Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet – Miten viidakon ja savannin minikokoiset selviytyvät?

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.
Kummituseläimen suuret silmät ja herkät korvat auttavat saalistamaan viidakossa. Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Kuva: Andrey Zvoznikov/Ardea.com Yle TV1,Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

TV1 lauantaina 10.8.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 11.8. klo 8.05, Areenassa

Pieni gekko on vain muutaman sadepisaran kokoinen, mutta se kestää kovimmatkin myrskyt. Pikkukolikon painoinen kolibri saattaa lentää tuhansia kilometrejä. Miten maapallomme pienimmät eläimet selviytyvät? Miten menestyä suuressa ja ankarassa maailmassa?

Savannien pikkuruinen kiitäjä

Itä-Afrikassa asuu maapallon suurimpia nisäkkäitä – ja pienimpiä kuten hyppypäästäiset eli sengit. Punahyppypäästäinen on 300 kertaa pienempi kuin leijona ja 8000 kertaa pienempi kuin norsu.

Savanni on pienelle päästäiselle hyvin vaarallinen paikka. Miten pikkuruinen eläin selviytyy jäämättä muiden jalkoihin?

Päästäisen avuja ovat nopeus ja aivot, joiden teho on ylivertainen eläimen kokoon nähden. Eläin rakentaa maahan polkujen verkoston, jossa on helppo liikkua ja paeta vaaran uhatessa..

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.
Punahyppypäästäinen kulkee omia polkujaan. Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Kuva: John Downer/ Naturepl.com Yle TV1,Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

Valtavat silmät auttavat pimeässä sademetsässä

Ilta pimenee Kaakkois-Aasian sademetsissä ja esiin ilmestyvät kummituseläimet. Kummituseläin on vain noin 12 senttiä pitkä.

Näiden kädellisten esi-isät saalistivat päiväsaikaan, mutta ravinnosta kilpailijoita oli niin paljon, että kummituseläimet joutuivat vetäytymään yön varjoihin. Eläimelle kehittyi valtavat silmät – ruumiin kokoon nähden nisäkäskunnan suurimmat.

Korvatkin kehittyivät suuriksi ja ne kuulevat jopa ultraääniä. Superaistit helpottavat yössäeläjiä, ja kummituseläimet pystyvät puissa kiipeillessään ja hyppiessään paikallistamaan pienetkin liikkeet. Ne ovat ainoita kädellisiä, jotka syövät vain eläinperäistä ravintoa kuten nopealiikkeisiä hyönteisiä.

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.
Intiassa elävä, paperiliittimen kokoinen sammakko houkuttelee naaraita raajojaan ojentamalla. Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Kuva: Yashpal Rathore / BBC WORLDWIDE LIMITED Yle TV1,Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

Pienimpien mitä suurimpia tarinoita

Olivatpa oliot isoja tai pieniä, kaikilla on samat perustarpeet. On löydettävä ruokaa, kumppani ja elinpaikka. Olosuhteisiin täytyy sopeutua ja kehittää erikoisia taitoja, ja pystyä ällistyttäviin suorituksiin.

BBC:n luontodokumentti Luonnon pienet ihmeet laskeutuu pienten tasolle ja paljastaa ihmeellisen maailman. Ohjelma kertoo maailman pienimmistä eläimistä ja niiden uskomattomista ominaisuuksista ja uroteoista.

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.

Nature's Miniature Miracles. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2017. Lukijana on Anna Keränen. Dokumentin selostaa englannin kielellä koomikko Hugh Dennis. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran maaliskuussa 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.