Hyppää pääsisältöön

Majuri Marras oli Suomen James Bond – radioseikkailut pursusivat eksoottisia ympäristöjä sekä kauniita naisia

näytteljijät Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen suukottelevat radiostudiossa käsikirjoitukset käsissään.
Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen kuunnelmanteon lumoissa (1963). näytteljijät Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen suukottelevat radiostudiossa käsikirjoitukset käsissään. Kuva: Ruth Träskman Ansa Ikonen,Sasu Haapanen,Majuri Marras purjehtii,kuunnelmat

Ylivertainen äly, lakonisen kohtelias puheenparsi, pistävä huumorintaju, varakkuus, uskomattoman tarkka ampumakäsi ja loputon kiinnostus vastakkaisen sukupuolen kauneutta kohtaan. Muun muassa näistä ominaisuuksista on rakennettu suomalainen, mutta sotien jälkeen Ranskaan asettunut sotaveteraani Majuri Marras. Osmo Ilmarin luoma Majuri seikkaili viidesti radiotaajuuksilla 1960-luvun mittaan.

Majuri Marras -seikkailut käsikirjoitti Osmo Ilmari, oikealta nimeltään Osmo Lampinen (1927-1999), joka kirjoitti 60-luvulla muitakin viihdekuunnelmia radioille. Seikkailut ohjasi valtaosin Esko Mannermaa ja pääosaa esitti Sasu Haapanen, paitsi ensimmäisessä kuunnelmassa, jossa majuria esitti Kauko Helovirta.

Voi kuvitella, että kuvankauniit ympäristöt kiihottivat mieliä aikana, jolloin suomalaisten ulkomaanmatkailu otti isommassa mitassa vasta ensiaskeliaan.

Tarinat seuraavat varsin samanlaista kaavaa joka seikkailussa: Majuri Marras lähtee lomalle eksoottiseen ympäristöön, jossa hän onnistuu sotkeutumaan paikalliseen välienselvittelyyn, jotka lopulta ratkaisee. Tarinoihin kuuluu oleellisesti paljon tuliaisaiden ääniä, räjähdyksiä, yllättäviä käänteitä sekä kauniita naisia.

Sankarin ensimmäinen esiintyminen oli vuonna 1962 seikkailussa Vallankumous Ylä-Safanissa. Tarina sijoittuu Keski-Afrikkaan, johon Majuri Marras on matkalla metsästämään leijonia. Naispääosassa kuulemme Tiina Rinnettä.

Majuri Marras: Vallankumous Ylä-Safanissa

Majuri Marras on safariretkellä Ylä-Safanissa, kun maassa syttyy vallankumous. Rohkeutensa ja kylmähermoisen toimintansa ansiosta suomalainen sotaveteraani pelastaa presidentin ja estää vallankaappauksen.

Seuraavana vuonna 1963 lähetettiin Majuri Marras purjehtii. Luksusristeilijälle Välimeren ympäristöön sijoittuvan seikkailun naispääosaa esittää Ansa Ikonen. Komisario Royta, sarjan yhtä harvoista vakiohahmoista Marraksen lisäksi, esittää tässä Pentti Siimes.

Kolmas Areenassa kuultava Majuri Marras -seikkailu on vuodelta 1968 ja oli sarjan viimeinen. Tällä kertaa Majuri matkustaa Ateenaan, jossa hänen lomailunsa jälleen julmasti keskeytyy. Naispääosassa kuullaan Seela Sellaa.

Majuri Marras uskoutuu

Majuri Marras matkustaa Ateenaan mielessään korkeintaan pienet romanttiset seikkailut, vaan eipä aikaakaan kun hän huomaa olevansa keskellä kansainvälistä teollisuusselkkausta. Käynnissä on kilpailu kahden lentokoneita suunnittelevan ryhmän välillä maailmanlaajuisesta yliäänikoneen tilauksesta....

Voi sanoa, että Majuri Marrakset ovat ikääntyneet charmantisti ja kuunnelmissa on samanlaista nostalgisen täyteistä svengiä kuin vanhoissa James Bondeissa. Samalla on sanottava, etteivät naisroolit paljon Bondeista eroa. Mielenkiintoista on tosin, että vaikka Majuri Marras jaksaa pitkin kuunnelmaa ylistää naiskauneutta, hän harvoin pääsee edes kuunnelman lopussa, toisin kuin Bond, läheisiin tekemisiin kaunotarten kanssa.

Jos Majuri Marras seikkailuissaan selvisi aina kiperimmästäkin paikasta, näin ei valitettavasti ole käynyt itse kuunnelmille

Majuri Marras -seikkailut piirtävät eksoottisista ympäristöistään tyylikkäästi vääristyneen polaroid-kuvan kaltaisen kuulokuvan. Voi kuvitella, että kuvankauniit ympäristöt kiihottivat mieliä aikana, jolloin suomalaisten ulkomaanmatkailu otti isommassa mitassa vasta ensiaskeliaan.

Toki Majuri Marras ei olisi Majuri Marras, jos hän ei kauniiden puitteiden ihailun ohessa sivaltaisi muutamaa kriittistä kommenttia paikallisen kulttuurin erikoisuuksista, kuten afrikkalaisen lentoliiikenteen infrastruktuuri käyttökelpoisuudesta, arabikulttuurin naiskuvasta tai suomalaisten geneettisistä yhteyksistä mongoleihin.

Näyttelijät Esko Mannermaa, Tauno Söder, Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen istumassa, sivukuva
Ohjaaja Esko Mannermaa ja näyttelijät Tauno Söder, Ansa Ikonen sekä Sasu Haapanen (1963). Näyttelijät Esko Mannermaa, Tauno Söder, Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen istumassa, sivukuva Kuva: Ruth Träskman Tauno Söder,Ansa Ikonen,Sasu Haapanen,Esko Mannermaa,Majuri Marras purjehtii,kuunnelmat

Jos Majuri Marras seikkailuissaan selvisi aina kiperimmästäkin paikasta, näin ei valitettavasti ole käynyt itse kuunnelmille. Vuoden 1965 Majuri Marras lomailee ja vuoden 1966 Majuri Marras matkustaa eivät ole säilyneet Ylen arkistossa kokonaisena.

Majuri Marras lomailee sijoittui Italiaan Amalfin kaupunkiin. Tällä kertaa Marraksen lomailu keskeytyi, kun rannalta löytyi kuollut mies eikä Marras suostunut uskomaan tapausta onnettomuudeksi. Marraksen ystävää Ninoa esitti Leo Jokela, ja naispääosassa oli Elina Pohjanpää.

Vuonna 1966 sankarimme matkusti kuuntelijoille vähemmän eksoottiseen kohteeseen eli Helsinkiin, joskaan Majuri Marras ei ollut käynyt kaupungissa sitten sodan loppumisen. Ihan vapaaehtoisesti Marras ei lähtenyt, vaan kun komisario Roy osasi sopivasta painostaa, majurimme suostui lähtemään kotimaahansa etsimään erästä kadonnutta Interpolin virkamiestä.

Artikkelista poistettu tieto Osmo Lampisen Pirkka-lehden päätoimittajuudesta. Hän toimi lehden päätoimittajana vasta 1970- ja 1980-luvuilla.

Lisää ohjelmasta

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.