Hyppää pääsisältöön

Tyylin ja tyylittömyyden rajoilla – muotisuunnittelija Dries Van Noten

Yksityiskohta Dries Van Notenin suunnittelemasta asusta: musta-purppura takki ja musta-turkoosi hame
Yksityiskohta Dries Van Notenin suunnittelemasta asusta: musta-purppura takki ja musta-turkoosi hame muoti,Dries van Noten,teeman muotiviikko

Indie-muotisuunnittelija Dries Van Notenin työtä seurataan Teeman kuukauden dokumentissa, joka aloittaa samalla muotiviikon.
Teema sunnuntaina 17.3. klo 12.00. Areenassa 90 päivää.

Dries Van Noten on erilainen muotisuunnittelija. Belgialainen Van Noten on neljännesvuosisadan ajan tehnyt uraa muodin huipulla ja pitänyt samalla tiukasti kiinni itsenäisyydestään. Hän on todellinen indie-suunnittelija.

"Muotiala olisi jo kuolleena ja haudassa, jos eivät Driesin kaltaiset pitäisi liekkiä yllä", sanoo dokumentissa tyyliveteraani Iris Apfel.

Dries Van Noten on yksi kansainvälisen muodin viimeisistä käsityöläisistä. Hänen vaatteensa on tarkoitettu käytettäviksi ja niissä näkyy pitkä perinne: Van Notenin isoisä oli räätäli ja isä vaatekauppias. Saksalaisen Reiner Holzemerin dokumentissa nähdään, kuinka kokonaisen vuoden aikana Van Noten luo uuden malliston siihen kuuluvine värikkäine kankaineen, printtikuvioineen ja hänelle tunnusomaisine brodeerauksineen.

Haen kontrasteja, jännitteitä ja ristiriitoja. En pidä yksitoikkoisuudesta― Dries Van Noten

Dries Van Notenin muotitalo on hänen omansa. Työn jatkuminen riippuu siitä, että tuotteet menevät kaupaksi. Silti Dries Van Noten ei mainosta mallistojaan eikä hän ole ennen päästänyt kameroita seuraamaan työskentelyään. Kun hän kerran on päättänyt esiintyä dokumentissa, hän ei arkaile kertoa myöskään epäonnistumisistaan. Oli aika, jolloin Van Notenin kirjava ja eklektinen tyyli ei ollut suuressa huudossa, mutta silloinkin hän piti oman päänsä. Ja 2000-luvulla hän on noussut takaisin arvoonsa.

Dries Van Noten itse ei vaikuta ulkoisesti värikkäältä hahmolta harmaissa housuissaan, kauluspaidassaan ja mustassa neuleessaan. Mutta hänen vaistomainen silmänsä väreille, huomiota herättäville kuoseille ja juuri oikeille riitasoinnuille tyylikkyyden ja tyylittömyyden rajalla tasapainoillen on häkellyttävä.

Kaikki työ tietenkin huipentuu muotinäytökseen, jossa mallisto esitellään. Eikä vain huipennu: Dries Van Notenille näytös on "ainoa tapa kommunikoida", ainoa hetki todella näyttää, mitä kuukausien työ on tuottanut. Näytöksessä esillä eivät ole vain vaatteet vaan mallien tapa pukeutua niihin ja liikkua niissä.

Taika syntyy siitä, että yleisö vaistoaa malliston takana olevan jotain aitoa― Dries Van Noten

Mitä tulevaisuudessa? Van Notenin muotitalo on kasvanut ja menestynyt, ja se lisää painetta tuottaa yhä upeampia menestyksiä. Vapaalle ei ole aikaa heittäytyä. On tehtävä taas uusi mallisto ja vietävä se yleisön eteen.

"Kun tekee jotain intohimolla, menee jaksamisen äärirajoille asti", Dries Van Noten sanoo. Hänen rauhallisesta olemuksestaan sitä ei osaisi arvata. Mutta intohimo näkyy vaatteissa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa