Hyppää pääsisältöön

Ruth Bader Ginsburg murtautui miehisen maailman huipulle – Oikeuden puolesta -elokuva kertoo legendaarisen tuomarin tarinan

Ruth Bader Ginsberg hississä ainoana naisena, Oikeuden puolesta -elokuvassa.
Ruth Bader Ginsberg hississä ainoana naisena, Oikeuden puolesta -elokuvassa. Kuva: © 2018 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved. KulttuuriCocktail,On the Basis of Sex

Tositapahtumiin perustuva Oikeuden puolesta -elokuva kertoo vahvasta, huippuälykkäästä ja määrätietoisesta Ruth Bader Ginsburgista, joka vastoin kaikkia odotuksia kapusi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi. Ginsburg on jokaisen tasa-arvoisen maailman puolesta taistelevan ihmisen esikuva, jonka moraali ja tinkimättömyys ovat vertaansa vailla.

Mimi Lederin ohjaama elokuva Oikeuden puolesta (On the Basis of Sex) kertoo Ruth Bader Ginsburgin nuoruusvuosista opiskelijana, kahden lapsen äitinä, vaimona sekä juristina 1950–70-luvuilla, ja miten hänestä tuli se idoli, joka hän on tänä päivänä.

Tällä hetkellä Ginsburg, 85, toimii elinikäisessä virassaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarina yhdeksän lainvartijan joukossa. Presidentti Bill Clinton nimitti Ginsburgin virkaan 1993 vasta toisena naispuolisena juristina.

Ginsburgia esittää Felicity Jones, joka oli onnensa kukkuloilla saatuaan roolin. Brittinäyttelijä oli haaveillut pitkään kunnianhimoisen uranaisen näyttelemisestä.

– Suurin haaste oli oppia kuuden sivun pituiset vuorosanat, jotka olivat lakitekstiä. Se oli pelottavaa, Jones myöntää KulttuuriCocktailille Beverly Hillsissa.

Ginsburg seurasi tarkasti käsikirjoituksen etenemistä. Hän luki jokaisen version huolellisesti ja tarkisti, että etenkin kohtaukset oikeussaleissa olivat virheettömiä. Ginsburg on draaman käsikirjoittaneen Daniel Stieplemanin täti. Sukulaissuhteen ansiosta Stiepleman pääsi tarkastelemaan Ginsburgin elämää suurennuslasin kanssa.

Ruth tapasi tulevan aviomiehensä Martin D. Ginsburgin (Armie Hammer) 17-vuotiaana, kun molemmat opiskelivat Cornellin yliopistossa ennen siirtymistä Harvardiin. Vero-oikeuden spesialistiksi kouluttautunut Marty oli vaimonsa tasa-arvoinen kumppani, ja parin suhde kukoisti niin yksityis- kuin työelämässäkin.

Ruth Bader Ginsburg ja miehensä Martin D. Ginsburg Oikeuden puolesta -elokuvassa.
Martin D. Ginsburg (Armie Hammer) oli vaimonsa Ruthin (Felicity Jones) tuki ja turva, kun nuori lakinainen väitteli sukupuolisyrjintätapauksista korkeimmassa oikeudessa. Ruth Bader Ginsburg ja miehensä Martin D. Ginsburg Oikeuden puolesta -elokuvassa. Kuva: © 2018 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved. KulttuuriCocktail,On the Basis of Sex,Ruth Bader Ginsburg

Oppia ja vauhtia Ruotsista

Ukrainalaissyntyinen isä ja itävaltalais-taustainen äiti kannustivat tytärtään opiskelemaan. Äiti haaveili, että Ruth valmistuisi lukion historian opettajaksi. Ginsburgin tavoitteet olivat korkeammalla. Hän pääsi Harvardin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan 1956, mutta oli vähemmistönä satojen miesopiskelijoiden joukossa.

Naisopiskelijoita syrjittiin avoimesti jopa yliopiston rehtorin toimesta. Uusille naisopiskelijoille järjestetyillä illallisilla rehtori tivasi, miksi he olivat vieneet opiskelupaikan miehiltä!

Aika Harvardissa oli esimakua siitä, miten vaikeaa ja epäoikeudenmukaista nuoren juristin elämä tulisi olemaan miesten hallitsemassa maailmassa. Mikään lakifirma New Yorkissa ei palkannut vastavalmistunutta Ginsburgia sukupuolensa takia.

– Ovet sulkeutuivat hänelle jatkuvasti, mutta hän oli periksiantamaton. Ginsburg on äärettömän vahva, vaikka ei tullut etuoikeutetusta perheestä. Hän antaa meille kaikille toivoa, että voimme olla muuttamassa maailmaa, jos emme pidä siitä, miten asioita hoidetaan, Jones uskoo.

Sisukas nainen oppi olemaan kylmän rauhallinen tilanteesta huolimatta.

– Hän oli hyvin usein tilanteissa, joissa hänet jätettiin huomioimatta. Ruth ei halunnut korottaa ääntään, jotta häntä ei olisi leimattu hysteeriseksi naiseksi. Niinpä hän kehitti kovan ulkokuoren ja panssarin, joka suojeli häntä miesten maailmassa, selittää Jones.

Lakifirmojen sovinismiin turhautunut Ginsburg sai paikan tutkimusapulaisena Columbian yliopistosta 1961 ja matkusti työn puitteissa Ruotsiin. Hän teki taustatutkimusta Lundin yliopistossa ja kirjoitti kirjan siviilioikeudesta naapurimaassamme.

Ruotsissa vietetty aika vaikutti suuresti hänen näkemyksiinsä tasa-arvosta. Yhdysvalloissa enemmistö naisista oli tuolloin kotiäitejä. Ginsburg havahtui, miten Ruotsissa naiset olivat hyvin edustettuina yliopistoissa ja töissä jopa raskausaikansa viimeisille kuukausille asti.

– Ruotsin malli antoi hänelle toivoa samanlaisen tasa-arvopolitiikan toteutumisesta Yhdysvalloissa, vakuuttaa Jones.

Felicity Jones esittää Yhdysvaltalaista tuomaria, Ruth Bader Ginsburgia, elokuvassa Oikeuden puolesta. Kuvassa myös näyttelijä Justin Theroux.
Ginsburg oppi tasa-arvolaeista ja aktivismista, kun hän työskenteli vapaaehtoisena lakinaisena ACLU:ssa. Järjestön johtajaa näyttelee Justin Theroux. Felicity Jones esittää Yhdysvaltalaista tuomaria, Ruth Bader Ginsburgia, elokuvassa Oikeuden puolesta. Kuvassa myös näyttelijä Justin Theroux. Kuva: © 2018 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved. KulttuuriCocktail,On the Basis of Sex,Ruth Bader Ginsburg

Palattuaan Yhdysvaltoihin Ginsburg opetti Rutgersin yliopistossa ja alkoi myöhemmin työskentelemään vapaaehtoisena American Civil Liberties Union -järjestössä (ACLU). Järjestö antaa lakiapua tapauksissa, joissa se katsoo kansalaisoikeuksien olevan vaarassa.

Aika ACLU:ssa sementoi juristin tien tasa-arvotaistelijana. Ginsburg pystyi osoittamaan, että vanhoillisten lakien takia syrjinnästä kärsivät myös miehet. He eivät esimerkiksi voineet hakea tukea jäädessään pois töistä hoitamaan sairasta perheenjäsentä. Sen katsottiin olevan naisten tehtävä.

Lakia muutettiin Ginsburgin ansiosta. Hän vei kaikkiaan kuusi sukupuolisyrjintätapausta korkeimpaan oikeuteen 1970-luvulla ja voitti niistä viisi.

Ginsburg käytti tarkoin harkittua kieltä ilmaistakseen näkökantansa ja osoittaakseen epäkohdat lakien muuttamiseksi.

– Maailmassa ei ole enää kovin montaa valta-asemassa olevaa henkilöä, jotka pitävät kiinni periaatteistaan. Presidentti Barack Obama on hyvin samankaltainen Ruth Bader Ginsburgin kanssa harkitun kielenkäytön ja oman asemansa kunnioittamisen suhteen, vertaa Jones.

Askel eteen ja kaksi taaksepäin

Ohjaaja Mimi Leder tuntee myös voimakasta yhteyttä Ginsburgiin. Naisohjaajat ovat edelleen vähemmistönä Hollywoodissa, joka on viimeisiä miesten kerhoja, joiden valtarakenteet ovat murentumassa.

– Halusin kertoa hänen tarinansa, sillä olen itsekin kokenut syrjintää. Olen usein kilpaillut ohjaajanpesteistä, jotka on annettu itseäni vähemmän ansioituneille miehille, Leder tunnustaa.

– Elokuvamaailman on pakko muuttua. Se on hyvin yksityinen maailma, jota on säänneltävä enemmän. #MeToo -liike on auttanut valtavasti. Sen myötä elämäni kuvauspaikoilla on helpottunut. Tähän asti yksi sukupuoli on dominoinut alaa liikaa, lisää Jones.

Nuori lainopiskelija Ruth Bader Ginsberg miesopiskelijoiden keskellä, elokuvassa Oikeuden puolesta.
Ginsburg oli yksi yhdeksästä naisopiskelijasta 500 miehen keskellä Harvardin oikeustieteellisessä tiedekunnassa 1950-luvulla. Nuori lainopiskelija Ruth Bader Ginsberg miesopiskelijoiden keskellä, elokuvassa Oikeuden puolesta. Kuva: © 2018 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved. KulttuuriCocktail,On the Basis of Sex,Ruth Bader Ginsburg

Laajemmalla yhteiskunnallisella tasolla Ginsburgin tarina on tällä hetkellä merkittävämpi kuin koskaan. Hänen perintönsä kietoutuu yhteen #MeToo- ja Time’s Up -liikkeiden kanssa. Se myös heijastuu kulttuuri-ilmiöksi nousseeseen keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta, samapalkkaisuudesta ja oikeuksista.

– Ginsburg oli kaiken tämän alulle sysäävä voima ja työ on vielä kesken, Leder vakuuttaa.

Ultrakonservatiivi Brett Kavanaughin nimitys korkeimpaan oikeuteen lokakuussa oli katkera tappio feministeille, mutta myös muille, kuten pakolaisten, mustien ja muiden vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustajille.

Kavanaugh joutui vastaamaan syytteisiin raiskauksen yrityksestä senaatin kuulusteluissa. Häntä opiskeluaikoina tapahtuneesta teosta syyttänyttä professori Christine Blasey Fordia ei uskottu. Raivokkaasti syytteet kiistänyt tuomari istuu nyt Ginsburgin rinnalla maan korkeimmassa oikeusistuimessa.

– Se oli kaikille pettymys. Olisimme toivoneet, että tasa-arvopolitiikka olisi edistynyt pitemmälle. Etenkin Amerikassa politiikka on jakanut ihmiset vastakkaisiin leireihin sen sijaan, että yritettäisiin löytää kompromisseja maan yhdistämiseksi. Ruth sanoi, että kun hänet nimitettiin, puolueet eivät olleet niin niin vahvasti toisiaan vastaan kuin tällä hetkellä, Jones harmittelee.

Ryhmäkuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä.
Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomarit yhteiskuvassa. Oikealla ylärivissä Brett Kavanaugh, alarivissä oikealla Ruth Bader Ginsburg. Ryhmäkuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä. Kuva: JIM LO SCALZO Ruth Bader Ginsburg,Brett Kavanaugh,Yhdysvaltain korkein oikeus

Kavanaugh on vain yksi presidentti Trumpin nimittämästä ja republikaanien hallitseman senaatin hyväksymästä konservatiivisesta 89 tuomarista, jotka toimivat liittovaltion eri oikeusistuimissa ja tulkitsevat lakia omien näkemystensä mukaan. Naisten oikeuksia on jo poljettu ja aborttien saamista rajoitettu.

– Eri näkökantojen omaavien ihmisten olisi pystyttävä kommunikoimaan toistensa kanssa. Niin Isossa-Britanniassa kuin Yhdysvalloissa on syntynyt maantieteellinen ja sukupolvien välinen kuilu, joka estää yhteistyön. Kuten Marty ja Ruth osoittivat, tehokas yhteistyö miesten ja naisten kesken tuottaa parhaimman lopputuloksen.

Notorious R.B.G.

Ruth Bader Ginsburg on tehnyt pysyvän vaikutuksen paitsi amerikkalaiseen oikeusjärjestelmään, myös henkilökulttuuriin.

Viime vuonna ilmestynyt dokumentti R.B.G. kuvasi Ginsburgin pitkän tien feministijuristista internet-idoliksi, josta on tehty lukemattomia meemejä, kuten ”Can’t Spell Truth Without Ruth”. Nuoret fanit ottavat R.B.G.-tatuointeja, keräävät mukeja ja kulkevat t-paidoissa, joissa on tuomarin vakavat kasvot.

Ginsburg on myöntänyt nauttivansa yllättävästä suosiostaan. Liberaali teräsmummo palasi työpaikalle helmikuun puolivälissä keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen. Kolme eri syöpäsairautta selättänyt Ginsburg alkoi käymään kuntosalilla 1999 toivuttuaan suolistosyöpäleikkauksesta.

Kuva Ruth Bader Ginsburg -lelusta Toy Fare New York -tapahtumassa 2019.
R.B.G.-lelu Toy Fair New York -tapahtumassa 2019. Kuva Ruth Bader Ginsburg -lelusta Toy Fare New York -tapahtumassa 2019. Kuva: imago/Levine-Roberts/ All Over Press Ruth Bader Ginsburg,leikkikalut

Hänet on nähty tekemässä punttitreeniä The Late Show With Stephen Colbert -keskusteluohjelmassa päällään treenipaita, jossa lukee ”Super Diva”.

– Menen katsomaan elokuvan yhdessä Ginsburgin kanssa ja ehkä käymme punttisalilla sitä ennen, naurahtaa Jones.

Ginsburg on enemmän kuin ansainnut lempinimensä Notorious R.B.G. edesmenneen rap-artisti Notorious B.I.G.:n mukaan.

Oikeuden puolesta elokuvateattereissa 15.3.2019

Keskustele