Hyppää pääsisältöön

"Kaikki tytöt eivät ole kauniita, mutta viehättävä pitää olla" – Areena-sarja heittää moiset kliseet romukoppaan

Käytöskoulu naiselle
Käytöskoulu naiselle naiset

"Yes we can!", "The Future is Female", Sisterhood Club, "Empower yourself!". Areenan maaliskuun teemana on moderni nainen. Näytämme, miten 50-luvun siveysihanteet peilaavat nykyaikaan, miten otetaan hyvä selfie, miten rikotaan lasikatot tai ollaan vain kuin Ellun kanat, jos siltä tuntuu. Tärkein tasa-arvokehityksen tuoma asia onkin vapaus valita.

Lihavat tytöt jäävät toiseksi - kaikki tytöt eivät ole kauniita, mutta viehättävä pitää olla. Naiset ovat aina olleet haluamattaan osa kauneuskilpailuja, mutta mistä saa parhaat neuvot naisena olemiseen? Areena-sarja Käytösopas naiseksi aikoville ottaa netin ristiriitaisten neuvojen rinnalle 50-luvun oppaan.

Parikymppiset australialaiset siskokset Hannah ja Eliza Reilly saavat käsiinsä 1950-luvulta peräisin olevan naisten käytös- ja tapaoppaan nimeltään "Growing Up Gracefully". Diginatiivit nuoret naiset alkavat verrata vanhoja ja uusia käytösohjeita toisiinsa ja huomaavat vallankumouksen tapahtuneen kaikilla elämän osa-alueilla.

Sarjan ensimmäisessä osassa avataan, miten ulkonäkö määrittää naisten elämää syntymästä asti. 50-luvulla kehotettiin siveyteen: "Liikaa ihoa ja säärtää leimaa sinut tytöksi, joka saa huomiota, muttei rakkautta."

Ex-poikakaverini sanoi: Beibi näytät stripparilta

Mutta rakenteet ovat yhä olemassa: "Ex-poikakaverini sanoi: Beibi näytät stripparilta. Kunpa olisin vastannut, että strippari on ammatti siinä missä muutkin ja minä pukeudun näin. Mutta pillahdin itkuun ja vaihdoin tyyliä."

...veropetoksen voi yrittää peittää klassisella jakkupuvulla― Stylisti Catlin Waters

Naisten vaatetukseen liitetään myös yhteiskunnallisia määreitä. Vaatetus voi ohjelman mukaan paljastaa myös heikkoutemme; arkinen asu voi kieliä syyllisyydestä, iso kaula-aukko vallanhimosta ja kontrollintarpeesta, koruröykkiöt epävarmuudesta ja talousvaikeuksista. Stylisti Catlin Waters neuvoo, että veropetoksen voi yrittää peittää klassisella jakkupuvulla.

Vanhaan "hyvään" aikaan viehättävä olemus oli ryhdikäs. Moderni nainen taas poseeraa ja esittelee parhaita kuvakulmiaan somessa. Polvi eteen, katse olan yli, jalat ristissä, Käytösopas naiseksi aikoville kiteyttää.

Areenassa voi katsoa moderneja naisia nyt monesta näkökulmasta:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua