Hyppää pääsisältöön

David Bowien ensimmäiset vuodet olivat täynnä epäonnistumisia – dokumenttielokuva kertoo mutkikkaasta tiestä tähtiin

Nuori David Bowie lähikuvassa monistettuna kollaasiksi. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet.
Nuori David Bowie lähikuvassa monistettuna kollaasiksi. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet. David Bowie,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

David Bowien ensimmäiset vuodet on onnistunut dokumenttielokuva epäonnistumisesta, onnellisella lopulla.

Vanhoja passikuvia nuoresta David Bowiesta. Kuva dokumenttielokuvasta.
Vanhoja passikuvia nuoresta David Bowiesta. Kuva dokumenttielokuvasta. David Bowie,Teemalauantai,teeman rockdokumentit
"Amatöörimäiseltä kuulostava solisti, joka laulaa vääriä ääniä nuotin vierestä. Persoonallisuus puuttuu."― BBC David Bowien yhtyeen koesoitosta 1965

"Kuvitteletko yhä, että Bowie oli cooleinta mitä olla voi? Olet ilmeisesti unohtanut hänen menninkäissinglensä, hänen surkean miimikonuransa... ja hänen versionsa kappaleesta Chim Chim Cheree." The Guardian antaa neljä tähteä mutta varoittaa, että tämä on rankkaa katsottavaa faneille.

"Tarina epäonnistumisesta", kirjoittaa Financial Times ja antaa viisi tähteä. Viisi tähteä antaa myös The Telegraph: "Hellä muotokuva artistista, joka hylättiin BBC:n koesoitossa." The Arts Desk toteaa niinikään viiden tähden arviossaan: "Tämä saattaa olla ihastuttavan trilogian paras osa. Ainakin se on liikuttavin."

Arvioissa on kyse Francis Whatelyn BBC:lle ohjaaman Bowie-trilogian (David Bowien viisi vuotta, David Bowien viimeiset vuodet) päättävästä dokumenttielokuvasta, joka kertoo siitä miten David Jonesista tuli David Bowie ja lopulta Ziggy Stardust – ja miten vaikea Bowien oli löytää omaa tietään.

Työnimellä David Bowie: The First Five Years kulkenut dokumentti sai Britanniassa helmikuussa 2019 ensi-iltansa nimellä David Bowie: Finding Fame. Me esitämme sen trilogian aiempiin osiin sopivalla nimellä David Bowien ensimmäiset vuodet.

He wasn't lost, he just wasn't found either."― Hermione Farthingale David Bowiesta
Parikymppinen David Bowie lähikuvassa. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet.
Parikymppinen David Bowie lähikuvassa. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet. David Bowie,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Rankkaa katsottavaa faneille? Ehkä, mutta myös ilahduttavaa! Dokumentti muistuttaa, että kukaan ei ole seppä syntyessään. Ja että jopa The Laughing Gnomen kaltaisesta musiikillisesta rikoksesta voi selvitä kuiville! Yksi dokumentin parhaista hetkistä on kitaristi Carlos Alomarin suorittama musiikillinen ruumiinavaus: "Vähän kuin Velvet Underground, mutta VU oli cool ja The Laughing Gnomessa ei ole mitään coolia!"

Toki Bowien etsikkovuosiin mahtui myös neroutta ja isoja menestyksiä, kuten vuonna 1969 julkaistu ihmeenomainen kappale Space Oddity. Mutta albumit eivät menestyneet, ja festivaaleilla saattoi käydä niin ettei kukaan edes katsonut lavalle jolla Bowie esiintyi. Bowie kävi läpi yhdeksän bändiä ennen kuin löysi oman polkunsa – tai omat polkunsa. "Yhden miehen vallankumousta" ei tehty hetkessä.

Dokumentissa kerrotaan Bowien lapsuudesta Brixtonissa, nuoruudesta Bromleyssa ja etsikkovuosista Lontoossa sekä näiden vuosien keskeisistä henkilöistä: etäisestä äidistä, skitsofreniaan sairastuneesta Bowien velipuolesta Terry Burnsistä (All the Madmen), Bowien sydämen särkeneestä ensirakkaudesta Hermione Farthingalesta (Letter to Hermione), miimikko-mentori-rakastaja Lindsay Kempistä, estraditaiteilija Anthony Newleystä, jota Bowie matki, sekä monista enemmän tai vähemmän epäonnistuneista tyyli- ja bändiviritelmistä Buzzista Hypeen.

Varhaisvaiheita muistelemassa ovat Hermione Farthingalen (joka puhuu nyt ensi kertaa Bowiesta) ja Lindsay Kempin (viimeisessä tv-haastattelussa ennen kuolemaa 2018) lisäksi serkku Kristina Amadeus (!), lapsuudenystävä Geoff MacCormack, muusikko-tyttöystävä Dana Gillespie, tuottaja-bändikaveri Tony Visconti, pianisti Rick Wakeman, kitaristi John Hutchinson sekä The Spiders from Mars -yhtyeen ainoa hengissä oleva jäsen, rumpali Woody Woodmansey.

Minulla oli outo psykosomaattinen halu kuolla, olin niin eksyksissä Ziggy-hahmossa."― David Bowie dokumentissa Cracked Actor
David Bowie lähikuvassa lavalla Ziggy Stardust -hahmona. Kuva dokumentista Cracked Actor.
1973: David Bowie ilmoittaa lavalla, että Ziggy Stardust on tehnyt viimeisen keikkansa. David Bowie lähikuvassa lavalla Ziggy Stardust -hahmona. Kuva dokumentista Cracked Actor. Kuva: BBC David Bowie,Cracked Actor,Ziggy Stardust,Teemalauantai,Cracked Actor: David Bowie

David Bowien ensimmäisten vuosien tarina päättyy Ziggy Stardustin syntyyn, nousuun ja tuhoon. BBC:n Omnibus-sarjassa alkuvuonna 1975 esitetty tv-dokumentti Cracked Actor: David Bowie kertoo, mitä Bowielle kuului Spiders from Marsin hajottamisen ja Ziggyn tappamisen jälkeen.

On vuosi 1974. Langanlaiha, kokaiinia käyttävä, hauraan oloinen Bowie on muuttanut Los Angelesiin. Hän esiintyy teatraalisella Diamond Dogs -kiertueella ja puhuu haastattelussa avoimesti muutoksen tarpeestaan. Ziggy on poissa, tilalle on tulossa soullaulaja Thin White Duke.

Cracked Actor on hyvä kuvaus Bowiesta uran (jälleen yhdessä) käännekohdasta; taruhohteista mainetta dokumentti on saanut niinä vuosikymmeninä kun sitä ei ollut missään nähtävissä. Cracked Actorin Suomen-ensi-ilta oli vasta maaliskuussa 2019 Teeman neljännessä Bowie-illassa – 44 vuotta valmistumisen jälkeen!

Nuori David Bowie laulaa lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet.
David Bowien ensimmäiset vuodet. Nuori David Bowie laulaa lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet. David Bowie,Teemalauantai,David Bowie: Finding Fame
David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor.
Cracked Actor. David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor. Kuva: BBC David Bowie,Teemalauantai,Cracked Actor,Cracked Actor: David Bowie
Ruutukaappaus David Bowien musiikkivideosta Where Are We Now?
Where Are We Now? Ruutukaappaus David Bowien musiikkivideosta Where Are We Now? David Bowie,musiikkivideot,Teemalauantai,Where Are We Now?,Tony Oursler

David Bowielle alkuvuonna omistettava pitkä Teemalauantai on jo rakas traditiomme. Vuoden 2019 Bowie-ilta uusittiin Teeman joulupaketissa 27.12.

Teemalauantai 16.3.2019 klo 20.00–23.30: David Bowie

Neljännen perättäisen eli vuoden 2019 David Bowie -teemaillan avaa Bowien uran hapuilevista alkuvuosista kertova aivan tuore dokumenttielokuva. Sen jälkeen nähdään kuuluisa mutta Suomessa aiemmin esittämätön tv-dokumentti Cracked Actor vuodelta 1975. Illan päättää hieno konserttitaltio A Reality Tour vuoden 2003 kiertueelta. Ihan lopuksi muistellaan vielä vuotta 2013, jolloin Bowie julkaisi pitkän hiljaisuuden jälkeen yllättäen comeback-singlen ja -videon Where Are We Now? Ainutlaatuisen uran viimeinen aktiivinen luomisvaihe kesti tammikuuhun 2016 eli kuolemaan asti – ja vähän ylikin.

Klo 20.00 David Bowien ensimmäiset vuodet Areena 30 vrk
(David Bowie: Finding Fame, Britannia 2019) Upouusi dokumenttielokuva kertoo David Bowieksi muuttuneen David Jonesin uran ensimmäisistä, hapuilevista vuosista Ziggy Stardustin läpimurtoon asti. Teemalla aiemmin nähtyjen dokumenttien David Bowien viisi vuotta ja David Bowien viimeiset vuodet jatko-osa, kronologisesti käänteisessä järjestyksessä. Ohjaus Francis Whately. Suomen-ensi-ilta.

Klo 21.30 Cracked Actor: David Bowie Areena 30 vrk
(Britannia 1975) Kuuluisa, mutta Suomessa aiemmin esittämätön tv-dokumentti David Bowiesta on kuvattu vuonna 1974. Ziggy Stardustin “tappamisen” jälkeen Bowie asuu Hollywoodissa ja rakentaa Thin White Duke -hahmoa 1970-luvun kokaiinihuuruisissa ympyröissä. Haastattelussa hän puhuu työstään, musiikistaan ja näyttelemisestään. Mukana otteita Diamond Dogs -kiertueelta. BBC:n Omnibus-sarjaan tehdyn Cracked Actorin ohjasi Alan Yentob. Suomen-ensiesitys.

Klo 22.25 David Bowie: A Reality Tour Areena 30 vrk
(Britannia 2004) David Bowie esitti Point Depotissa Dublinissa marraskuussa 2003 taltioiduilla kahdella upealla keikalla kattavan kokoelman suurimpia hittejään pitkän uransa varrelta. Keikat olivat osa menestyksekästä Reality-kiertuetta. Koosteessa kuullaan muun muassa kappaleet Rebel Rebel, Ashes to Ashes, The Man Who Sold the World, Changes, Ziggy Stardust, Fame, Under Pressure, Heroes, Five Years ja Hang on to Yourself. Kiertuekokoonpanossa soittivat Gail Ann Dorsey, Mike Garson, Earl Slick, Gerry Leonard, Sterling Campbell ja Catherine Russell. (Esitetty aiemmin Teemalla David Bowien muistoillassa tammikuussa 2016.)

Klo 23.25 David Bowie: Where Are We Now? Areena 7 vrk
Missä me nyt olemme? David Bowien 66-vuotispäivänä 8.1.2013 yllättäen julkaistun, Bowien Berliinin-vuosia muistelevan musiikkivideon Where Are We Now? ohjasi videotaiteilija Tony Oursler.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 13.12.2019.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa