Hyppää pääsisältöön

"Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä"

Jalankulkija alikulkukäytävässä.
Jalankulkija alikulkukäytävässä. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Jalankulkija,yksinäisyys

Nimimerkki Helenalla on kuuden vuoden kokemus omasta ja muiden työttömyydestä. Hän on toiminut työttömien ohjaaja-valmentajana yli kaksi vuotta ja auttanut muita hakemaan työtä ja uskomaan tulevaisuuteen. Helena vastasi Havaintoja ihmisestä -ohjelman kyselyyn työttömyydestä.

"Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä. Harva 40+ jaksaa opiskella uutta epävarmaa ammattia, jos kotona on erityislapsi tai huoli jälkeläisten huumeiden käytöstä vie voimat. Voi olla että avioero masentaa jne. Puhumattakaan siitä, että kartonkitehdas lopetti ja nyt olet haukuttu ja ala-arvoinen työtön, vaikka itse olisit halunnut jatkaa kartonkitehtaalla", kertoo Helena viestissään.

"Meillä on olemassa myytti työhaluttomuudesta"

Väitöskirjatutkija Juuso Koposen mukaan enemmistö työttömistä haluaa saada töitä.

"Sellaiset ihmiset ovat hyvin poikkeustapauksia, jotka eivät halua ollenkaan tehdä töitä, vaikka meillä on olemassa myytti työhaluttomuudesta", Koponen sanoo.

Nimimerkki Marya on yksinhuoltaja. Äitiysloman aikana työpaikka myytiin ja Marya oli kotihoidontuen jälkeen työttömänä useita vuosia.

"Olen työllistynyt vakituisesti vasta 2013 lähtien mutta pienipalkkaiseen puhelinmyyntityöhön. Minulla on teini-iästä asti ollut vaikea-asteinen skolioosi enkä ole voinut palata raskaaseen keittiöalan työhön. Minua ei ole suostuttu uudelleenkouluttamaan vaan sain siis tyytyä pienipalkkaiseen puhelinmyyjän työhön", kertoo Marya kokemuksistaan.

Hän kirjoittaa, että puhelinmyyjän palkka ei riitä tavallisen lapsiperheen huveihin kuten harrastuksiin tai matkoihin.

"Sosiaalisiin suhteisiin tämä on vaikuttanut siten, että en vaan ole voinut käydä säännöllisesti mieltä virkistävissä harrasteissa ja huveissa. Lapseni ei ole voinut viettää aikaa muiden nuorten parissa kun ei ole varaa tehdä mitään. Minua on auttanut jaksamaan se, että olen pyrkinyt etsimään uusia mahdollisuuksia ja että on olemassa harrastus jota voin harrastaa säännöllisesti", kirjoittaa Marya viestissään.

Ihmisiä jalkakäytävällä.
Ihmisiä jalkakäytävällä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle jalkakäytävät,varjot,jalat

"Kapitalistiseen talouteen kuuluu, että osa työvoimasta on jatkuvasti käyttämättä"

Helena kertoo, että hänellä on jälleen edessä työttömyysjakso. Hän on aina hakenut töitä ja tehnyt vähintään seitsemän työhakemusta viikossa.

"En ole koskaan ymmärtänyt työttömyyttä, jossa vain ollaan ja ihmetellään. Omat työttömyyspätkät on mennyt pelkkään työnhakuun, työkunnosta huolehtimiseen, verkostojen luomiseen sekä oman osaamisen kehittämiseen opiskelemassa ja talkoilemalla. Kunhan amk-opintoni ovat syksyllä ohi, ajattelin kokeilla laiskaa työttömyyttä. Tosin syksylle on luvassa lyhyt työpätkä. Parin vuoden päästä voisin taas opiskella uuden ammatin, floristin työ kiinnostaa", kirjoittaa Helena.

Väitöskirjatutkija Juuso Koponen tutkii työttömyyttä, köyhyyttä ja huono-osaisuutta.

"Työttömyys on asia, jota ei voida kokonaan poistaa millään. Kun taloustieteilijät puhuvat täystyöllisyydestä, silloinkin työttömiä on. Kapitalistiseen talouteen kuuluu, että osa työvoimasta on jatkuvasti käyttämättä", sanoo Koponen.

Sosiologian väitöskirjatutkija Yrjö Kallinen sanoo Suomalainen köyhyys -kirjassa, että syrjäytyminen ei ole ihmisen henkilökohtainen ominaisuus. Yhteiskunnan sosiaaliset, kulttuuriset ja taloudelliset prosessit eriarvoistavat ihmisiä. Kallisen mukaan syrjäytymisen sijaan pitäisi puhua syrjäyttämisestä.

Kolikoita
Kolikoita Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Kolikko,raha,euro

Suomi on saanut moitteita sosiaaliturvan matalasta tasosta

Nimimerkki Teemu kertoo olleensa työttömänä neljä vuotta sitten. Teemun ammatin ammattipätevyys vaatii tietyn määrän koulutuksia viiden vuoden aikana.

"Omalta kohdaltani osa direktiiveistä raukesi. Itselläni kun koulutuspäiviin ei ollut rahaa joten kysyin Te-keskukselta siihen apua ja heidän vastaus oli että eivät auta koska minulla ei ole työsopimusta. Kuitenkaan työnantajapuoli ei kirjoita sellaisen henkilön kanssa työsopimusta, jolla ei ole direktiivipäivät käytynä. Ihmettelen suuresti miten näin voi olla!" kertoo Teemu.

Yksi edelleen vahvana elävä myytti on, että työttömyys johtuu sosiaaliturvasta, joka on liian antelias. Tämä ei pidä paikkaansa. Suomi on saanut Euroopan neuvostolta moitteita sosiaaliturvan matalasta tasosta. Eurooppalaisessa vertailussa suomalainen sosiaaliturva ei ole antelias vaan heikko.

"Köyhyys ja niukkuus näkyy vaatteissa, elämänlaadussa ja kaverisuhteissa. Kaverit ovat jääneet vähemmälle ja yksinäinen aika lisääntynyt kun ei enää entiseen malliin pyydellä harrastuksiin tai vaikka biljardia pelaamaan tai keilaamaan. Tähän syy oli ilmeisesti se, että kun pyydeltiin vastaus oli aina ei mulla ole rahaa. Siihen taisivat kyllästyä", kertoo Pekka.

Pekka kertoo, että on ollut viimeksi onnellinen yli kymmenen vuotta sitten.

"Silloinkin elin hyvin vähällä mutta ilo tulikin työstä, työkavereista ja muista kavereista. Heidän kanssaan jaettiin huolet ja murheet sekä käytiin harrastuksissa. Nyt niitä saa jakaa vain yksin. Kavereita ei jaksa vaivata kiireen ja perhe-elämän ilojen keskellä näistä työttömän ikävistä ongelmista."
"Muutoin en ole keksinyt miten jaksan. Tässä kuitenkin ollaan elossa ja hengissä, vaikka vähän poissaolevana", Pekka kirjoittaa.

Kuuntele Havaintoja ihmisestä: Työttömyys on osa kapitalistista järjestelmää.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.