Hyppää pääsisältöön

Euroviisut Ylen kanavilla – Darude taistelee finaalipaikasta tiistaina 14.5.

Euroviisujen 13.-18.5.2019 kulku
Euroviisujen 13.-18.5.2019 kulku Kuva: Anton Sucksdorff Photography / Yle Euroviisut 2019,Darude,Sebastian Rejman

Euroviisuhuuma nousee huippuunsa toukokuussa 14.-18.5. Israelin Tel Avivissa. Suomea kisoissa edustaa Darude feat. Sebastian Rejman kappaleella Look Away.

Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistai-iltana esiintyneet Darude ja Sebastian Rejman eivät jatka matkaa lauantaiseen finaaliin.

Kaksikko on ollut promoamassa Look Awaytä ympäri Eurooppaa huhtikuun aikana. He ovat esiintyneet Amsterdamissa, Lontoossa ja Madridissa.

"Euroviisukupla on todellinen ja on ollut hienoa päästä osaksi sitä. Niin fanit, pre-party-järjestäjät kuin muutkin artistit ovat olleet mahtavia. En malta odottaa heidän tapaamistaan uudelleen Tel Avivissa ja sitä että pääsemme esiintymään koko yhteisölle!”, Darude hehkuttaa.

”Ihmiset ovat tykänneet liveversiosta, homma toimii! Myös treenit täällä Suomessa ovat menneet todella hyvin ja paketti on kasassa myös laulujen osalta. Mahtavaa, että monen kuukauden projekti vihdoin kiteytyy ja pääsemme tekemään, mitä on odotettu”, Sebastian Rejman kertoo.

Lavashow’ta on hiottu maaliskuisesta UMK-esityksestä. Lavaste-elementtejä on muokattu, mutta esityksen ydinsanoma on pysynyt samana. Keskeisessä osassa visuaalisuutta on jo UMK:ssa ihastuttanut tanssija Etel Röhr. Taustalaulajina ovat Matti Leino, Heini Ikonen ja Petri Somer.

Katso näyte Look Away -kappaleesta Tel Avivin lavaharjoituksista 9.5.

”Tänä vuonna show on rakennettu täysin kotimaisin voimin. Esityksen suunnittelu eli valo, video, lavaste, puvustus ja koreografia ovat kotimaista laatua. Samoin esiintyjät ovat kaikki suomalaisia. Lisäksi voimme olla ylpeitä siitä, että show käsittelee hienolla tavalla globaalia ongelmaa,” tuottaja Anssi Autio kertoo.

Miksi Suomi osallistuu Tel Avivin Euroviisuihin?

Ylelle, Suomelle ja Euroopalle Euroviisut on oma, erityislaatuinen kulttuuritapahtumansa, jolla on paljon faneja ja ystäviä. Siksi osallistumme. Samaan ratkaisuun ovat päätyneet myös 41 muuta maata ja yleisradioyhtiötä Euroopassa. Ylessä päätimme Tel Aviviin lähdöstä viime keväänä. Pohdimme asiaa perusteellisesti ja seurasimme myös EBUn linjauksia ja ohjeistuksia.

Euroviisut on tapahtumana aina pyrkinyt yhdistämään ihmisiä ja kansoja musiikin keinoin. EBU:n ja isäntäyhtiöiden tavoitteena on kautta historian ollut välttää viisujen politisoituminen, joka ei aina ole ollut helppoa.

Lähi-idän tilanteella on pitkä ja monisyinen historiansa, eivätkä boikotit välttämättä ole ratkaisu alueen ongelmiin. Kansainväliset kohtaamiset, tapahtumat ja kulttuuri voivat olla keinoja liennyttää jännitteitä ja edistää rauhanomaista kehitystä.

Krista ja Mikko raportoivat reaaliajassa Tel Avivista koko viisuviikon

Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen
Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen Kuva: Yle Kuvapalvelu Krista Siegfrids,Mikko Silvennoinen,Euroviisut 2019

Ylen omat euroviisuasiantuntijat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen selostavat suorat tv-lähetykset yhdessä. Kristalle tämä on ensimmäinen kerta selostuskopissa, Mikolle puolestaan neljäs.

”Tuntuu mahtavalta olla Mikon kanssa selostamassa. Se että meitä on kaksi tuo kommentointiin luonnollisen, eläväisen fiiliksen. Voimme heittää läppää ihan eri tavalla. Mikko antaa turvaa minulle ja minä heitän lisää energiaa lauteille”, Krista intoilee.

”Olemme Kristan kanssa myös Instassa, Facebookissa ja Twitterissä. Kerromme ihmisille koko ajan mitä tapahtuu. Suorat lähetykset selostamme multialustaisesti. Käymme somessa keskustelua ihmisten kanssa ja tuomme sen myös tv-lähetykseen”, Mikko lupaa.

Avaa Instagram postaus

Ruotsinkielisestä selostuksesta semifinaali- ja finaalilähetyksissä vastaavat edellisvuosien tapaan Eva Frantz ja Johan Lindroos. Yle Radio Suomessa semifinaalit juontavat Sanna Pirkkalainen ja Toni Laaksonen. Finaalin juontavat Sanna Pirkkalainen ja Sami Sykkö.

Ensi-illassa uutuusdokumentti Don’t Look Away – Matka Euroviisuihin

Harri Hakasen ohjaama dokumentti seuraa Daruden eli Ville Virtasen ja tämän aisaparin, laulaja-näyttelijä Sebastian Rejmanin taivalta kohti Tel Avivin Euroviisuja. Jo muutaman vuoden ajan yhdessä töitä tehnyttä kaksikkoa yhdistävät musiikin lisäksi myös isyys ja jääkiekkoharrastus.

Kamerat ovat taltioineet viisuihin huipentuvan projektin tapahtumia lokakuusta 2018 toukokuuhun 2019 saakka. Ensimmäistä kertaa elämässään viisukuplaan heitetyt Darude ja Sebastian avaavat dokumentissa ajatuksiaan urakasta. Lisäksi kameran edessä nähdään ensimmäistä kertaa myös Villen vaimo Michelle, jota on osin kiittäminen siitä, että Darude ylipäätään osallistuu Euroviisuihin.

Don’t Look Away – Matka Euroviisuihin Yle TV2:ssa 14.5. klo 21.30 ja Yle Areenassa nyt.

Euroviisaat johdattelevat perjantaisin viisutunnelmiin

Euroviisaat valmistautuvat tänäkin vuonna kuutena perjantaina Eurovision laulukilpailuun. Kaikki 41 kappaletta ruoditaan läpi vaihtuvien vieraiden kanssa. Juontajina ovat viime vuosilta tutut Eva Frantz ja Johan Lindroos. Tuttuun tapaan Evalla ja Johanilla on ohjelmassa vieraita, jotka auttavat arviomaan kilpailukappaleita.

Euroviisaat perjantaisin 10.5. alkaen 18:30 Yle Teema Fem-kanavalla ja klo 21:50 Yle TV2:ssa. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa suomeksi tekstitettyinä.

Yle Radio Suomi - Kilpailubiisien esikuuntelut

Yle Radio Suomessa kilpailukappaleet käytiin läpi pääsiäisenä. Sanna Pirkkalainen ja Radio Suomen lauantaitansseista tuttu radioääni sekä karaoken hallitseva maailmanmestari Toni Laaksonen kävivät läpi kaikki 41 kilpailubiisiä. Kuuntele esikuuntelulähetykset tallenteina Yle Areenassa.

Yle Teeman viisuklassikko: 1979 euroviisu- ja interviisukarsinta

Marjatta Leppänen juontaa yhdistetyn euroviisu- ja interviisukarsintalähetyksen, jossa valitaan Suomen edustajat Eurovision laulukilpailuun Jerusalemiin Israeliin ja Intervision laulukilpailuun Puolan Sopotiin. Ohjelma esitetty viimeksi 2014. Katso Yle Areenassa.

Yle Teema to 9.5. klo 22.56, pe 10.5.2019 klo 15.06 ja ma 13.5.2019 klo 12.01

Tiistai 14.5. Semifinaali 1

Ensimmäinen semifinaali käydään tiistaina 14.5. ja se lähetetään suorana Yle TV2:lla klo 22.00. Darude kilpailee järjestysnumerolla kolme tässä semifinaalissa 16 muun osallistujamaan kanssa : Slovenia, Valko-Venäjä, Tšekki, Montenegro, Kypros, Serbia, Puola, Unkari, Viro, Portugali, San Marino, Islanti, Georgia, Australia, Belgia ja Kreikka. “Viidestä isosta” Ranska ja Espanja sekä isäntämaa Israel esiintyvät ensimmäisessä semifinaalissa ja jatkavat automaattisesti finaaliin.

Katso Semifinaali 1:n kilpailukappaleiden musiikkivideot YouTubesta:

Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella kymmenen parasta maata pääsi finaaliin, eikä Suomi ollut niiden joukossa. Finaaliin selvisivät Kreikka, Valko-Venäjä, Serbia, Kypros, Viro, Tšekki, Australia, Islanti, San Marino ja Slovenia.

Suomesta voi äänestää ensimmäisen semifinaalin suosikkia lukuunottamatta Suomen omaa kilpailuesitystä.

Äänestysnumerot Suomessa ovat:

  • Soita numeroon 0700 79 101 [...] 0700 79 117
  • tai lähetä tekstiviesti 01 [...] 17 numeroon 173005 "

Puhelun hinta on 1 € + paikallisverkkomaksu, tekstiviestin hinta on 1 €. Tarkat äänestysnumerot ja -ohjeet käydään läpi suorassa TV-lähetyksessä sekä tällä verkkosivustolla. Äänestä vasta lähetyksen aikana, kuuluttajien ohjeiden mukaisesti.

Suomen asiantuntijaraati 2019 on: toimittaja Susanna Vainiola (pj), muusikko Eva Louhivuori, lauluntekijä Janne Hyöty, tuottaja Samuli Sirviö ja sanoittaja Lasse Wikman.

Asiantuntijaraatien tulee keskittyä seuraaviin kriteereihin pisteytyksessään: esittäjän laulutaitoon - "vocal capacity of the singer", lavaesitykseen - "performance on stage", laulun sovitukseen ja omaperäisyyteen - "composition and originality of the song" ja kokonaisvaikutelmaan - "overall impression of the act".
Lue lisää kansainvälisistä raadeista Euroviisujen englanninkielisillä sivuilla.

Darude ja Sebastian Rejman yleisön edessä Logomon lavalla UMK19 showssa
Biisissä Look Away on selkeä ympäristöteema. Darude ja Sebastian Rejman yleisön edessä Logomon lavalla UMK19 showssa Kuva: Yle / Miikka Varila Darude,Sebastian Rejman,Uuden Musiikin Kilpailu 2019,Suomen Euroviisut 1961-2006 (albumi),Logomo

Torstai 16.5. Semifinaali 2

Toinen semifinaali kisataan torstaina 16.5. ja lähetetään suorana Yle TV2:lla klo 22.00. Torstain semifinaaliin osallistuu 18 maata: Sveitsi, Ruotsi, Irlanti, Itävalta, Moldova, Latvia, Romania, Tanska, Armenia, Albania, Azerbaidžan, Pohjois-Makedonia, Norja, Venäjä, Alankomaat, Kroatia, Liettua ja Malta. “Viidestä isosta” Saksa, Italia ja Iso-Britannia esiintyvät toisessa semifinaalissa ja jatkavat automaattisesti finaaliin.

Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin. Suomesta ei voi äänestää toisen semifinaalin kilpailukappaleita.

Katso Semifinaali 2:n kilpailukappaleiden musiikkivideot YouTubesta:

Kuuntele vuoden kilpailukappaleet Spotify-musiikkipalvelussa:

Finaali 18.5. Yle TV2 klo 22

Finaali nähdään lauantaina 18.5. ja lähetetään suorana Yle TV2:lla klo 22.00. Finaalissa kilpailee yhteensä 26 musiikkiesitystä. Voittaja määräytyy puolittain yleisöäänien ja kansainvälisten raatien antamien pisteiden perusteella. Suomesta voi äänestää finaalissa. Suomen raati finaalissa on sama kuin Semifinaali 1:ssä.

Euroviisujen suora finaalilähetys esitetään myös Musiikkitalon edustalla Kansalaistorilla jättiscreeniltä.

Päivitys 3.5.2019: Suomen pisteitä ei anneta Kansalaistorilta

Kaikki Euroviisujen juontajat 2019
Assi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal ja Lucy Ayoub Kaikki Euroviisujen juontajat 2019 Euroviisut 2019,juontajat

Euroviisushow’n juontavat semifinaaleista finaaliin yhdessä supermalli ja tv-juontaja Bar Refaeli, tv-juontaja ja tuottaja Erez Tal, tv-juontaja ja käsikirjoittaja Assi Azar sekä influensseri ja tv-juontaja Lucy Ayoub.

Suomen edustaja

Suomen euroviisuedustaja on Darude. Darude ja Sebastian Rejman kilpailivat UMK:ssa maaliskuun 2.3. kolmella kappaleella. Biisi nimeltään Look Away vei voiton. Look Away kappaleella feattaa Sebastian Rejman, joka teki alkuperäisen demon kappaleesta. Daruden mielestä kappale sopii erinomaisesti Euroviisujen henkeen. Biisin sanomahan on, että menetämme kaiken kauniin maapallolla, jos emme ala toimia.