Hyppää pääsisältöön

Kaikki lapsensa menettämässä oleva romaniäiti Stacey Dooleylle Unkarissa: "Silloin tapan itseni, sen jälkeen en tunne enää tuskaa"

unkarilainen romaninainen
unkarilainen romaninainen romanit

Stacey Dooley vierailee Unkarin kylissä, joissa romaniperheistä pyritään pääsemään eroon mm. tarjoamalla rahaa tai ottamalla perheen lapset huostaan. Romanivanhemmat näyttävät menettävän lapsensa usein vain köyhyyden takia. Viranomaisten mielestä asia ei ole niin yksinkertainen. Unkarissa on useita avoimesti rasistista puolueita, ja joidenkin mielestä romanit pitäisi kokonaan hävittää.

Stacey Dooley: Romanilasten tragedia -dokumentissa romanien yhteiskuntaluokan hahmottaa heti, kun saavutaan unkarilaiseen pikkukylään. Kylän reunalla seisoo rötisköjä, joissa ei ole juurikaan mukavuuksia. Kylän muut asukkaat suhtautuvat romaneihin kielteisesti. - Ei savua ilman tulta, sanoo kadulla haastateltu mies romanien huonosta maineesta.

Romanit ja heidän lapsensa pitää hävittää!― Teinipoika Jobbik-puolueen mielenosoituksessa

Vaikuttaa, että kylissä halutaan eroon romaneista alueen korkeinta johtoa myöten. Aidon rasistiset puolueet edistävät tätä ajattelua. Mm. nuorten suosiossa olevan Jobbik-puolueen mielenosoituksissa huudetaan romanien hävittämisen puolesta. Nuori mielenosoittaja huutaa mielenosoituksessa uhmaavasti, että romanit ja heidän lapsensa pitäisi hävittää.

Romaneille pyritään joskus maksamaan, että he lähtisivät muualle. Myös romanilasten huostaanotot ovat yleisiä. Moni romani kokee, että huostaanottoja tehdään ilman syytä, vain heidän köyhyytensä tai yksittäisen naapurihuhun takia.

romaninainen Unkarissa
romaninainen Unkarissa romanit

Stacey Dooley on paikalla, kun romaniperheessä tehdään huostaanotto. - Miten selviät, jos et enää lapsiasi koskaan?, Dooley kysyy. Äidin vastaus järkyttää: "Silloin tapan itseni. Sen jälkeen en tunne enää tuskaa. En toivoisi tällaista yhdellekään äidille."

Dooley tutustuu myös paikallisten sosaaliviranomaisten työhön. Heidän mukaansa huostaanotoille on aina perusteet, ja romanivanhemmat eivät ota vastuuta lapsistaan. Myös romanien kodit ovat usein hökkeleitä ilman sähköä ja muita mukavuuksia.

Bernard Rorke romanien oikeuksia ajavasta ERRC-keskuksesta valottaa romanien tilannetta tarkemmin. - Ongelma syvenee. Unkarissa on avoimen rasistisisa puolueita. Poliitikot puhuvat romaneista ennakkoluuloisesti ja rasistisesti. Arjen rasismi on sitä, että romanit eivät saa terveyspalveluja eikä töitä. Tavoitteena on usein kylä ilman romaneja, Rorke kiteyttää.

Stacey Dooley: Romanilasten tragedia -dokumentissa haastateltujen mukaan romanilapset joutuvat usein vanhempien lasten ja aikuisten seksuaalisen hyväksikäytön ja muun väkivallan uhreiksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua