Hyppää pääsisältöön

Ompele omat pikkuhoususi – onnistut tavallisella siksakilla koneella kuin koneella, jos tiedät tempun

Omien alushousujen ompeleminen on mainio tapa käyttää muista projekteista jääneitä viimeisiä kankaanloppuja tai käyttää kangasta muista vaatteista, joita ei enää voi käyttää.

Kun olet kokeillut ja ommellut ensimmäiset alushousut, teet helposti muutamat alushousut tunnissa. Ota mallia lempialushousuistasi ja ompele kokonainen pino.

Et tarvitse hienoa tai monimutkaista ompelukonetta ommellaksesi omat alushoususi. Koko alushousujen ompelemiseen voi hyvin käyttää pelkkää siksak-ommelta, koska se on venyvä ommel.

Tärkeintä on, että käytät pyöreäkärkistä trikooneulaa, joka ei tee reikiä materiaalin rakenteeseen.

Opetan ompelukikan, jolla vältät ikävät, kovat saumat ja kupruilevat kankaat, jotka rullaavat ja hiertävät haaroissa.

Alushousut roikkuu pesunyörillä
Alushousut roikkuu pesunyörillä Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,ompelu,Strömsö

Jos haluat apua kaavan löytämiseen ja piirtämiseen ja kankaan leikkaamiseen, löydät kaiken tarpeellisen tiedon linkissä olevasta artikkelista.

Alla olevassa kuvassa näkyvien alushousujen kaava sekä videolla ompelemani housut ovat kokoa 36/38, ja kaavan voi tulostaa kahdelle A4 arkille PDF-tiedostosta, niin saa kaavan oikeaan kokoon.

Alushousut ommellut leijona- ja kukkakuviokankaasta
Alushousut ommellut leijona- ja kukkakuviokankaasta Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,ompelu,Tee se itse,Strömsö

Varaudu siihen, että ensimmäinen pari on testipari, joka vaatii ehkä hiukan säätämistä sopiakseen sinulle. Erilaiset joustinnauhat käyttäytyvät eri tavalla, joten kokeile, miten tiukalle haluat alushousut vyötäröltä ja reisistä, niin että niistä tulee mukavat eivätkä ne kiristä liikaa. Muista myös, että jos ompelet alushousujen jalantiehen taitetun käänteen, se ei veny yhtä paljon kuin joustin.

Alushousut pitsillä
Alushousut pitsillä Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,Strömsö,ompelu

Tee näin:

 • Leikkaa kaavat paperista. Jos käytät ostokaavaa, lue huolellisesti sen käyttöä koskevat ohjeet. Jos käytät mallina vanhoja alushousuja, piirrä niistä kaava ja merkitse, mikä on etu- ja takakappale, jalantie ja langansuunta. Alushousujen kaavassa on kolme kappaletta: etukappale, takakappale ja haaravahvike.
Kankaan leikkaaminen alushousujen ompeluun
Kankaan leikkaaminen alushousujen ompeluun Kuva: Yle/ Lee Esselström drawers,ompelu,Tee se itse,Strömsö
 • Taita kangas kaksin kerroin ja leikkaa kappaleet. Huolehdi tarkasti, miten paljon saumanvaraa eri paikkoihin lisätään. Taitettuun reunaan keskelle etu- ja takakappaletta ei tule saumanvaraa. Jos haluat kaksinkertaisen käänteen jalantiehen, lisää siihen 2 cm saumanvaraa. Jos haluat käyttää jonkinlaista joustinta, leikkaa ilman saumanvaraa (ellei kaavassa neuvota tekemään toisin). Sivuihin tarvitaan 0,8–1 cm saumanvaraa. Vyötärön saumanvara riippuu siitä, millaisen käänteen haluat tehdä. Haarakappaleeseen tulee samanlainen saumanvara kuin muihinkin kappaleisiin.
lisäkappale neulottu kiinni etukappaleen
lisäkappale neulottu kiinni etukappaleen Kuva: Yle/ Lee Esselström drawers,ompelu,Strömsö
 • Neulaa haarakappale oikea puoli etukappaleen nurjaa puolta vasten merkatulle kohdalle. Ompele se kiinni suoralla saumalla.
alushousujen kangaspalat neulottu yhteensä
alushousujen kangaspalat neulottu yhteensä Kuva: Yle/ Lee Esselström drawers,ompelu,Strömsö
 • Käännä nyt oikea puoli ylöspäin ja kiinnitä etukappale takakappaleeseen haaroista, oikea puoli oikeaa puolta vasten. Ja nyt tulee kikka, jolla välttyy epämukavilta saumoilta, jotka hiertävät edessä tai takana: Rullaa etukappale haarojen keskikohtaa kohti ja tee samoin takakappaleelle.
alushousujen ompelu
alushousujen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström ompelu,drawers,Tee se itse,Strömsö

Jätä rullat keskelle. Ne voi tarvittaessa laittaa päällekkäin.

alushousujen ompelu
alushousujen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,ompelu,drawers,Tee se itse

Taita päälle haarakappale, joka on kiinni saumalla. Neulaa toinen reuna taka- ja etukappaleeseen ja ompele kaikki kolme kangasta samalla ompeleella.

alushousujen ompelu
alushousujen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström drawers,ompelu,Strömsö,Tee se itse
 • Käännä kaikki oikein päin ja silitä. Olet tehnyt haaravahvikkeen, jossa ei ole näkyviä tai kovia saumoja, mutta joka on silti tukevasti kiinni.
alushousujen ompelu
alushousujen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström ompelu,drawers,Strömsö
 • Ompele nyt jalanteiden käänteet. Siihen on kolme eri tapaa:
  A. Tee kaksinkertainen käänne, jos jätit 2 cm saumanvaraa, neulaa ja ompele.
  B. Jos haluat käyttää taitettua joustinta, silitä joustin silitysraudalla korkeintaan kahdella pallolla niin, että saat keskelle tiukan taitteen. Ompele sitten taitettu joustin niin, että laitat sitä vähän kerrallaan reunan yli ja vedät joustinta hiukan samalla kuin ompelet.
reunojen ompelu
reunojen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström ompelu,drawers,Strömsö

Voi olla, että ompelukone syöttää joustinta huonosti, joten sitä pitää vetää myös vasemmalla kädellä. Jos kiinnität joustimen neuloille, voi syntyä rumia poimuja tai neulat voivat pilata joustimen.

reunojen ompelu
. reunojen ompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström drawers,ompelu,Strömsö

C. Siksakkaa kiinni toisenlainen joustinnauha oman makusi mukaan, esimerkiksi joustava pitsi.

 • Ompele alushousujen toinen sivusauma. Taita sauma toiseen suuntaan ja ompele kiinni muutamalla pistolla, niin että se pysyy taitettuna eikä ala painaa tai hiertää ihoa vasten käytössä.
 • Mittaa vyötäröjoustin tai haluamasi joustava pitsi. Jaa se neljään osaan neuloilla. Merkitse alushousut samalla tavalla ja pane merkit vastakkain niin, että joustin venyy tasaisesti koko vyötärön matkalta. Ompele kiinni.
 • Ompele toinen sivusauma. Taita sauma toiseen suuntaan ja ompele kiinni muutamalla pistolla.
Alushousut
Alushousut Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,ompelu,Strömsö,Tee se itse

Alushousut pitsillä
Alushousut pitsillä Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,Strömsö,ompelu

Ota taiteellisia vapauksia ja tee ihan sellaiset alusvaatteet kuin haluat ja ilmennä omaa persoonallisuuttasi!