Hyppää pääsisältöön

Poikkeuksellisen hyvä amatöörikuoro johdattaa paastoon

Renessanssin vokaalipolyfonian meditatiivinen kirkkaus sopii paastonaikaan - myös silloin kun teksti olisi tarkoitettu muuhun yhteyteen. Asturialaisen El Leon de Oro -kuoron uutuuslevy toteuttaa tätä näkemystä yhdistämällä valitusvirsiä ja paastotekstejä Maria-antifoneihin ja kiitosvirsiin, säveltäjinä Lasso, Cardoso, Victoria, Palestrina ja muut mestarit. Lisäksi levy ensiesittelee yhden maailman parhaista amatöörikuoroista.

Amarae Morti
Amarae Morti Uudet levyt

Vokaalipolyfoniaan keskittynyt El Leon de Oro -kuoro perustettiin parikymmentä vuotta sitten, mutta vasta nyt Hyperion-yhtiö on kaapannut sen talliinsa ja julkaissut esikoislevyn. Kuoroa johtaa Tallis Scholarsista tunnettu brittiläinen kuoroguru Peter Phillips, mutta kyse ei ole tiiviistä ammattiryhmästä vaan suuresta amatöörikuorosta.

El Leon de Oron sointi on avoin ja nuorisokuoromainen. Se poikkeaa brittien katedraalikuoroista, jotka nekin selviytyvät vokaalipolyfonian haasteista, mutta yrittävät tehdä liian hienoa äänenmuodostusta. El Leon de Oron riveistä en erota mitään oopperamaista. Joukko laulaa hyvillä, terveillä amatööriäänillä, mutta puhtaammin ja kauniimmin kuin amatöörit yleensä. Vain herkimmissä kohdissa intonaatio hakee samaan kevyen ylävireiseen tapaan kuin poikakuoroilla. Kaikkiaan amatöörikuorolta on poikkeuksellinen saavutus levyttää ongelmitta vokaalipolyfoniaa, joka ei kestä pienintäkään epävarmuutta. Kyseessä on yksi maailman parhaista amatöörikuoroista tämän ohjelmiston parissa.

Peter Phillipsin valikoima ohjelmisto otsikolla Amarae Morti esittelee kuoron osaamista monipuolisesti sekä mestarien suosikkiteoksilla että tuntemattomilla löydöillä. Tunnelma vaihtelee tummista valitusvirsistä jumalansynnyttäjän kiitosvirsiin, ja mukana on pari todella koskettavaa tulkintaa paastonajan antifonista Media vita. Tulkinta on pitkälinjaista ja hillittyä, mutta karaktäärit tulevat selvemmiksi kuin yleensä, ja muutamassa ylistysvirressä syntyy kuin kellona kilkattava svengi.

Jos sydämesi halajaa musiikkia sekä kevään valoon että kevään ahdistuksiin, tämä levy saattaa olla juuri sopiva.

"Amarae Morti", säv. Phinot, Lasso, Gombert, Cardoso, Victoria, Morales, Palestrina. - El León de Oro/Peter Phillips. (Hyperion, CDA68279)

Kuuntele Uudet levyt 12.3.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Huippuammattilaiset upeasti Ellington-amatööreinä

  Levyarvostelu

  Duke Ellington kokosi uransa lopulla kolme hengellisen musiikin konserttia, joissa hänen oma jazz-idiominsa yhdistyi gospeliin ja kirkkomusiikkiin. Sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman ovat vuosien mittaan esittäneet teoksesta omaa versiotaan, joka on nyt saatu myös Alba-yhtiön levylle. Komsi ja Nyman ovat rohkeita ja monialaisia, mutta joutuvat levyllä laajan mukavuusalueensa rajoille - ja tekevät äimistyttävän hienon levyn siitä huolimatta tai juuri siksi.

 • Peteris Vasks - lisää samaa mutta alttoviululla

  Levyarvostelu

  Jos tuntee Peteris Vasksin, Latvian lahjan mystiselle minimalismille, BIS-yhtiön uusi Vasks-levy ei yllätä, muttei myöskään petä. Paatokseen asti tunteellinen, selvälinjainen ja tukevasti tonaalinen musiikki virtailee jälleen kerran hiljaisuudesta tuttujen huippukohtien kautta kauniimpaan hiljaisuuteen. Mutta on sillä oma arvonsa, että alttoviulisti Maxim Rysanov ja Sinfonietta Riga toteuttavat Vasksin idiomin niin kuin pitää.

 • Vivaldi-projektin laaduntarkistus - priimaa pukkaa!

  Levyarvostelu

  Vuonna 2000 levy-yhtiö Naive alkoi levyttää Torinon kansalliskirjaston Vivaldi-kokoelmassa käsikirjoituksina säilyneitä teoksia. Maailmanluokan esittäjistöt ovat tähän mennessä taltioineet kuutisenkymmentä levyä, ja nyt projektissa debytoi ranskalainen barokkiorkesteri Le Concert de la Loge johtajansa, viulisti Julien Chauvinin kanssa - ja laatu pysyy.

 • Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

  Levyarvostelu

  Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua