Hyppää pääsisältöön

Historia: Kielletyn kaupungin salat – matka maailman suurimman palatsin suljettujen ovien taakse

Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista - Kielletty kaupunki.
Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista - Kielletty kaupunki. Yle TV1,Historia: Kielletyn kaupungin salat

TV1 maanantaina 18.3.2019 klo 19.00 - 19.50. uusinta lauantaina 23.3. klo 8.05, Areenassa

Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista – Kielletty kaupunki.

Kielletty kaupunki on maan palatseista mahtavin. Se valmistui 1420 ja on yhä maailman suurin puinen rakennuskokonaisuus ja palatsialue. Alue oli aikoinaan Kiinan keisarien asuinalue ja maan hallintokeskus. Palatsi oli vallan ja vaurauden tyyssija, täynnä mittaamattoman arvokkaita aarteita.

Vuosisatojen ajan Kielletty kaupunki oli kätketty ulkomaailman katseilta. Nykyään palatsialue on avoin yleisölle ja Ming-kauden rakennustekniset oivallukset ovat asiantuntijoiden tutkittavissa.

Brittiläinen dokumentti Historia: Kielletyn kaupungin salat vie maailman suurimman asuinrakennuksen suljettujen ovien taakse. Kuka tämän jättiläismäisen palatsin rakensi? Miten se selvisi läpi vuosisatojen kahakoista ja luonnonmullistuksista kuten maanjäristyksistä?

Kielletyn kaupungin rakentamiseen liittyy arvoituksia, joita tutkijat ja historioitsijat nyt ratkovat.

Secrets of China´s Forbidden City. Tuotanto: Lion TV/Nova/WGBH/Arte, 2017. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.