Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: M/S Romantic-sarjasta ja draaman rahoituksesta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Ylen menestyksekäs draamasarja M/S Romantic on kerännyt paljon kiitosta. Julkisuudessa on myös keskusteltu sarjan budjetista ja rahoituksesta. On luettu otsikoita sarjan jättibudjetista (IS 7.3.19) ja ohjaaja Jani Volanen (HS 8.3.19) on kertonut tiukoista tuotanto-olosuhteista.

M/S Romantic on Ylen tilaama neliosainen draamasarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Jani Volanen ja Tommi Korpela. Sarjan on ohjannut Volanen ja sen on Ylelle tuottanut Yellow Film&TV. Sarjan jaksoja on televisiossa katsonut yli puoli miljoonaa katsojaa ja Yle Areenassa käynnistyksiä on satoja tuhansia.

Sarjan noin 1,2 miljoonan euron budjetti on neliosaisen tv-sarjan budjetiksi Yellow Film&TV:n tuottajan Marko Tallin mukaan hyvä (IS 7.3.19). Budjetista valtaosa on Ylen rahoitusta. Lisäksi Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt sarjalle pienen tuotantotuen.

Monista risteävistä tarinoista koostuva, ajassa edestakaisin liikkuva sarja on rakenteeltaan kunnianhimoinen ja tuotannollisesti vaativa. Tekijät halusivat myös pitää mukana olevan materiaalin varsin laajana, jolloin käytettävissä olevat resurssit asettivat rajat tavoitteiden toteuttamiselle. Suurin haaste oli kuitenkin kuvaustilanne laivalla. “Vaikka Yle kuinka kaivaisi kuvetta, raha ei vaan riitä,” sanoo Volanenkin haastattelussaan.

Yle on viime vuosina kasvattanut panostaan draaman tuotantoon. M/S Romanticin jaksokohtainen budjetti oli sitä maksimiluokkaa, johon pelkästään kotimaisella rahoituksella tällä hetkellä päästään. Vielä paremmat resurssit edellyttäisivät myös kansainvälisen rahoituksen saamista tuotantoon.

Ylen draamasarjat kiinnostavat kansainvälisesti ja useissa pitkissä sarjoissamme merkittävä osa rahoituksesta tulee kansainvälisiltä kumppaneilta. Rahoituksen hankkiminen Pohjoismaista, Euroopasta tai muualta maailmalta on kuitenkin pitkä prosessi ja minisarja on draaman muotona haasteellisin rahoitettava. M/S Romantic on loistava näyttö, joka toivottavasti tekee myös kansainvälisen rahoituksen mahdolliseksi Jani Volasen tulevissa tuotannoissa.

Erkki Astala
tilaaja, Yle Draama