Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kapellimestari Susanna Mälkki mursi korkeimman lasikaton – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Susanna Mälkistä.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Susanna Mälkistä. Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Susanna Mälkistä. Kuva: Lassi Rajamaa Susanna Mälkki,Lassi Rajamaa

Kapellimestari Susanna Mälkki on kansainväliset mitat täyttävä ammattilainen. Hän aloitti muusikon uransa sellistinä ja nyt 50 vuotta täyttäessään hän esiintyy maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja on miehisellä alalla kotonaan yhtä hyvin nykymusiikin, klassikkoteosten kuin oopperankin parissa.

Kuhmon kesäkurssi oli 17-vuotiaalle Susanna Mälkille (s. 13. maaliskuuta 1969 Helsinki) erityinen elämys ja tulevaisuuden kannalta merkittävä kokemus. Susanna oli Kuhmossa Truls Mørkin sello-oppilaana ja kuuli hienoja konsertteja.

Aiemmin hänen suhteensa musiikkiin oli ollut lähinnä tekninen, mutta tuona kesänä konserttielämykset tuntuivat erityisen inspiroivilta ja vahvoilta. Hän ei ollut aikaisemmin kuullut mitään sellaista.

Viulua, pianoa, laulamista ja selloa

Selloon Susanna Mälkki tarttui 9-vuotiaana soitettuaan sitä ennen viulua Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Alle vuoden ikäisenä perheen kuopus oli jo laulanut tarkasti ja puhtaasti

Kotona kuuli paljon musiikkia, sillä äiti soitti pianoa, veljet harjoittelivat viululäksyjä ja lisäksi laulettiin yhdessä. Ennen omien soittotuntien alkamista pikkusisko soitti korvakuulolta toisten läksyjä pianolla.

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa piano-opettaja Harri Valkonen vaikutti vahvasti Susannan kiinnostukseen musiikinopiskelua kohtaan. Helsingin Juniorijousissa hän sai tuntuman orkesterisoittoon.

Ammattiopintoja Helsingissä, Tukholmassa ja Lontoossa

Ammattiopinnot Sibelius-Akatemiassa Susanna Mälkki aloitti heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Opiskeltuaan vuoden selloa Hannu Kiisken johdolla hän hakeutui Edsbergin musiikki-instituuttiin Tukholmaan Frans Helmersonin oppilaaksi.

Tukholmassa suoritetun solistidiplomin jälkeen suunta oli yhä ulkomaille. Vasta Lontoon Royal Academy of Musicissa suorittamiensa opintojen jälkeen Susanna palasi takaisin Helsinkiin ja Sibelius-Akatemiaan.

Sello oli yhä musiikinopiskelija Susanna Mälkin pääaine. Turun sellokilpailun hän voitti 1994 ja seuraavan vuonna oli vuorossa diplomitutkinto Sibelius-Akatemiassa.

Susannan kävi 1994 Ylen musiikkistudiossa tekemässä äänitteitä yhdessä pianisti Martti Raution kanssa.

Soolosellistiksi Göteborgiin vai kapellimestariopintoihin Sibelius-Akatemiaan?

Valmistuttuaan ammattisellistiksi, Susanna Mälkillä oli edessä vaikea valinta. Hänet valittiin sekä soolosellistiksi Göteborgin sinfoniaorkesteriin että opiskelijaksi kapellimestariluokalle Sibelius-Akatemiaan. Susanna valitsi molemmat.

Aivan ensimmäinen kokemus orkesterin johtamisesta oli jo muutaman vuoden takaa, kun Tukholmassa johtanut Esa-Pekka Salonen piti orkesterinjohtamisen kurssin opiskelijoille. Pedantti Susanna koki tilanteen lähinnä nolona, koska kaikki olivat täysiä vasta-alkajia.

Teoriaopettajansa kehotuksesta hän kuitenkin meni mukaan, totesi saaneensa orkesterin edessä heti ahaa-elämyksen ja muistavansa monia Salosen sanomia asioita edelleen. Tärkeää oli, että Salonen puhui kuin ei-amatööreille.

Kapellimestariluokalla Susanna Mälkki sai erinomaista opetusta Jorma Panulalta ja Leif Segerstamilta. Panula antoi palautteen kaikesta: miten johdit, miten tulkitsit, puhuit orkesterille tai tuhlasitko aikaa. Leif Segerstam puhui taiteesta.

Pidä kiinni unelmistasi!

Läpimurto kapellimestarina tapahtui Musica nova Helsinki -festivaaleilla 1999. Silloin Susanna Mälkki johti englantilaisen Thomas Adèsin kamarioopperan Powder Her Face, ja säveltäjä oli tulkinnasta niin otettu, että kutsui tämän kotimaahansa johtamaan teoksen esitykset kiertueella.

Tärkeää uran kannalta oli myös pääsy arvostetun Harrison Parrott -agentuurin listoille.

Pariisista tuli Susannalle toinen kotikaupunki niiden seitsemän vuoden aikana, jolloin hän johti ranskalaista aikamme musiikkia esittävää Ensemble intercontemporainia.

Todellisen lasikaton Susanna Mälkki mursi 2011. Silloin hän johti maailman ensimmäisenä naisena oopperaa Milanon kuuluisassa La Scala -oopperatalossa.

Kaudella 2014-15 Susannan menestyksiin kuuluivat debytoinnit suurten amerikkalaisorkestereiden, Philadelphian, Clevelandin ja New Yorkin filharmonisten orkestereiden johtajana.

Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina Susanna Mälkki aloitti 2016. Los Angelesin filharmonisen orkesterin päävierailijana hän on toiminut syksystä 2017.

Susanna Mälkki on pitänyt mottonaan sanontaa Pidä kiinni unelmistasi! Tätä noudattaen hän on saavuttanut korkeimman tason miehisellä alalla. Hän on kansainvälisesti kysytty, asiansa osaava ja arvostettu kapellimestari.

Lue myös juttu Huippukapellimestari oli myös huippusellisti ja kuuntele Susanna Mälkin Ylelle tekemät selloäänitteet.

Kapellimestari Susanna Mälkki nappikuulokkeet korvissa.
Susanna Mälkki kuuntee selloäänitteitään vuosien takaa. Kapellimestari Susanna Mälkki nappikuulokkeet korvissa. Kuva: Laila Kangas / Yle Susanna Mälkki

Kapellimestari Susanna Mälkki otti tuntumaa ensi kerran Musiikkitalon konserttisaliin 6.2.2012 Radion sinfoniaorkesterin harjoituksessa. Katso haastattelu:

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hannikainen, Päivi-Liisa: Kapellimestari Susanna Mälkki kirjassa Musiikkia ja musiikin taitajia Hällström-suvussa neljällä vuosisadalla. Petter ja Elisabet Hällströmin sukuseura ry. Porvoo 2017.
Iitti, Kaisa: Mälkki, Susanna kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.
Lappalainen, Linda: Susanna Mälkki Oh-hoh mikä päivä! -ohjelmassa. Yle 2008.
Lehtimäki, Riitta: Kapellimestari Susanna Mälkki: ”Jännityksen kanssa oppii elämään”. Kotiliesi 8.1.2017.
Länsiö, Jaani: Ylikapellimestarin esittely. Helsingin kaupunginorkesteri.
Sirén, Vesa: Susanna Mälkki menestyi Pariisin oopperassa – johtaa Helsingissä tällä viikolla Messiaenin jättisinfonian. Helsingin Sanomat 21.3.2017.
susannamalkki.com