Hyppää pääsisältöön

Anna-Karin sai tarpeekseen vaateteollisuuden ikävästä kääntöpuolesta – ompelee vaatteensa kierrätysmateriaalista

Juontaja Elin Skagersten-Ström keskustelee vieraansa Anna-Karin Pörtforsin kanssa Strömsön huvilan salissa.
Juontaja Elin Skagersten-Ström keskustelee vieraansa Anna-Karin Pörtforsin kanssa Strömsön huvilan salissa. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Strömsö (tv-ohjelma),Elin Skagersten-Ström,ompelu,käsityö,kierrätys,Tee se itse

Anna-Karin Pörtfors Koivulahdesta Pohjanmaalta on lakannut jo vuosia sitten ostamasta uusia vaatteita. Nyt hän ostaa vain satunnaisesti joitakin yksittäisiä vaatekappaleita.

Koska hän on tutustunut vaateteollisuuden kääntöpuoleen, ympäristö- ja oikeudenmukaisuusongelmiin, hänen on vaikea puolustella uusien vaatteiden ostamista itselleen. Se ei silti tarkoita, että hän olisi luopunut kiinnostuksestaan tyyliin ja vaatteisiin. Ompeluinnostus syttyi varhain.

- Ompelen lähes kaikki vaatteeni itse. Se alkoi jo yläasteella kun käsityönopettajani antoi minulle vapaat kädet, Anna-Karin kertoo.

Jo silloin hän käytti enimmäkseen vanhoja, käytöstä poistettuja vaatteita ommellakseen niistä uusia. Se oli kuitenkin lähinnä taloudellinen valinta, sillä se oli teini-ikäisen laihalle kukkarolle edullinen tapa hankkia materiaalia vaatteisiin.

Klänningar sydda av återvunna tyger hänger på en klädställning.
Ompelemalla itse kierrätetyistä kankaista Anna-Karin Pörtfors luo itselleen uniikkeja vaatekappaleita. Vaalea mekko sovitusnuken päällä on ommeltu pussilakanasta. Klänningar sydda av återvunna tyger hänger på en klädställning. Kuva: Carina Ahlskog / Yle vaatteet,ompelu,käsityöt (tuote),kierrätys,Tee se itse,Strömsö (tv-ohjelma)

Käytettyjä tekstiilejä on helppo löytää

Nykyisin Anna-Karin löytää niin paljon kankaita käytettyinä tai vaihtokirpputoreilta, ettei hänellä ole tarvetta ostaa uusia kankaita. Ja samalla omatunto on puhtaampi.

- Kirpputoreilla on edelleen uskomattoman paljon hyviä kankaita. Joskus saatan löytää upeita vintage-kankaita 40- ja 50-luvulta, ja silloin tuntuu todella turhalta mennä ostamaan uutta.

Hän ei kerää kuitenkaan pelkästään vintage-kankaita kirpputorilta. Hän saattaa ostaa pöytäliinoja, verhoja, vääränkokoisia tai -värisiä vaatteita. Laatu ratkaisee.

Ett vardagsrum där två klänningar är framlagda för uppvisning. Den ena klänningen är kort, med ett småblommigt rosa mönster på en brun botten, med lång ärm.
Häissä voi hyvin pukeutua vanhaan verhoon. Anna-Karin on käyttänyt pitkää, verhosta ompelemaansa leninkiä monissa juhlissa. Ett vardagsrum där två klänningar är framlagda för uppvisning. Den ena klänningen är kort, med ett småblommigt rosa mönster på en brun botten, med lång ärm. Kuva: Carina Ahlskog / Yle leningit,ompelu,käsityö,kierrätys,Tee se itse,Strömsö (tv-ohjelma)

- Kangas voi olla vääränvärinen tai vaate istua huonosti, mutta usein katson kankaan laatua. Jos kangas on hyväkuntoinen, sen voi hyvin käyttää uudelleen.

Usein laadukkaita materiaaleja löytyy löytölaatikoista ja kirpputorien alennuspusseista. Ja kannattaa etsiä sekä naisten että miesten vaatteista. Jos ompelee kokonaan uutta, ei ole väliä, onko lähtökohtana vanha miestentakki vai hame.

En blommig kjol, en rosa jacka och en blommig klänning som är sydda av återvunna tyger. Plaggen ligger framlagda på en blå sammetssoffa.
Roosa jakku on tehty kankaasta, jonka Anna-Karin sai ilmaiseksi vaihtokirpparilta. En blommig kjol, en rosa jacka och en blommig klänning som är sydda av återvunna tyger. Plaggen ligger framlagda på en blå sammetssoffa. Kuva: Carina Ahlskog / Yle vaatteet,tekstiilit,käsityöt (tuote),ompelu,kierrätys,Tee se itse,Strömsö (tv-ohjelma)

Tuunaamalla tylsät kankaat uuteen uskoon

Laadukkaita kankaita voi usein värjätä tavallisilla tekstiiliväreillä pesukoneessa. Kangasta, jossa on läiskiä, voi käyttää pienempiin projekteihin tai läiskät voi peittää painokuvioilla tai applikoimalla.

- Tämän t-paidan, joka minulla on päälläni, olen ommellut aika tylsästä vihreästä kankaasta. Siinä oli lisäksi pari läiskää, joita en saanut pois. Painoin pyöreitä palloja perunanpuolikkaalla ihan tavallisella tekstiilivärillä.

En kvinna, Anna-Karin Pörtfors som syr det mesta hon äger av återvunna tyger. Här iklädd en grön t-skjorta med svarta prickar och en kort läderkjol som hon sytt själv.
Pilkut ovat parhaita. Paidan kuosin Anna-Karin on luonut perunanpuolikasta leimasimena käyttäen. En kvinna, Anna-Karin Pörtfors som syr det mesta hon äger av återvunna tyger. Här iklädd en grön t-skjorta med svarta prickar och en kort läderkjol som hon sytt själv. Kuva: Carina Ahlskog / Yle tekstiilit,käsityö,kierrätys,ompelu,Tee se itse,Strömsö (tv-ohjelma)

Toinen nopea leimasinvinkki on käyttää pumpulipuikkoja pienten pallojen tekemiseen. Voi myös leikata ohuesta vaahtomuovista yksinkertaisia muotoja, kuten neliöitä tai kolmioita, jotka liimaa esimerkiksi tyhjään korurasiaan tai vanhaan puupalikkaan.

Kaikille sopiva harrastus

Jos omien vaatteiden ompeleminen kiinnostaa vähänkään, niin ei ole syytä arkailla, Anna-Karin vakuuttaa. Varsinkin jos ompelee jostakin vanhasta tai löytää edullisen kankaan. Silloin ei putoa korkealta, jos epäonnistuu.

- Monet luulevat, että vaatteiden ompelu on vaikeaa. He sanovat ompelevansa korkeintaan verhonsa. Mutta verhojen ompelu on itse asiassa työläämpää kuin vaatteiden ompelu. Verhoihin täytyy saada suora sauma ja ommellessa pitää käsitellä isoa kangasta. Vaatteiden ompeleminen voi olla hyvinkin yksinkertaista.

Hyvä vinkki on aloittaa kuluneesta t-paidasta, jonka on käytössä hyväksi havainnut ja josta pitää. Silloin tarvitsee vain leikata saumat auki ja käyttää paloja kaavoina. Niin Anna-Karin on tehnyt joskus itsekin.

Kaavojen löytäminen ei ole vaikeaa. Kirjastoissa on paljon käsityölehtiä, joissa on kaavoja ja kirpputoreiltakin löytää vanhoja kaavoja.

Kaikkein nykyaikaisin ompelukonekaan ei ole tarpeen. Sukulaiselta tai ystävältä saattaa löytyä käyttämätön ompelukone jota lainata, mikäli haluaa vain kokeilla. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ompeluneulan ja -langan hyvään laatuun.

Valinnoilla on merkitystä

Jos ei vaatteiden ompelu kiinnosta on muitakin tapoja tehdä tietoisia valintoja vaatehankinnoissaan, kuten vaatteiden materiaalivalinnoissa ja määrissä, montako vaatetta vuodessa ostaa. Tästä voit lukea lisää vaateteollisuuden ja vaatevalintojemme ympäristövaikutuksista.

Tulevaísuudessa saatamme käyttää täysin biohajoavia vaatteita, joita voi hyödyntää vaateteollisuudessa yhä uudelleen. Yhtenä esimerkkinä tulevista uusista materiaaleista on selluloosapohjainen tekstiilikuitu, jota on kehitelty Suomessa viime vuosina.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa