Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Suoraan radioarkistosta: maaliskuussa Muumipeikko ja pyrstötähti sekä Kari Hotakaisen kuunnelmia

Päivi Akonpelto on Kari Hotakaisen Hurmaus-kuunnelmassa pääosassa. Muumilaakson asukkaat taas pakenevat lähestyvän pyrstötähden alta.
Päivi Akonpelto on Kari Hotakaisen Hurmaus-kuunnelman pääosassa. Muumilaakson asukkaat taas pakenevat lähestyvän pyrstötähden alta. Päivi Akonpelto on Kari Hotakaisen Hurmaus-kuunnelmassa pääosassa. Muumilaakson asukkaat taas pakenevat lähestyvän pyrstötähden alta. Kuva: Yle Muumipeikko ja pyrstötähti,Yle Elävä arkisto

Maaliskuussa 2019 julkaisimme suosikkikuunnelman Muumipeikko ja pyrstötähti. Tove Janssonin maailmanloppuseikkailun lisäksi Areenaan palautetaan kirjailija Kari Hotakaisen Radioteatterille kynäilemä kuunnelmatuotanto.

Muumilaaksossa on rauhallista, mutta tulee myrsky, jonka jälkeen maailma mustenee.

Muumit palasivat ryminällä Ylen kanaville keväällä 2019. Tuore Muumilaakso tv-animaatio oli tyylikäs päivitys Tove Janssonin rakastettuun satumaailmaan. Uuden televisiosarjan siivittämänä kaivoimme radiodraaman arkistoista satusetä Lasse Pöystin lukeman kuusitoistaosisen tarinan Muumipeikko ja pyrstötähti. Kuunnelma on lähetetty ensi kerran vuonna 1989 ja se on kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan.

Taisto Reimaluoto on keihäänheittäjä Kari Hotakaisen kuunnelmassa Keihäänheittäjä.
Taisto Reimaluoto on keihäänheittäjä Kari Hotakaisen kuunnelmassa Keihäänheittäjä. Taisto Reimaluoto on keihäänheittäjä Kari Hotakaisen kuunnelmassa Keihäänheittäjä. Kuva: Yle Taisto Reimaluoto,Yle Elävä arkisto

Kirjailija Kari Hotakainen kynäili Ylen Radioteatterille 1990-luvun lopussa viisi kuunnelmaa. Tarinoissa naureskellaan seksuaaliselle kaksinaismoraalille, suomalaisille tapamalleille sekä yhteiskuntamme kipukohdille. Kaikki Hotakaisen kuunnelmat on julkaistu Areenaan ja ne ovat kuunneltavissa vuoden ajan.

Kuunnelmassa Puutteellinen kuulijaltaan kysytään mitä kaikkea on hyväksyttävää myydä silkalla seksillä. Tarinan päähenkilönä loistaa Heikki Määttänen, joka altistuu seksiä tihkuville mainoksille, ottaa markkinointilupaukset tosissaan ja löytää lopulta itsensä vesisängystä myyjättären kanssa. Moisessa melskeessä saa herkästi seksihäirikön leiman otsaansa.

Hurmaus sitä vastoin kertoo naisesta (Päivi Akonpelto), joka haluaa miehen. Ja juuri heti! Vaikka sitten kaupan seinää vasten. Hupaileva, yllättävä ja sopivan estoton tarina etenee ihmis- sekä parisuhteiden kiemuroissa. Umpimähkäisesti esille putkahtavien biologisten tarpeiden kautta kiihdytetään kohti loppukliimaksia.

Urheilukuunnelma Keihäänheittäjä on komedia suomalaisesta miehestä. Tarinassa kaksi Seura-lehden toimittajaa matkaavat tekemään syvähaastattelua mestarikeihäänheittäjästä (Taisto Reimaluoto). Haastateltava osoittautuu jäyhäksi tuppisuuksi, jolla ei ole mitään sanottavaa. Toimittajat ovat kuitenkin päättäneet puristaa hänestä haastattelun hinnalla millä hyvänsä.

Tulisuihku lienee Hotakaisen kunnianosoitus kirjailija Veijo Meren tuotannolle. Kuunnelma kertoo poliisista, joka on äitynyt todelliseksi Meri-faniksi. Itse tarina keskittyy kuulustelutilaisuuteen, jossa poliisimies tenttaa myymälävarasta. Lopulta myös varas ymmärtää Veijo Meren merkityksen jopa koko suomalaiselle identiteetille.

Hotakaisen viimeisin kuunnelma Sitten kun kaikki on ohi, Erkki on kertomus mielen hairahtelusta ja ruotii samalla kuluttajien asemaa materialistisessa yhteiskunnassa. Tarinassa Erkki (Jussi Lampi) on huonekalukauppias henkeen ja vereen. Hän kauppaa lastulevytavaraa, tuoleja, viilutettuja pöytiä ja mitä vielä. Erkki myös kehtaa kaupitella kalujaan aivan aitona tavarana. Asiat kuitenkin muuttuvat, kun Erkki kokee herätyksen: kaiken on oltava massiivipuuta!

Jussi Lampi on myyjä Erkki Virtanen Kari Hotakaisen kuunnelmassa vuodelta 2000.
Jussi Lampi on myyjä Erkki Virtanen Kari Hotakaisen kuunnelmassa vuodelta 2000. Jussi Lampi on myyjä Erkki Virtanen Kari Hotakaisen kuunnelmassa vuodelta 2000. Kuva: Yle Jussi Lampi,Yle Elävä arkisto

Kaikki maaliskuun 2019 radiodraaman arkistojulkaisut

6.3. Muumipeikko ja pyrstötähti (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)
6.3. Kahdeksan ja puoli kuolemansyntiä (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)
6.3. Lyyrikki-kabaree
6.3. Knalli ja sateenvarjo: Saarivaltakunta (1998) sekä Ylämaan tuulia (1990) (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)

13.3. Kari Hotakaisen kuunnelmia (kuunneltavissa 12.3.2020 asti): Keihäänheittäjä, Puutteellinen, Tulisuihku, Hurmaus ja Sitten kun kaikki on ohi, Erkki
13.3. Majuri Marras purjehtii sekä Majuri Marras uskoutuu
13.3. Ilpo Tiihosen kuunnelmat Sortuma (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa) sekä Rehtori Kalkkisen rikos (kuunneltavissa 12.3.2020 asti)

20.3. Vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa: Ei sellaista tapahdu, Pikku paha hukka näyttää kyntensä, Hauska tappaa vanha tuttu Mutikaisen kylmä kylpy, Liian kiltti koira, Elokuinen iltapäivä, Sauna, Yövieras, Ääniä hiljaisuuden keskellä, Ratkaisuja ja Ken kuolemalla kujeilee (kuunneltavissa 19.3.2020 asti)

27.3. Monika Fagerholmin säihkenäyttämöllä: Kolme Fagerholmin romaaniin perustuvaa kertomusta tytöistä, jotka jäävät henkiin ja jatkavat elämäänsä. Kuunnelmat perustuvat romaaneihin Diiva (1998), Amerikkalainen tyttö (2004) ja Säihkenäyttämö (2009). (kuunneltavissa 26.3.2020 asti)
27.3. Asemapäällikkö (kuunneltavissa 26.3.2020 asti)

Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen kuunnelmassa Majuri Marras purjehtii.
Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen kuunnelmassa Majuri Marras purjehtii. Ansa Ikonen ja Sasu Haapanen kuunnelmassa Majuri Marras purjehtii. Kuva: Yle kuunnelmat,Yle Elävä arkisto