Hyppää pääsisältöön

Näin teet Tiedonjyvän kokeet kotona

Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät
Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Tiedonjyvän kokeita voit tehdä myös kotona. Katso jaksot ja ohjeet alta.

JAKSO 1: Valon taittuminen

Katoava kolikko

Tarvikkeet

 • kolikko
 • läpinäkyvä tasapohjainen astia, esimerkiksi lasimaljakko tai -kannu
 • vettä

Aseta kolikko astian alle. Kaada vettä astiaan. Kolikko näyttää katoavan! Sivusta katsottuna kolikkoa ei näe, ylhäältä katsottuna sen näkee.

Jos haluat, voit peittää astian kannella, niin kolikkoa ei pääse näkemään yläkulmasta.

Katoava lasi

Tarvikkeet

 • läpinäkyvä tasapohjainen lasiastia, esimerkiksi lasimaljakko tai -kannu
 • juomalasi
 • ruokaöljyä

Aseta juomalasi lasiastian sisään. Kaada juomalasi täyteen ruokaöljyä ja jatka kaatamista, kunnes öljy peittää juomalasin. Juomalasi näyttää katoavan!

Nuoli vaihtaa suuntaa

Tarvikkeet

 • läpinäkyvä, ympyränmuotoinen tasapohjainen lasiastia, esimerkiksi lasimaljakko tai -kannu
 • paperi
 • kynä
 • kaksi eriväristä tussia
 • vettä

Piirrä paperille kaksi paksua nuolta, toinen osoittamaan oikealle, toinen vasemmalle. Väritä nuolet eri väreillä. Nosta paperi pystyyn lasiastian taakse. Sopiva etäisyys on noin 3 lapsen kämmenen mittaa. Kaada astiaan vettä ja seuraa nuolia. Nuolet näyttävät vaihtavan suuntaa.

JAKSO 2: Hankaussähkö

Ilmapalloparturi

Tarvikkeet

 • ilmapallo
 • villasukka

Puhalla ilmapallo täyteen. Vie pallo hiusten lähelle. Mitä tapahtuu? Hankaa palloa villasukalla (eli varaa ilmapallo staattisesti). Vie pallo hiusten lähelle. Mitä nyt tapahtuu? Hiero palloa hiuksiin. Hiukset varautuvat sähköisesti, tarttuvat ilmapalloon ja nousevat pystyyn, kun palloa vetää poispäin hiuksista.

Saippuakuplan liikuttaminen

Tarvikkeet

 • uunipelti
 • vettä ja tiskiainetta
 • mehupilli
 • villasukka

Kaada uunipellille vettä, sekoita veteen hieman tiskiainetta. Upota pillin kärki nesteeseen ja puhalla kupla. Hankaa villasukalla pilliä. Vie pilli hyvin lähelle kuplaa. Liikuta pilliä ja kupla seuraa perässä!

Pomppivat suolakiteet

Tarvikkeet

 • mehupilli
 • villasukka
 • suolaa

Kaada pöydälle hieman suolaa. Hankaa pilliä villasukalla. Vie pilli lähelle suolakiteitä. Katso tarkkaan - suolakiteet pomppivat kiinni pilliin.

JAKSO 3: Varjo

Miten varjo syntyy?

Tarvikkeet

 • pala vahvaa paperia
 • samankokoinen pala leivinpaperia
 • samankokoinen pala läpinäkyvää muovia
 • taskulamppu
 • kynä
 • sakset

Ota paperin pala käteen ja nosta se itsesi ja seinän väliin. Ota taskulamppu käteen ja osoita sillä kohti seinää niin, että valonsäteet osuvat paperiin. Havainnoi: mitä näet seinässä? Tulkitse: mistä näkemäsi asia johtuu? Tee sama koe leivinpaperin kanssa. Varjo on erilainen. Tulkitse: mistä ero johtuu? Toista koe vielä läpinäkyvän muovin kanssa.

Miten voidaan saada valonsäde läpäisemään pahvi? Taita pahvi ja leikkaa siihen reikä. Miltä varjo nyt näyttää?

Varjon pituus

Tarvikkeet

 • taskulamppu
 • jokin pieni esine, esimerkiksi muovieläin kuten norsu
 • paperi

Aseta esine paperin päälle. Osoita sitä taskulampulla. Miten varjon pituutta voisi muuttaa? Nosta lamppua niin, että varjo on mahdollisimman pieni. Piirrä varjon ääriviivat paperille. Laske lamppua niin, että varjo pitenee. Piirrä varjon ääriviivat paperille.

Varjoteatteri

Tarvikkeet

 • taskulamppu
 • lakana
 • erimuotoisia ja -kokoisia esineitä

Viritä lakana niin, että voit valaista sen takaa. Nosta jokin esine lampun ja lakanan väliin. Muut ovat lakanan toisella puolen ja yrittävät arvata, mikä esine on kyseessä.

JAKSO 4: Liukeneminen

Mikä liukenee veteen?

Tarvikkeet

 • 1 dl ruokaöljyä
 • 1 dl suolaa
 • 1 dl sokeria
 • vettä
 • muovi- tai puulusikka
 • lasiastiat öljylle, suolalle ja sokerille

Tehdään arvaus: mitä tapahtuu, kun laitetaan ainetta veteen? Kaada öljy, sokeri ja sokeri omiin astioihinsa. Kaada päälle vettä vähän yli puoleen väliin. Sekoita. Havainnoi: mitä tapahtuu? Huomataan, että sokeri ja suola katoaa jonnekin! Mutta mitä öljylle tapahtuu?

Suolan palauttaminen näkyviin

Tarvikkeet

 • edellisessä kokeessa tehty suola-vesi-liuos
 • hiustenkuivaaja
 • mustaa paperia
 • lusikka

Kasta lusikka suolaveteen. Valele pahville suolavettä. Voit tehdä kuvioita tai ripotella sinne tänne. Puhalla hiustenkuivaajalla, niin että vesi haihtuu pois. Paperille jää näkyviin valkoisia kuvioita. Mitä ainetta se on? Aivan, suolaa!

Veden ja öljyn mittelö

Tarvikkeet

 • ruokaöljyä
 • vettä
 • läpinäkyvät muovipullot, joissa tiukat korkit
 • elintarvikeväriä
 • pipetti

Kaada pullot puolilleen öljyä. Lisää vettä, pullo saa tulla melkein täyteen. Havainnoi: mitä tapahtuu? Tiputa pipetillä sekaan elintarvikeväriä. Mitä väritipoille tapahtuu? Sulje korkki, ravista. Laske pullot pöydällä, odota ja tarkkaile. Mitä tapahtuu?

JAKSO 5: Lämmön johtuminen

Lämpö kiipeää

Tarvikkeet

 • kolme (kuivattua) hernettä
 • voita
 • iso ruuvi tai pultti
 • lyijykynä
 • paksu mehupilli
 • teemuki

Laita ruuvi, kynä ja pilli teemukiin. Kiinnitä herne niiden päihin voilla. Kaada mukiin kuumaa vettä. Tarkkaile, minkä esineen päästä herne putoaa ensimmäisenä. Se esine johtaa parhaiten lämpöä.

Ilmapallosormi

Tarvikkeet

 • 5 tyhjää ilmapalloa
 • kylmää vettä
 • jääpaloja
 • iso astia vedelle

Kaada jäät ja vesi astiaan. Laita etusormesi veteen. Kuinka kauan pystyt pitämään sormea vedessä? Vedä seuraavaksi sormen päälle yksi ilmapallo. Laita molemmat etusormet veteen. Mitä nyt havaitset? Laita lisää ilmapalloja sormen päälle. Tee havaintoja ajasta, jonka sormea voi pitää mukavasti vedessä.

Rasvarukkanen

Tarvikkeet

 • kylmää vettä
 • jääpaloja
 • iso astia vedelle
 • 2 kpl 1 litran muovipussia (tai 1 muovipussi ja 1 ohut kumihanska)
 • 500 g huoneenlämpöistä margariinia
 • kumilenkki

Paloittele rasva ja laita se muovipussiin. Laita käsi tyhjään muovipussiin. Laita sama käsi pussiin, jossa rasva on. Kiinnitä pussi ranteen ympäri kumilenkillä. Taputtele rasva tasaisesti käden ympärille. Laita molemmat kätesi kylmävesihauteeseen. Kuinka kauan pystyt pitämään mukavasti käsiä kylmässä jää vedessä? Tulkitse, mistä havaintosi johtuvat.

JAKSO 6: Ilma

Ilmapallo pulloon

Tarvikkeet

 • ilmapallo
 • muovipullo
 • iso nasta tai muu piikki, jolla voi pistää reiän muovipulloon
 • sinitarraa

Tee pulloon kaksi pientä reikää. Peitä ne tiiviisti sinitarralla. Aseta tyhjä ilmapallo pullon suulle niin, että pallo on melkein kokonaan pullon sisällä. Koita puhaltaa palloon ilmaa. Pallo ei täyty, sillä pullo on jo täynnä ilmaa. Ota sinitarrat pois. Nyt pallon puhaltaminen pullon sisään onnistuu, sillä pullossa oleva ilma pääsee poistumaan rei’istä.

Ilma täyttää astian

Tarvikkeet

 • läpinäkyvä, suurehko juomalasi
 • läpinäkyvä, suuri kulho
 • vettä
 • paperiservetti

Servetti rypistetään palloksi ja asetetaan lasin pohjalle niin, että se pysyy pohjalla, vaikka lasin kääntää alasuin. Mitä lasissa nyt on? Siellä on servetti, mutta lasi on myös täpötäynnä ilmaa! Paina lasi vakaalla kädellä ihan suoraan alassuin veteen. Paperi pysyy kuivana! Tulkitse, miksi näin tapahtuu. Kallista lasia hieman veden alla. Mitä nyt voit havaita?

Vesipullojekku

Tarvikkeet

 • muovipullo ja korkki
 • iso nasta tai muu piikki, jolla voi pistää reiän muovipulloon
 • vettä isossa astiassa
 • tyhjä, iso astia

Tee pullon alaosaan useita pieniä reikiä nastalla. Upota pullo kokonaan veteen, niin että se täyttyy. Sulje korkki veden alla. Nosta pullo ilmaan. Mitä tapahtuu? Miksi pullo ei vuoda? Avaa korkkia ja vesi alkaa suihkuta rei’istä.

JAKSO 7: Happamuus

Happamuuden tutkimusta

Tarvikkeet

 • punakaalia
 • kuumaa vettä
 • kulho
 • mehukannu
 • kauha
 • leikkuulauta
 • veitsi

pieniin vaaleisiin tai läpinäkyviin astioihin pieni määrä (noin 0,5 dl) seuraavia aineita:

 • etikkaa
 • kananmunanvalkuaista
 • vettä
 • sitruunalimsaa
 • appelsiinimehua
 • pipetti

Paloittele punakaali. Kaada se kulhoon kuuman veden kanssa. Sekoita. Kaada värillinen neste mehukannuun. Pipetoi punakaalimehua etikan, kananmunanvalkuaisen, veden, sitruunalimsan ja appelsiinimehun sekaan. Mitä kirkkaamman punaiseksi punakaalimehu muuttuu, sitä happamempi aine on. Jos punakaali muuttuu sinikseksi, aine on emäksinen. Jos punakaalimehun väri ei juurikaan muutu, aine on neutraali.

Happamuuskoe 2

Tarvikkeet

 • punakaalimehua
 • 6 lasia

noin 0,5 dl seuraavia aineita

 • ruokasooda
 • etikkaa
 • kananmunanvalkuaista
 • vettä
 • sitruunalimsaa
 • appelsiinimehua

Kaada jokainen lasi puolilleen punahaalimehua. Kaada jokaiseen lasiin sitten eri ainetta. Järjestä lasit värijärjestykseen. Punakaalin väripigmentit muuttuvat happamien aineiden kanssa punaisiksi. Emäksisten aineiden kanssa väri muuttuu siniseksi tai vihreäksi.

Kananmunakoe

Tarvikkeet

 • 3 lasia
 • vettä
 • etikkaa
 • sitruunalimsaa

Kaada vesi, etikka ja sitruunalimsa omiin laseihinsa. Laita jokaiseen raaka kananmuna. Tarkkaile viiden päivän ajan, mitä kuoren värille ja kovuudelle tapahtuu.

JAKSO 8: Värit

Väripyörremyrsky

Tarvikkeet

 • sinistä, punaista ja keltaista elintarvikeväriä
 • läpinäkyvät astiat
 • vettä
 • 3 pipettiä
 • valkoiset jääpalakennot
 • iso valkoinen lautanen

Värjää eri astioihin vesi siniseksi, punaiseksi ja keltaiseksi. Pipetoi lautaselle sekaisin eri värejä. Huomataan, että muodostuu uusia värejä.

Väriä vaihtava vesi

Tarvikkeet

 • sinistä, punaista ja keltaista elintarvikeväriä
 • vettä
 • iso, läpinäkyvä astia
 • kaksi juomalasia
 • lusikka sekoittamiseen

Värjää isoon, läpinäkyvään astiaan vettä keltaiseksi elintarvikevärillä. Ota kaksi juomalasia. Värjää toisessa vesi siniseksi ja toisessa punaiseksi. Aseta ensin punaiseksi värjätty vesi lasissaan isoon astiaan. Havainnoi: mitä väriä näet? Tee sama myös siniseksi värjätyn veden kanssa. Tulkitse: mistä muutos johtuu? Tulkitse: onko veden väri muuttunut pitkulaisessa lasissa? Nosta lasit pois. Mitä nyt näet?

JAKSO 9: Kiteytyminen

Kuurakoe

Tarvikkeet

 • metallipurkki (esim. tyhjä säilykekeittopurkki)
 • jäitä
 • suolaa
 • vettä
 • lusikka

Mittaa metallipurkkiin 1 dl vettä. Täytä purkki puolilleen jääpaloilla. Mittaa sekaan kolme ruokalusikallista suolaa. Sekoita reippaasti. Tarkkaile purkin ulkopintaa. Mitä havaitset? Vesi tiivistyy purkin pintaan. Purkin pintaan alkaa muodostua jääkiteitä.

Suolaiset “lumihiutaleet”

Tarvikkeet

 • valkoisia piipunrasseja
 • suolaa
 • vedenkeitin
 • vettä
 • n. 0,5 l lasipurkki
 • kynä
 • lankaa

Leikkaa piipunrassi kolmeen yhtä pitkään osaan. Kieputa osat toistensa ympärille niin, että niistä syntyy kuusisakarainen “lumihiutale”. Kuumenna vettä vedenkeittimellä ja mittaa vettä lasipurkkiin 3 dl. Ala liuottaa suolaa veden sekaan, kun se on vielä hyvin lämmintä. Tee havaintoja, mitä suolalle tapahtuu. Laske, kuinka monta ruokalusikallista pystyt liuottamaan. Kun liuos on kylläinen eli siihen ei liukene enempää suolaa, kiinnitä lanka lumihiutaleeseen. Kiinnitä langan toinen pää kynään ja jätä hiutale viikoksi suolaveteen. Havainnoi päivittäin, mitä purkissa tapahtuu!

Kidetaidetta

Tarvikkeet

 • suolaa
 • vettä
 • lusikka
 • kehystetty lasi

Liuota vesilasiin suolaa niin paljon kuin siihen liukenee. Kasta lusikka suolaliuokseen. Maalaa lusikalla kuvioita lasin pintaan kylläisellä karvassuolaliuoksella. Odotetaan muutama tunti, että vesi haihtuu. Lasin pintaan jää kuvioita.

JAKSO 10: Tasapaino

Tasapainopisteen etsimistä

Tarvikkeet

 • hulavanne
 • sählymaila
 • vasara
 • suuri keinulauta (pihalla tai puistossa)

Etsitään ensin sählymailan tasapainopiste. Tasapainopiste löytyy, kun mailan pystyy asettamaan vaakasuunnassa kämmenelle tasapainoon. Etsitään vasaran tasapainopiste ja havaitaan, että se ei olekaan keskellä. Vasaran kanssa kannattaa olla varovainen, ettei se putoa tutkijan varpaille. Tutkitaan, missä on hulavanteen tasapainopiste. Hulavannetta ei pysty tasapainottamaan kädelle asettamalla sitä käden päälle. Kun hulavanteen ripustaa käteen roikkumaa, se pysyy stabiilina sillä tasapainopiste on nyt alempana kuin ripustuspiste. Tutkitaan, miten aikuisen ja lasten tulee asettua kiikkulaudalle, jotta siitä löytyisi tasapainopiste.

Ihmisen tasapainopiste

Tarvikkeet

 • timantti tai karkki tai muu houkuttava pieni esine

Pyydetään, että lapsi asettuu seinää vasten siten, että kantapäät osuvat seinään.Timantti asetetaan noin 30 cm päähän varpaista. Pyydetään lasta ottamaan timantti ilman, että polvet koukistuvat. Mitä tapahtuu?

Tasapainotaideteos

Tarvikkeet

 • cocktailtikkuja
 • erilaisia pehmeähköjä makeisia, kuten lakuja, vaahtokarkkeja, suuria pehmeitä hedelmäkarkkeja (mitä isompia ainakin osa on, sitä näyttävämpi taideteoksesta tulee)
 • pieni peruna
 • tyhjä korkillinen limsapullo, jossa on vettä painona

Tökätään perunaan lyhyt cocktailtikku. Kokeillaan tasapainottaa se pullon korkin päälle. Seuraavaksi tökätään perunaan kaksi pitkää cocktailtikkua, joissa on karkit päissä n. 45 asteen kulmaan vastakkaisille puolille perunaa. Kokeillaan nyt tasapainottaa peruna lyhyen tikun päähän pullon korkin päälle. Aletaan rakentaa samalla periaatteella lisää osasia taideteokseen!

Muokattu 15.3. Korjattu kirjoitusvirhe.