitenkin pitämään kaupat itsellään. Maarit ja Tommi Malmin mukaan edessä olisi muuten ollut yhtiön loppu.

Pneuplanille alkoi tulla nimettömiä vinkkikirjeitä Raumasterin toiminnasta.

Pneuplan Oy:n saamia kirjeitä
Pneuplan Oy:n saamia kirjeitä MOT,magnus berglund

Yllättäen ilmaantuneet kilpailevat tarjoukset jo sovituista kaupoista herättivät kuitenkin epäilyt. Pneuplan teki rikosilmoituksen sekä entisestä suunnittelupäälliköstään että tämän uudesta työnantajasta.

Entinen suunnittelupäällikkö tuomittiin mittaviin korvauksiin

Poliisi alkoi tutkia tapausta yrityssalaisuuden rikkomisena ja väärinkäytöksenä.

Pneuplanin rikosilmoituksen jälkeen meni kolme vuotta ennen kuin poliisi teki kotietsinnän Raumasterin tiloihin.

Pelkästään entisen suunnittelupäällikön koneelta löytyi 36 000 osumaa hakusanalla ”Pneuplan”.

Vuonna 2014 Turun hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden langettaman kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion Pneuplanin entiselle työntekijälle.

Vahingonkorvaus korotettiin 800 000 euroon. Tuomio on lainvoimainen.

En mä niitä rahoja koskaan saa.― Raimo Erkkilä

Yrityssalaisuuden rikkomisesta tuli tuomio, sen väärinkäytöstä ei

Entisen suunnittelupäällikön uusi työnantaja joutui oikeuden eteen vasta myöhemmin, syytettynä yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Vuonna 2018 syytteet Raumasteria vastaan kaatuivat Turun hovioikeudessa. Raumasterin työntekijä oli samassa Turun hovioikeudessa saanut tuomion yrityssalaisuuden rikkomisesta, neljä vuotta aikaisemmin.

Hovioikeus katsoi, että Raumaster oli kyllä hyödyntänyt Pneuplanin yrityssalaisuuksia vuosina 2005-2007. Koska tutkinta oli kestänyt niin kauan, syyteoikeus oli kuitenkin näiden vuosien osalta ehtinyt vanhentua.

Oikeus myös katsoi, että vuodesta 2007 alkaen Raumaster ei ole hyötynyt varastetuista tiedoista, vaan olisi voinut itse suunnitella vastaavat kuljettimet.

– Näin siitä huolimatta, että on näytetty Raumasterin hyödyntäneen näitä Pneuplanin valmistuspiirustuksia aina vuoteen 2017 saakka, sanoo Pneuplanin asianajajana oikeudessa toiminut Mika Oksanen Eversheds Sutherlandilta.

Pneuplanin olisi pitänyt näyttää toteen, että Raumaster ei olisi itse voinut suunnitella vastaavia kuljettimia – eikä se tuomion mukaan siihen kyennyt. Oksasen mukaan tällaista ei edes voisi näyttää toteen.

– Näyttötaakka on tässä käsitykseni mukaan asetettu sellaiselle asteelle, että sitä on mahdoton toteuttaa.

Hän ei saanut taloudellista hyötyä siitä ilmeisesti, muuta kuin työpaikan. Että siinä mielessä meni vähän halvalla.― Raimo Erkkilä

Pneuplan ei ole vuoden 2005 jälkeen saanut uusia tilauksia. Se on pysynyt pystyssä varaosamyynnillä. Nyt Raumaster on ylivoimainen markkinajohtaja.


Pneuplan Oy:n konepaja
Pneuplan Oy:n konepaja
Kuva: Taisto Lapila / Yle
MOT,Pneuplan Oy

Tapaus on loppuunkäsitelty

Korkein oikeus päätti 12. helmikuuta 2019, että yrityssalaisuuden väärinkäyttöä ei oteta käsittelyyn. Hovioikeuden tuomio jää voimaan. Raumaster siis voitti ja Pneuplan hävisi.

Mika Oksasen mukaan päätöksellä voi olla vakavia seurauksia myös yleisemmin.

– Suomi mainostaa itseään teknologian edelläkävijämaana, jossa on vahva immateriaalioikeuksien suoja, mukaan lukien yrityssalaisuudet. Jos meillä on tuomioistuinratkaisu, jossa katsotaan että syyttäjän, asianomistajan ja yrityssalaisuuden haltijan näyttövelvollisuus asetetaan tavattoman korkealle, se tarkoittaa silloin yrityssalaisuussuojan tosiasiallisen suojan haavoittuvuutta.

"Raumaster Oy ja sen johto eivät ole syyllistyneet rikolliseen menettelyn"

Raumaster ei antanut MOT:lle haastattelua. Yhtiö toteaa sähköpostivastauksessaan seuraavasti:

  • ”Raumaster Oy:n ja sen johdon osalta prosessi on nyt lainvoimaisesti päättynyt.
  • Raumaster Oy ja sen johto eivät ole syyllistyneet rikolliseen menettelyn eivätkä ole aiheuttaneet Pneuplan Oy:lle vahinkoa.
  • Raumaster Oy:n maine on ollut ja on jatkossakin kunnossa.
  • Raumaster Oy on ollut Pneuplan Oy:n ajojahdin ja häirinnän kohteena jo reilu kymmenen vuotta.
  • Raumaster Oy toivoo, että yhtiö voi jatkossa keskittyä täysipainoisesti omaan liiketoimintaansa.”
Katkeruuden tunteelle ei oikeastaan voi anna valtaa. Koska sitten voisi olla aika lailla katkera.― Maarit Malmi

MOT: Perheyritykseltä vietiin tuhkatkin pesästä

Menestyneen yrityksen työntekijä vei yrityssalaisuudet kilpailijalle. Menestys lähti hänen mukanaan ja uusi työnantaja korjasi hedelmät. Tapauksella voi olla vakavia seurauksia suomalaiselle tuotekehitykselle ja osaamiselle.


Toimittaja: Magnus Berglund, kuvaus Taisto Lapila, verkkotaitto: Riikka Kurki, tuottaja: Hanna Takala