Hyppää pääsisältöön

Teeman muotiviikko tulee taas maaliskuussa 2019!

Rihanna poseeraa Met Galan punaisella matolla toukokuussa 2015 keltaisessa luomuksessa. Kuva dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai.
Rihanna Met Galassa. Kuva dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai. Rihanna poseeraa Met Galan punaisella matolla toukokuussa 2015 keltaisessa luomuksessa. Kuva dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai. Rihanna,The First Monday in May,Met Gala,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,toukokuun ensimmäinen maanantai

Huippusuunnittelijoita ja muodin historiaa nähdään dokumenteissa sunnuntaista sunnuntaihin 17.–24.3. Uutuusdokumenttien aiheina ovat mm. omaperäinen belgialainen suunnittelija Dries Van Noten, kenkien kuningas Christian Louboutin ja legendaarinen muotitoimittaja André Leon Talley. Edesmenneen Karl Lagerfeldin muistoksi Teema uusii henkilökuvan, jossa Lagerfeld kertoo itse elämäntarinaansa piirtämällä.

su 17.3. klo 12.00 Dries Van Notenin värikäs tyyli

Palkittu dokumentti seuraa vuoden ajan muotisuunnittelija Dries Van Notenin elämää ja työtä. Belgialainen Van Noten on tullut tunnetuksi omintakeisesta tyylistään ja tinkimättömästä linjastaan. Van Notenin tapa työskennellä poikkeaa myös muista huipputekijöistä: hän suunnittelee vaatteensa suoraan mallien päälle eikä mainosta niitä lainkaan.

ma 18.3. klo 15.10 Pukukoodi kautta aikojen

Pukeutuminen ja etenkin käsitys siitä mikä on säädyllistä ovat aina herättäneet tunteita ja myös muuttuneet ajan saatossa. Dokumentti kuvaa pukeutumisen värikästä historiaa ja kertoo, mikä on synnyttänyt skandaalinkäryä. (Uusinta)

ti 19.2. klo 20.00 Louboutinin huimaavat korot

Ranskalainen Christian Louboutin on kenkäsuunnittelun nero, joka tunnetaan punaisista kengänpohjistaan ja huimaavan korkeista koroistaan. "Louboutinit" ovat enemmän kuin kengät, ne ovat taideteos, koru ja keräilyesine. Louboutinin korkokengät eivät ole tehty kävelyä varten, vaan niiden tarkoitus on korostaa vartalon kauneutta ja seksuaalista vetovoimaa. Louboutinin kengät ovat taidokasta käsityötä ja dokumentissa paneudutaan myös kenkien monivaiheiseen syntyprosessiin.

Dokumentin jälkeen nähdään uusintana lyhytelokuva Star Shaped Scar, jossa Louboutinin kengillä on merkittävä rooli.

ke 20.3. klo 14.00 Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent

YSL (1936–2008) oli paitsi tunnettu muotisuunnittelija myös huipputaitava piirtäjä. Dokumentissa hänen nimeään kantava säätiö avaa ensimmäistä kertaa arkistojaan, jossa on tallella tuhansia piirroksia, mm. vaatemallien luonnoksia ja näytösten pikkutarkkoja suunnitelmia. Asiantuntijat ja tuttavat pääsevät tutustumaan harvinaisuuksiin vasta nyt. Samalla piirtyy kuva lahjakkaan suunnittelijan vaiherikkaasta urasta. (Uusinta)

ke 20.3. klo 21.30 Saint Laurent

Yves Saint Laurent kuului suuriin haute couturen uudistajiin. Gaspard Ulliel pääosassa tulkitsee YSL:n suuruuden ajan 1967–1976 sekä muotinäytösten että levottoman elämän kautta. Ohjaus Bertrand Bonello, Ranska 2014. (Uusinta)

to 21.3. klo 12.45 Haute couturen kultakausi

Pariisilainen Haute couture -muotisuunnittelu koki toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1945–68 suuren kultakautensa ja samalla joutsenlaulunsa. Sodan kauhujen jälkeen ihmiset janosivat kauneutta ja unelmia enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tunnetut pariisilaiset muotitalot kuten Dior, Chanel, Balenciaga, Schiaparelli, Givenchy ja Balmain nousivat uuteen kukoistukseen ja löysivät asiakkaita jetset-piireistä ympäri maailmaa. Haute couturen ideat levisivät myös tavallisten kuluttajien ulottuville esimerkiksi Christian Diorin 50-luvun New Lookin myötä. (Uusinta)

Rihanna ja André Leon Talley Met Galassa 2015. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai.
Toukokuun ensimmäinen maanantai: André Leon Talley ja Rihanna. Rihanna ja André Leon Talley Met Galassa 2015. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai. Rihanna,The First Monday in May,Teemalauantai,Met Gala,André Leon Talley,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko
Muotitoimittaja André Leon Talley istuu mustassa viitassa kukikkaan tapetin peittämän seinän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta.
André Leon Talleyn suuri kauneus. Muotitoimittaja André Leon Talley istuu mustassa viitassa kukikkaan tapetin peittämän seinän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Teemalauantai,muoti,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko

la 23.3. klo 21.30–0.35 Teemalauantai: Muotia ja museoita

Kahden upean dokumenttielokuvan ilta, päähenkilöinä kaksi monumenttia: André Leon Talley ja Metropolitan Museum of Art. Elokuvat ovat André Leon Talleyn suuri kauneus ja Toukokuun ensimmäinen maanantai.

la klo 21.30 André Leon Talleyn suuri kauneus

"Muoti on katoavaista, tyyli pysyy." Kaikki muotimaailmaa seuraavat tunnistavat näytöslavojen eturivissä istuvan kaksimetrisen mustan miehen, André Leon Talleyn, joka pukeutuu värikkäisiin viittoihin ja näyttäviin päähineisiin. Hän syntyi vuonna 1949 köyhiin oloihin Pohjois-Carolinassa, ja hänet kasvatti siivoojana työskennellyt isoäiti keskellä mustien yhteisöä. Talleyn nousu muodin huipulle on uskomaton ja voimauttava tarina, joka on vaatinut ennakkoluulojen ja raja-aitojen murtamista. Intiimin dokumenttielokuvan Voguen entisestä erikoistoimittajasta ja elämää suuremmasta tyylitaiturista ohjasi Kate Novack. Tv-ensi-ilta. (The Gospel According to André, USA 2017)
Lue lisää dokumentista.

la klo 23.05 Toukokuun ensimmäinen maanantai

New Yorkin Metropolitan-taidemuseon pukuinstituutti rakentaa joka vuosi Metiin näyttelyn, jonka avajaiset ovat toukokuun ensimmäisenä maanantaina. Se on säkenöivä varainkeräys- ja seurapiiritapahtuma, jossa museot ja muoti, historia ja catwalkit kohtaavat. Tämä silmiä hivelevä dokumenttielokuva seuraa kiinalaista muotia käsittelevän suurnäyttelyn ja huikean Met Galan rakentamista Metropolitaniin keväällä 2015. Mukana muun muassa Andrew Bolton, Anna Wintour, Wong Kar-wai, Baz Luhrmann, André Leon Talley, Jean-Paul Gaultier, Karl Lagerfeld ja John Galliano sekä parvi supertähtiä Lady Gagasta Rihannaan. Ohjaus Andrew Rossi. (The First Monday in May, USA 2016) (Uusinta)
Lue lisää dokumentista.

su 24.3. klo 13.45 Minä, Karl Lagerfeld
Muotiluomuksistaan tunnettu Karl Lagerfeld (1933–2019) oli myös taidokas piirtäjä. Dokumentissa yksityisyydestään tarkka ja persoonallinen suunnittelija kertoo sanoin ja piirroksin tarinansa lapsuudesta Pariisin muotihuoneisiin. (Uusinta)

Kuva vaihdettu 18.3.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa