Hyppää pääsisältöön

Majuri Marras oli Suomen James Bond – radioseikkailut pursusivat eksoottisia ympäristöjä sekä kauniita naisia

näytteljijät Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen suukottelevat radiostudiossa käsikirjoitukset käsissään.
Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen kuunnelmanteon lumoissa (1963). näytteljijät Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen suukottelevat radiostudiossa käsikirjoitukset käsissään. Kuva: Ruth Träskman Ansa Ikonen,Sasu Haapanen,Majuri Marras purjehtii,kuunnelmat

Ylivertainen äly, lakonisen kohtelias puheenparsi, pistävä huumorintaju, varakkuus, uskomattoman tarkka ampumakäsi ja loputon kiinnostus vastakkaisen sukupuolen kauneutta kohtaan. Muun muassa näistä ominaisuuksista on rakennettu suomalainen, mutta sotien jälkeen Ranskaan asettunut sotaveteraani Majuri Marras. Osmo Ilmarin luoma Majuri seikkaili viidesti radiotaajuuksilla 1960-luvun mittaan.

Majuri Marras -seikkailut käsikirjoitti Osmo Ilmari, oikealta nimeltään Osmo Lampinen (1927-1999), joka kirjoitti 60-luvulla muitakin viihdekuunnelmia radioille. Seikkailut ohjasi valtaosin Esko Mannermaa ja pääosaa esitti Sasu Haapanen, paitsi ensimmäisessä kuunnelmassa, jossa majuria esitti Kauko Helovirta.

Voi kuvitella, että kuvankauniit ympäristöt kiihottivat mieliä aikana, jolloin suomalaisten ulkomaanmatkailu otti isommassa mitassa vasta ensiaskeliaan.

Tarinat seuraavat varsin samanlaista kaavaa joka seikkailussa: Majuri Marras lähtee lomalle eksoottiseen ympäristöön, jossa hän onnistuu sotkeutumaan paikalliseen välienselvittelyyn, jotka lopulta ratkaisee. Tarinoihin kuuluu oleellisesti paljon tuliaisaiden ääniä, räjähdyksiä, yllättäviä käänteitä sekä kauniita naisia.

Sankarin ensimmäinen esiintyminen oli vuonna 1962 seikkailussa Vallankumous Ylä-Safanissa. Tarina sijoittuu Keski-Afrikkaan, johon Majuri Marras on matkalla metsästämään leijonia. Naispääosassa kuulemme Tiina Rinnettä.

Majuri Marras: Vallankumous Ylä-Safanissa

Majuri Marras on safariretkellä Ylä-Safanissa, kun maassa syttyy vallankumous. Rohkeutensa ja kylmähermoisen toimintansa ansiosta suomalainen sotaveteraani pelastaa presidentin ja estää vallankaappauksen.

Seuraavana vuonna 1963 lähetettiin Majuri Marras purjehtii. Luksusristeilijälle Välimeren ympäristöön sijoittuvan seikkailun naispääosaa esittää Ansa Ikonen. Komisario Royta, sarjan yhtä harvoista vakiohahmoista Marraksen lisäksi, esittää tässä Pentti Siimes.

Kolmas Areenassa kuultava Majuri Marras -seikkailu on vuodelta 1968 ja oli sarjan viimeinen. Tällä kertaa Majuri matkustaa Ateenaan, jossa hänen lomailunsa jälleen julmasti keskeytyy. Naispääosassa kuullaan Seela Sellaa.

Majuri Marras uskoutuu

Majuri Marras matkustaa Ateenaan mielessään korkeintaan pienet romanttiset seikkailut, vaan eipä aikaakaan kun hän huomaa olevansa keskellä kansainvälistä teollisuusselkkausta. Käynnissä on kilpailu kahden lentokoneita suunnittelevan ryhmän välillä maailmanlaajuisesta yliäänikoneen tilauksesta....

Voi sanoa, että Majuri Marrakset ovat ikääntyneet charmantisti ja kuunnelmissa on samanlaista nostalgisen täyteistä svengiä kuin vanhoissa James Bondeissa. Samalla on sanottava, etteivät naisroolit paljon Bondeista eroa. Mielenkiintoista on tosin, että vaikka Majuri Marras jaksaa pitkin kuunnelmaa ylistää naiskauneutta, hän harvoin pääsee edes kuunnelman lopussa, toisin kuin Bond, läheisiin tekemisiin kaunotarten kanssa.

Jos Majuri Marras seikkailuissaan selvisi aina kiperimmästäkin paikasta, näin ei valitettavasti ole käynyt itse kuunnelmille

Majuri Marras -seikkailut piirtävät eksoottisista ympäristöistään tyylikkäästi vääristyneen polaroid-kuvan kaltaisen kuulokuvan. Voi kuvitella, että kuvankauniit ympäristöt kiihottivat mieliä aikana, jolloin suomalaisten ulkomaanmatkailu otti isommassa mitassa vasta ensiaskeliaan.

Toki Majuri Marras ei olisi Majuri Marras, jos hän ei kauniiden puitteiden ihailun ohessa sivaltaisi muutamaa kriittistä kommenttia paikallisen kulttuurin erikoisuuksista, kuten afrikkalaisen lentoliiikenteen infrastruktuuri käyttökelpoisuudesta, arabikulttuurin naiskuvasta tai suomalaisten geneettisistä yhteyksistä mongoleihin.

Näyttelijät Esko Mannermaa, Tauno Söder, Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen istumassa, sivukuva
Ohjaaja Esko Mannermaa ja näyttelijät Tauno Söder, Ansa Ikonen sekä Sasu Haapanen (1963). Näyttelijät Esko Mannermaa, Tauno Söder, Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen istumassa, sivukuva Kuva: Ruth Träskman Tauno Söder,Ansa Ikonen,Sasu Haapanen,Esko Mannermaa,Majuri Marras purjehtii,kuunnelmat

Jos Majuri Marras seikkailuissaan selvisi aina kiperimmästäkin paikasta, näin ei valitettavasti ole käynyt itse kuunnelmille. Vuoden 1965 Majuri Marras lomailee ja vuoden 1966 Majuri Marras matkustaa eivät ole säilyneet Ylen arkistossa kokonaisena.

Majuri Marras lomailee sijoittui Italiaan Amalfin kaupunkiin. Tällä kertaa Marraksen lomailu keskeytyi, kun rannalta löytyi kuollut mies eikä Marras suostunut uskomaan tapausta onnettomuudeksi. Marraksen ystävää Ninoa esitti Leo Jokela, ja naispääosassa oli Elina Pohjanpää.

Vuonna 1966 sankarimme matkusti kuuntelijoille vähemmän eksoottiseen kohteeseen eli Helsinkiin, joskaan Majuri Marras ei ollut käynyt kaupungissa sitten sodan loppumisen. Ihan vapaaehtoisesti Marras ei lähtenyt, vaan kun komisario Roy osasi sopivasta painostaa, majurimme suostui lähtemään kotimaahansa etsimään erästä kadonnutta Interpolin virkamiestä.

Artikkelista poistettu tieto Osmo Lampisen Pirkka-lehden päätoimittajuudesta. Hän toimi lehden päätoimittajana vasta 1970- ja 1980-luvuilla.