Hyppää pääsisältöön

Mukadokumentti Virtaset ja Kekkonen seuraa kotkalaisen työläisperheen elämää 1950-luvulta 1980-luvulle

Kari Sorvali ja Tiina Pirhonen hääkuvassa, elokuva Virtaset ja Kekkonen.
Virtasten hääkuvassa Kari Sorvali ja Tiina Pirhonen. Kari Sorvali ja Tiina Pirhonen hääkuvassa, elokuva Virtaset ja Kekkonen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Sorvali,Tiina Pirhonen,Pekka Mandart,Virtaset ja Kekkonen

Suomi kehittyi ja vaurastui voimakkaasti 1950-70-luvuilla, kuten koko sodasta toipuva Eurooppa. Suomea johti varmaotteisesti kaudesta toiseen presidentti Kekkonen. Dokumenttikuvaa hyödyntävässä elokuvassa kerrotaan Kekkosen ajan historia yhden tavallisen työläisperheen kautta.

Pekka Mandartin ohjaama Virtaset ja Kekkonen (1993) yhdistää draamaelokuvaa ja arkistomateriaalia tavalla, joka tuolloin oli muodikasta: materiaalit pidetään selkeästi erossa toisistaan, eikä fiktiota ja faktaa sekoiteta keskenään.

Tarina alkaa 1950-luvun alusta, jolloin Virtasten nelilapsinen kotkalainen työläisperhe on juuri muuttanut Sunilassa isompaan asuntoon, ja ostaa niukkaan talouteensa ompelukoneen. Valtakunnan politiikassa kuohuntaa aiheuttaa Mannerheimin kuolema ja presidentinvaalit, joissa Kekkonen häviää. Hallituksen kaaduttua Kekkosesta tulee kuitenkin pääministeri.

Vuonna 1956 Kekkonen voittaa vaalit, mikä saa Virtasten työläisisän kiroilemaan. Samaa myötä kun Suomi vaurastuu ja elintaso hiljaa kohoaa niin, että televisiot ja autot yleistyvät, Virtasten perheeseen hiipii sydänsairaudet, alkoholismi ja nuorten muutto pääkaupunkiin. Vuosikymmenen lopulla Kekkonen on luonut Neuvostoliittoon luottavaiset välit, ja rouva Virtanenkin lähtee käymään Leningradissa. Isälle yhteiskunnan muuttuminen on kovempi paikka, mutta äiti yrittää pysyä kärryillä ja osallistuu Vietnam-keräykseen. Isä eristäytyy urheilumenestysten ja harrastusten maailmaan.

Virtasten ja Kekkosen tarinaa seurataan 1980-luvulle saakka, molempien taipaleessa näkyy Suomen ja maailman muutos. Työläisten lapsista on tullut vanhempiinsa nähden korkeasti koulutettuja mutta velkaantuneita. Kehitys tuntuu ajaneen myös Kekkosen ohi.

Virtasten perheen vanhempia esittävät koko kolmenkymmenen vuoden matkan ajan Kari Sorvali ja Tiina Pirhonen. Elokuvan ohjasi vuosi sitten kuollut Pekka Mandart, jonka muut pitkät elokuvat ovat Going to Kansas City (1998) ja Keisarikunta (2004).

 • Virtaset ja Kekkonen (1993) Päärooleissa Tiina Pirhonen ja Kari Sorvali. Arkistokuvat Kalle Kultalan arkisto. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Pekka Mandart. Tuotanto Mandart Oy.
 • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

  Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

  Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

 • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

  Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

  Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa