Hyppää pääsisältöön

Kuinka feminismi saapui pikkukaupunkiin – uudessa sarjassa nuori toimittaja sekoittaa uneliaan Ystadin ilmapiiriä

Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968
Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968 Kuva: SVT/Ulrika Malm teeman sarjat

Systrar – Kesä 1968 kertoo erilaisista naisista, joilla on enemmän yhteistä kuin he arvasivatkaan.
Teemalla keskiviikosta perjantaihin 20.–22.3.2019 klo 20, Areenassa 9 kuukautta

Ajokortti? Miksi kotirouvan pitäisi ajaa autoa? Kaupoillehan on vain viiden minuutin kävelymatka, ja jos sataa, aviomies voi tarjota kyydin!

Miksi kotirouvan itse asiassa pitäisi tehdä mitään muuta kuin hoitaa kotia ja toisinaan laittaa edustuskelpoista ruokaa aviomiehelle ja tämän ystäville ja liiketuttaville? Siinä riittää tekemistä, ei tule aika pitkäksi.

Vai voisiko elämä tarjota muutakin? Liikemiehen rouva Ulla huomaa pohtivansa, mihin kaikki aika elämässä onkaan kulunut.

Kolmiosainen sarja Systrar – Kesä 1968 kertoo viihdyttävästi ja tyylikkäästi siitä, kuinka feministiset ajatukset saapuvat Tukholmasta pikkukaupunkiin ja ottavat siellä tulta. Esimerkiksi kysymykset keskiluokkaisen kotirouvan asemasta tuntuvat kovin tutuilta kaupungin merkkimiehen puolisolle, kun vain joku ottaa ne puheeksi.

Karin (Mikaela Knapp) saapuu miesvaltaiseen sanomalehden toimitukseen
Karin (Mikaela Knapp) tuo monessakin mielessä väriä harmaaseen sanomalehden toimitukseen Karin (Mikaela Knapp) saapuu miesvaltaiseen sanomalehden toimitukseen Kuva: SVT teeman sarjat

Ruotsi ei ole Amerikka, mutta amerikkalaisen feministin Betty Friedanin kirja Naisellisuuden harhat osui hermoon myös ilmestyessään ruotsiksi vuonna 1968. Samana kesänä, jona nuori, vasta toimittajakoulusta valmistunut Karin saapuu uneliaaseen Ystadin kaupunkiin kesäsijaiseksi paikalliseen sanomalehteen, ensimmäiseen työpaikkaansa.

Friedan kirjoitti "ongelmasta, jolla ei ole nimeä": raskaasta, hahmottomasta turhautumisesta, jota miljoonat hyvin toimeentulevat ja ihan mukavasti elävät naiset tunsivat aikana, jolloin perheellisen naisen ilman muuta oletettiin jättävän omat ajatukset ja antautuvan miehensä elätettäväksi, jos siihen oli rahalliset edellytykset.

Ulla beklämd.
Ulla (Livia Millhagen) ei ole täysin tyytyväinen kotirouvan elämäänsä Ulla beklämd. Kuva: SVT siskot

Ja kun nimettömälle ongelmalle oli annettu nimi, siitä tulikin yhteinen ongelma, toisin sanoen poliittinen kysymys. Ja politiikkaa on kaikkialla, kun oikein silmin katsoo.

Karinille arkielämän politiikka ei ole vain kouluista opittua teoriaa, vaan siivooja-yksinhuoltajaäidin lapsena hän tietää myös, että Hotel Grandin siivoojilla voi olla yhtä ja toista mielenkiintoista kerrottavaa toimittajalle. Feminismi on naisten yhteinen asia, varsinkin kun edes poliittisesti valveutuneet miehet eivät tunnu olevan naisasiasta erityisen uteliaita. Kaukaiset sodat kyllä kiinnostavat, mutta päivähoito? Tai abortti? Eiväthän ne ole isojen poikien politiikkaa!

Serien Systrar.
Ingela (Anna Åström) on Ystadin uusi kauneuskuningatar Serien Systrar. Kuva: SVT siskot

Silti: politiikka ja juhannuksenvietto eivät oikein tunnu kuuluvan yhteen, sillä kuka haluaisi ajatella ikäviä asioita kauniina kesäaamuna? Mutta Karin ei halua kirjoittaa lehteen joutavia artikkeleita keskikesän juhlan vastaanottamisesta perinteisin menoin ja Miss Ystadin kruunaamisesta.

Lottie (Maja Rung) ja banderolli mielenosoituksessa: "Ta oss på allvar, inte på brösten"
Lottie (Maja Rung) sekoittaa juhannuksenviettoa Lottie (Maja Rung) ja banderolli mielenosoituksessa: "Ta oss på allvar, inte på brösten" teeman sarjat

Eikä uusi Miss Ystad ole hänkään täysin vakuuttunut. Kuuluuko todella asiaan, että paikallinen missikuningas ja promoottori kourii ja napsii yläosattomia valokuvia?

Lehden toimituksessa ensin jarrutellaan, mutta kun Karinin provokatiiviset ja kantaaottavat jutut alkavat näkyä irtonumeroiden myynnissä huomattavana kasvuna...

Systrar – Kesä 1968 on kuitenkin ennen muuta tarina keskenään erilaisista ja eri ikäisistä naisista ja sisaruudesta, joka yhdistää avantgardistista kuvataiteilijaa, toimittajaa ja liikemiehen tytärtä – kuten myös liikemiehen rouvaa tai hotellin siivoojia. Heillä on lopulta enemmän yhteistä kuin erottavaa.

Sarja nähtiin Ruotsissa televisiossa jouluna 2018 ja sai siellä ihastuneen vastaanoton uutena "retro-helmenä". Sen ajankuva on tarkasti luotu: eivät vain puvustus ja lavasteet vaan myös ihmisten puheenparsi ovat aitoa 60-lukua.

Kolmeosainen sarja päättyy samalla kuin kesä 1968. Saako siskosten tarina jatkoa? Siitä ei ole vielä tietoa, mutta tekijät ovat kertoneet, että heillä on valmiina ideoita draaman jatkamisesta aina 1980-luvulle asti. Jäämme uteliaina odottamaan.

  • Systrar – Kesä 1968 (Systrar 1968), Ruotsi 2018

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa