Hyppää pääsisältöön

Nile Rodgers antaa mestarin vinkit musiikkibisneksessä menestymiseen

Kitaristi Nile Rodgers istuu kitaroidensa keskellä.
Nile Rodgers kitaroittensa keskellä. Kitaristi Nile Rodgers istuu kitaroidensa keskellä. Nile Rodgers,kitaristit,Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit

"Menestys on kovan työn, johdonmukaisuuden ja onnen sivutuote." –Nile Rodgers

Amerikkalainen Nile Rodgers (s.1952) on kitaristi, lauluntekijä ja tuottaja, jonka kanssa kaikki haluaisivat tehdä yhteistyötä, sillä hänellä on Midaksen kultainen kosketus. Sen ovat kokeneet muun muassa Diana Ross, Duran Duran, Madonna, David Bowie, Daft Punk ja Avicii.

Vuonna 1976 Rodgers perusti yhdessä kaverinsa, basisti Bernard Edwardsin kanssa Chic-yhtyeen, jonka discohitti Le Freak oli mammuttimainen menestys. Chic toimii edelleen Rodgersin johdolla ja julkaisee myös uutta musiikkia.

Kolmiosaisessa sarjassa Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit (Nile Rodgers – How to Make it in the Music Business) Rodgers kertoo, kuinka hän on onnistunut muuntautumalla pysymään huipulla yli 40 vuotta ja myymään yli 300 miljoonaa levyä.

Osa 1/3: Le Freak

Avausjaksossa Nile Rodgers kertoo köyhästä lapsuudestaan New Yorkin Bronxissa beatnikkien, heroiinin, astmaattisuuden ja musiikin sävyttämässä maailmassa. Klarinetti vaihtui teini-iässä kitaraan, Gibsonin jazzkitara vaihtui myöhemmin Fenderin Stratocasteriin.

Rodgers kokeili monia tyylejä, mutta hän toteaa, että tärkeintä on löytää oma, muista erottuva tyyli. Kiinnitys Apollo-teatterin sessiosoittajaksi oli onnenpotku, samoin basisti Bernard Edwardsin tapaaminen.

Rodgers kertoo Chicin perustamisesta, Roxy Music -vaikutteista ja vuoden 1978 legendaarisen Le Freak -hitin hauskasta synnystä .

Osa 2/3: Like A Virgin

Chic-yhtye teki kolmessa vuodessa viisi Top 10 -hittiä. Kesällä 1979 Yhdysvalloissa discomusiikki vielä kukoisti, vuoden lopussa se oli kuollut. Chicagossa jopa räjäytettiin kansanjuhlassa kontillinen discolevyjä.

Nile Rodgers joutui siirtymään esiintymislavoilta studioihin ja keskittyi tuottajan uralle. Hän pohjusti suurmenestykset muun muassa Diana Rossille, Duran Duranille ja David Bowielle ja keksi Madonnan Roxy-klubin lavalta. Like A Virgin myikin sitten 25 miljoona kappaletta, vaikka levy-yhtiö oli asettanut omasta mielestään ovelasti kovan ehdon palkanmaksulle: kolme miljoonaa myytyä levyä.

Kova työ vaati myös veronsa. Rodgers muistelee, kuinka juhliminen oli viedä häneltä hengen vuonna 1984, kun hänen sydämensä pysähtyi yhtenä yönä kahdeksan kertaa. Kuolintodistuskaavakekin oli jo esillä.

Osa 3/3: Get Lucky

Päätösjaksossa Nile Rodgers toteaa, että täytyy pystyä muuntautumaan pysyäkseen supertähtenä 2010-luvun maailmassa. Musiikkibisnes on 40 vuodessa muuttunut täysin.

Uusia erityylisiä yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Daft Punk ja Pharrell Williams (Get Lucky), Avicii, Laura Mvula, Keith Urban ja John Newman. Rodgers kertoo myös siitä, kuinka hänen biisinsä yritettiin varastaa ja millä keinoilla välillä väistämättä hiipuva menestys voitetaan takaisin.

Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit (Nile Rodgers – How to Make it in the Music Business), Britannia 2017. Kolmiosainen musiikkidokumentti. Ohjaus Christopher Bruce.
Sarjan uusinnat Teemalla lauantaisin 8.–22.8.2020 klo 20.00. Areenassa 15 vrk/jakso.

Esittelytekstin kirjoitti ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

Ensiesitys Teemalla oli keväällä 2019. Juttuun on päivitetty uusintatiedot 28.4.2020.

2010-luvun Chic-yhtye lavalla. Kitarassa Nile Rodgers. Kuva Nile Rodgers -dokumentista.
Chic keikkailee yhä. 2010-luvun Chic-yhtye lavalla. Kitarassa Nile Rodgers. Kuva Nile Rodgers -dokumentista. Kuva: Philip Armstrong-Dampier / BBC Nile Rodgers,diskomusiikki,Chic,Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa