Hyppää pääsisältöön

Älä panikoi pikku virheistä yo-kokeessa, rauhoittelee Abitreenien juontaja

Toimittaja Inkeri Alatalo.
Toimittaja Inkeri Alatalo. Kuva: Johanna Kannasmaa/Yle Kuvapalvelu Abitreenit

Abitreenien juontajana olen nähnyt lukuisten kirjoittajien reaktiot heti yo-kokeiden jälkeen. Abitreenien yo-koelähetyksiin lähetetyistä kysymyksistä välittyy usein paniikki siitä, pilasiko pikku virhe koko vastauksen.

Menikö Laudatur nyt tässä, kun kirjoitin nimen väärin esseessä? Oliko hirveä moka, kun en ihan yltänyt tehtävänannossa mainittuun merkkimäärään? Jääkö lakki saamatta, kun pisteen sijasta lauseen loppuun jäikin pilkku?

Tällaisia kysymyksiä lähetetään jokaiseen Abitreenien yo-koelähetykseen joka vuosi. Se on helppo ymmärtää. Ylioppilaskirjoitukset ovat lukion päättävä loppurutistus ja yksi portti tulevaisuuteen.

Olen juontanut Abitreenien yo-koelähetyksiä kahden vuoden ajan. Karkeasti arvioituna se tarkoittaa noin 40 tuntia suoraa lähetystä. Näiden tuntien aikana olen tehnyt seuraavia havaintoja:

Ei, pienet virheet eivät vie sinulta ällää. Merkkimäärää tärkeämpää on sisältö eli se, mitä kirjoitit. Lakkikaan tuskin jää kirjoitusvirheen takia kauppaan. (Mutta muista, että pääsi saattaa vielä kasvaa, eli osta sitten kaupassa tarpeeksi suuri lakki, ettei tulevina vappuina kiristä!)

Sensorit eivät vihaa sinua. Abitreenieni aikana en ole toistaiseksi tavannut yhtäkään punakynä vyöllä kulkevaa sensoria, joka pienen petoeläimen lailla söisi aamupalaksi abiturienttien virheitä ja nauraisi räkäisesti päälle, kun lakin saaminen lykkääntyy. Sitä paitsi punakynääkään ei enää käytetä.

Sen sijaan selväksi on tullut se, että opettajien ja sensoreiden yhteinen toive on lakittaa mahdollisimman monta ylioppilasta aina lukukauden päätteeksi.

Luota itseesi! Kaikki ne luokkien penkkejä kuluttaneet tunnit – päähäsi on varmasti tarttunut jotain, mitä voit hyödyntää, todennäköisesti jopa enemmän kuin arvaatkaan. Pysyttele rauhallisena, ajattele rohkeasti ja luovasti.

Tärkeimmät vinkkini yo-kokelaille

1. Lue tehtävänanto huolella. Lue se vielä uudestaan. Kun vastaus on kirjoitettu, tarkista vielä, että vastasit kysyttyyn asiaan.

2. Ylioppilaskokeissa kysytyt asiat ovat tuttuja lukion kursseilta. Tämä saattaa tulla yllätyksenä niille kokelaille, jotka vuodesta toiseen inttävät vastaan. Heille, jotka miettivät, mikä oli tämä fysiikan kokeessa kysytty termi tai matematiikan kaava, jota ei varmasti ole koskaan tullut vastaan: lukion oppimäärästä se aina löytyy.

3. Ensimmäiset tunnit kokeen jälkeen ovat vaikeimmat. Aivot käyvät ylikierroksilla ja mieli kyseenalaistaa kirjoitettuja vastauksia, jos niitä siinä vaiheessa edes muistaa. Mutta kun tehtävät on käyty läpi Abitreenien yo-koelähetyksessä, omat vastaukset eivät enää vaikutakaan niin toivottomilta.

Ja jos kokeen jälkeen iskee epätoivo ja paniikki, Abitreenit auttaa. Katso esimerkiksi Abitreenien vinkit viimeiselle illalle ennen koetta ja lue, mitä voi tehdä, jos yo-kokeessa jäätyy.

Kirjoittaja on Ylen toimittaja ja Abitreenien juontaja, joka kirjoitti C:n paperit Keravan lukiosta vuonna 2008. Suomen viralliset suorat yo-koelähetykset Yle Areenassa 18.9.–3.10.2019.

Juttua muokattu 1.8.2019: Päivitetty loppuun syksyn lähetysten päivämäärät.

Keskustele

Artikkelit