Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ihmeellinen Kuu – astronautti Alan Bean teki neljännen kuukävelyn: "Se oli mahtava päivä"

BBC:n dokumentissa selvitetään kuun kiertokulkua kapeasta sirpistä aina täysikuuhun asti.
Kuu ja Cribynin vuori Brecon Beaconsin kansallispuistossa Walesissa. BBC:n dokumentissa selvitetään kuun kiertokulkua kapeasta sirpistä aina täysikuuhun asti. Kuva: Copyright Alyn Wallace Yle TV1,Prisma: Ihmeellinen kuu

TV1 keskiviikkona 20.3.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 23.3. klo 14.05, Areenassa

Yhdysvaltalaiset astronautit Alan Bean ja Pete Conrad jättivät komentoaluksensa kiertoradalle ja aloittivat laskeutumisen Kuun pinnalle neljän päivän matkanteon jälkeen 19. marraskuuta 1969.

”Pete ja minä mietimme vain, onnistuisiko laskeutuminen. Sitten pääsimme alas, ja katsoimme ikkunasta ulos ja taputimme toisiamme selkään. Olimme päässeet perille”, Alan Bean kertoo.

Bean käveli neljäntenä ihmisenä Kuussa Apollo 12 -lennon yhteydessä. Hän vietti kaksi päivää ja yhden yön Kuun pinnalla, keräsi kymmeniä kiloja kiviä ja teki kokeita. ”Painovoima oli vain kuudenneksen Maan painovoimasta, ja tunsin olevani voimakkaampi kuin koskaan. Se oli mahtava päivä.”

Vain 12 ihmistä on jättänyt jalanjälkensä Kuun pinnalle. ”Yksikään ihminen ei ole niin erinomainen, että juuri hän ansaitsisi tilaisuuden käydä Kuussa. Kukaan ei ole niin paljon muita parempi. – En ollut minäkään, mutta minulla kävi tuuri”, sanoo astronautti Alan Bean BBC:n dokumentissa.

Kuu, tuttu kaveri yötaivaalla järjestää lumoavia näytöksiä koko maailman iloksi.
Matka Kuuhun muutti astronautti Alan Beanin elämän. Kuu, tuttu kaveri yötaivaalla järjestää lumoavia näytöksiä koko maailman iloksi. Kuva: BBC Alan Bean,Yle TV1,Prisma: Ihmeellinen kuu

Minkälainen on Kuun salaperäinen, pimeä puoli?

Astronautit ovat kävelleet Kuun pinnalla ja ihminen on tutkinut Kuuta vuosisatojen ajan. Minkälaisia salaisuuksia Kuuhun vielä liittyy?

Superkuu, verikuu, täydellinen kuunpimennys. Tuttu kaverimme yötaivaalla järjestää lumoavia näytöksiä koko maailman iloksi. Kuu ei ole milloinkaan kiehtonut ihmismieltä yhtä paljon kuin nyt. Tutkijat voivat tarkastella Kuun muotoja yksityiskohtaisemmin kuin koskaan ennen.

BBC:n dokumentissa Prisma: Ihmeellinen kuu selvitetään Kuun kiertokulkua kapeasta sirpistä aina täysikuuhun asti – upeaa superkuuksi kutsuttua ilmiötä unohtamatta. Kuun painovoima aiheuttaa vuorovesi-ilmiön, mutta millä muilla tavoin Kuu on vaikuttanut elämään maapallolla?

Uusi kuvaustekniikka paljastaa, että Kuu tuottaa ihmissilmältä piilossa olevia ilmiöitä. Minkälainen on Kuun salaperäinen, pimeä puoli? Dokumentti perehtyy myös siihen, miten Kuun matka maapallon ympäri johtaa toisinaan mahtavaan luonnonilmiöön, täydellisen auringonpimennykseen.

Wonders of the Moon. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

Apollo 12 -lennolle osallistunut astronautti Alan Bean kuoli lyhyen sairauden jälkeen 86-vuotiaana Houstonissa 26. toukokuuta 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.